Αποζημίωση για τους ελαιοπαραγωγούς λόγω ανομβρίας ζητά ο Δήμος Οιχαλίας

Αποζημίωση για τους ελαιοπαραγωγούς λόγω ανομβρίας ζητά ο Δήμος Οιχαλίας

Αίτημα στον ΕΛΓΑ για αποζημίωση των πληγέντων ελαιώνων και πρόβλεψη της ανομβρίας ως αποζημιούμενη απώλεια παραγωγής θα καταθέσει ο Δήμος Οιχαλίας, έπειτα από σχετική ομόφωνη απόφαση που έλαβε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως τονίζεται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας, η παρατεταμένη ανομβρία-ξηρασία που πλήττει την περιοχή έχει επιπτώσεις στις ελαιοκαλλιέργειες και τις ελαιοποιήσιμες, αλλά και τις βρώσιμες ελιές. «Οι ζημιές που σημειώνονται είναι ποικίλης έντασης, καθώς είναι συνάρτηση της σύστασης του εδάφους, των τοπικών κλιματολογικών συνθηκών, του προσανατολισμού της καλλιέργειας και της υπάρχουσας βλάστησης της κάθε περιοχής.

Το τελικό μέγεθος των ζημιών θα εξαρτηθεί από τις ενδεχόμενες βροχοπτώσεις του επόμενου διαστήματος. Είναι πολύ πιθανό να καταγραφούν ζημιές και στην παραγωγή, αλλά και στο βλαστικό τμήμα των δέντρων. Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η υποβολή αιτήματος στον ΕΛΓΑ για αποζημίωση των πληγέντων ελαιώνων και πρόβλεψη της ανομβρίας ως αποζημιούμενη απώλεια παραγωγής», τονίζεται στην απόφαση.

Επίσης, θα ζητηθεί να αλλάξει και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να δίνεται αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.