Καρκίνος του Μαστού: 5 πραγματα που δεν πρέπει να πείτε σε μία ασθενή

Καρκίνος του Μαστού: 5 πραγματα που δεν πρέπει να πείτε σε μία ασθενή

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος καρκίνου που εμφανίζεται στις γυναίκες του δυτικού κόσμου.

Παρά τις εξελίξεις στην επιστήμη και στην ιατρική και το ότι μπορεί να θεραπευτεί σε μεγάλο ποσοστό, το άκουσμα έστω της λέξης προκαλεί ακόμα σε πολλούς ανθρώπους σφίξιμο και ανησυχία.

Οι μεγαλύτερες πιθανότητες είναι ότι κάποια στιγμή θα ακούσουμε ένα δικό μας άτομο να μας λέει ότι διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.

Πώς το διαχειριζόμαστε; Τι μπορούμε να κάνουμε για το αγαπημένο μας πρόσωπο που έχει να διανύσει έναν δύσκολο δρόμο και στέκεται μπροστά μας  τρομοκρατημένο;

 Η μας αντίδραση στο άκουσμα της είδησης είναι σημαντική. Το ίδιο σημαντική είναι κ η υποστήριξη που θα δώσουμε κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και μετά. Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν πρέπει να ειπωθούν γιατί θα προκαλέσουν μόνο εκνευρισμό και θλίψη στην/στον καρκινοπαθή

5 πράγματα που δεν πρέπει να ειπωθούν

  • Καταλαβαίνω πώς νιώθεις

    Όχι! Η αλήθεια είναι ότι αν δεν το έχουμε περάσει δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη ψυχολογία ενός ανθρώπου που ακούει ότι νοσεί από καρκίνο. Όλοι μας έχουμε μια ιστορία να αφηγηθούμε αλλά αν δεν είναι προσωπική, καλύτερα να μην μιλήσουμε καθόλου. Μια αγκαλιά αρκεί.
  • Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο

    Πακέτο με αυτή την έκφραση πάει και το «Ο Θεός δεν σου στέλνει τίποτα που δεν μπορείς να διαχειριστείς». Αυτές οι φράσεις μπορεί να λέγονται σαν ένδειξη καλής πίστης για το πόσο δυνατό είναι το άτομο που νοσεί. Όμως στην πραγματικότητα δείχνουν ότι κάτι πολύ σοβαρό πρέπει να συμβεί σε έναν άνθρωπο για να ωριμάσει ή να αποδεχτεί τον εαυτό του αλλιώς δεν μπορεί να εξελιχθεί μόνος του. Παρά την καλή μας θέληση, καταλήγουμε έτσι να μειώνουμε τον ασθενή.

  • Δεν μοιάζεις άρρωστη, δείχνεις μια χαρά

    Άλλη μια έκφραση καλών προθέσεων αλλά ένα τέτοιο κοπλιμέντο μπορεί να φέρει την ασθενή σε δύσκολη θέση. Κάθε ασθενής με καρκίνο είναι διαφορετικός, όπως διαφορετική είναι και η θεραπεία που κάνει καθώς και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Πώς θα νιώσετε αν μάθετε ότι ο λόγος που το αγαπημένο σας πρόσωπο «δείχνει μια χαρά» είναι ότι μόλις διαγνώστηκε με μεταστατικό καρκίνο; Επίσης, αυτή η έκφραση μπορεί να παρερμηνευθεί ως τελικά δεν είσαι τόσο άρρωστη όσο λες ότι είσαι.
  • Μπορώ να κάνω κάτι;

    Λέγεται με καλή πρόθεση αλλά απλά προσθέτει ένα επιπλέον βάρος στην ασθενή, ότι πρέπει να σκεφτεί μια δουλειά για εσάς, ώστε να νιώσετε χρήσιμος. Αντιθέτως, προτείνετε εσείς κάτι. Να πάτε μαζί σε ένα ραντεβού με τον γιατρό, να βοηθήσετε με τα παιδιά ή να κάνετε κάποιες δουλειές του σπιτιού.
  • Να είσαι θετική

    Τα τελευταία χρόνια, κυριαρχεί η τάση του να σκεφτόμαστε θετικά και να είμαστε θετικοί συνέχεια και ασταμάτητα. Αυτό απλά δεν γίνεται. Πόσο μάλλον όταν κάποιος μπαίνει σε μια διαδικασία αβεβαιότητας, φόβου και παλεύει για τη ζωή του. Είναι δεδομένο ότι τα συναισθήματα θα αλλάζουν συνέχεια και ότι θα κυριαρχούν τα αρνητικά, στην αρχή τουλάχιστον. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τα υποβιβάζουμε ή να τα αρνούμαστε.

Καμιά φορά ίσως καλύτερα να πούμε κάτι με ένα χαμόγελο κι ένα απλό δωράκι, παρά με την λάθος κουβέντα. Το πώς θα σταθούμε δίπλα στον καρκινοπαθή είναι πολύ σημαντικό. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που παλεύουν με τον καρκίνο όταν είναι αισιόδοξοι και έχουν την υποστήριξη των δικών τους ανθρώπων μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τη διαδικασία της θεραπείας.

Εμείς, οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους, να είμαστε σίγουροι για την θετική έκβαση της θεραπείας και να φροντίζουμε ώστε να διατηρούμε καλή τη ψυχολογία του ασθενή.