Υπερθέρμανση της Καλαμάτας λόγω Κλιματικής Κρίσης

Υπερθέρμανση της Καλαμάτας λόγω Κλιματικής Κρίσης

Τι θα σημαίνει για τη χώρα μας η γρήγορη υπερθέρμανση του πλανήτη τις επόμενες δεκαετίες; Ποιες θα είναι οι συνέπειες στον τουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή και τη ζωή στις πόλεις; Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών και πόσο συνεισφέρει η καθεμία και ο καθένας από εμάς στο πρόβλημα;

Στη νέα έρευνα της διαΝΕΟσις, η ερευνητική ομάδα με συντονιστή τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνο Καρτάλη αναλύει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε σχεδόν 850 περιοχές της ελληνικής επικράτειας

Η Κλιματική Αλλαγή και οι πόλεις
Η μέση θερμοκρασία των πόλεων θα αυξηθεί παντού, αλλά περισσότερο στην Πάτρα, την Καλαμάτα και την Αθήνα. Αν ισχύσει το πιο απαισιόδοξο σενάριο, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες στην Πάτρα και την Καλαμάτα θα φτάσει πάνω από τους 3 ℃. Στην Αθήνα θα ξεπεράσει τους 2 ℃, όποιο σενάριο κι αν επαληθευτεί.

Μέτρα προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ανασχεδιασμός του Εξοικονομώ-Καινοτομώ ώστε να λαμβάνει υπ’ όψιν το κριτήριο της θερμικής έκθεσης. Αναθεώρηση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων. Καθιέρωση συγκεκριμένων στόχων σε επίπεδο Δήμου (π.χ. μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030). Πεζοδρόμηση δρόμων και μετατροπή άλλων σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Δημιουργία πράσινων οροφών σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια που μπορεί να συμβάλει στη μείωση της θερμοκρασίας του αέρα. Ανάπτυξη αστικών (μικρού ή μεσαίου μεγέθους) πάρκων μέσα στον αστικό ιστό, χρησιμοποιώντας ελεύθερους χώρους, όπως οι σχολικές αυλές.

Η παρουσίαση
Τα ευρήματα της μελέτης θα παρουσιαστούν από τον επιστημονικό υπεύθυνο της μελέτης και καθηγητή στο ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνο Καρτάλη, σε μια συζήτηση με το διευθυντή Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρή Γεωργακόπουλο, σήμερα στο 1st Athens ESG και Climate Crisis Summit, το πρώτο συνέδριο των «Καθημερινή Summits», όπου σε πρώτο πλάνο θα βρεθούν οι μεγάλες προκλήσεις, οι προσδοκίες, όπως και οι λύσεις των επιχειρήσεων και των ρυθμιστικών αρχών κατά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την υιοθέτηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και εταιρικής διακυβέρνησης κριτηρίων (ESG).

Επίσης, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Η Ελλάδα Μετά V» που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών στις 11-12 Οκτωβρίου με κεντρικό θέμα το ερώτημα «Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;» παρουσιάστηκαν κάποια από τα βασικά ευρήματα της μελέτης.