Εκκωφαντική σιωπή από Λιβανό για κορινθιακή σταφίδα

Εκκωφαντική σιωπή από  Λιβανό για κορινθιακή σταφίδα

Από 1 ευρώ μέχρι 50 λεπτά αγοράζουν την κορινθιακή σταφίδα οι έμποροι. Το ΥπΑΑΤ ακόμη δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει, ενώ οι παραγωγοί κάνουν λόγο για αδιαφορία του υπουργού τη στιγμή που η σταφίδα τους να μένει απούλητη.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Σταφίδας Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, «από τον Απρίλιο το ΥπΑΑΤ γνωρίζει το πρόβλημα με την κορινθιακή σταφίδα, έχουμε φτάσει Οκτώβριο και ακόμη δεν έχει κάνει τίποτα.

Οι παραγωγοί κοιμούνται στα αλώνια για να φυλάξουν τις σταφίδες τους. Συσκευασίες δεν υπάρχουν γιατί η ΠΕΣ δεν έχει να μας δώσει. Προκαταβολές φέτος δεν έχουν εισπράξει οι παραγωγοί. Οι έμποροι λένε ότι είναι «λογικές» τιμές γύρω στο 1 ευρώ όταν το κόστος για το σταφιδοπαραγωγό είναι 1,40 ευρώ.

Η αγορά σήμερα δίνει τιμές από 80 λεπτά μέχρι 1 ευρώ το κιλό. Ποιοι θα καλλιεργήσουν ξανά με τέτοιες τιμές; Δεν υπάρχει καμιά λογική. Οι σταφιδοπαραγωγοί ετοιμαζόμαστε να κατέβουμε στην Πλατεία Βάθης. Ασχολούμαι με τα αγροτικά θέματα 40 ολόκληρα χρόνια και είναι πρώτη φορά που βλέπω να υπάρχει τέτοια στάση από υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης».

Από την πλευρά του ο κ. Μίλτος Σταυρόπουλος, γενικός διευθυντής στην Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «την προηγούμενη εβδομάδα το ΥπΑΑΤ πραγματοποίησε συνάντηση για τη σταφίδα και κάλεσε αυτούς που διαφωνούν με την απόσυρση των αποθεμάτων.

Τονίζω ότι το πρόβλημα δεν είναι πολιτικό αλλά αφορά 20.000 οικογένειες αγροτών. Υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στους σταφιδοπαραγωγούς. Αυτές οι τιμές που δίνει η αγορά δεν καλύπτουν το κόστος καλλιέργειας».

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Αποστολόπουλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού και σταφιδοπαραγωγός, «δεν υπάρχουν παλετοκιβώτια να αποθηκευτεί το προϊόν επειδή έχουμε περσινά αποθέματα. Οι σταφίδες σήμερα είναι στα χέρια των παραγωγών. Οι έμποροι δεν αγοράζουν ή δίνουν τιμές 50 και 70 λεπτά. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα όπως λένε κάποιοι τότε γιατί δεν γίνονται αγορές.

Σε λίγο οι σταφίδες δε θα είναι εμπορεύσιμες. Αν θέλουν να σταματήσει η καλλιέργεια να βγουν να μας το ανακοινώσουν. Μιλάμε με παραγωγούς από άλλες περιοχές και ετοιμάζουμε κινητοποιήσεις».