Καλαμάτα: Αγωγή ξενοδοχείου σε Δήμο, Περιφέρεια και Δημόσιο για τις πλημμύρες του 2016

Καλαμάτα: Αγωγή ξενοδοχείου σε Δήμο, Περιφέρεια και Δημόσιο για τις πλημμύρες του 2016

Αγωγή κατά του Δήμου Καλαμάτας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Ελληνικού Δημοσίου έχει καταθέσει Ανώνυμη Ξενοδοχειακή Τουριστική Εταιρεία, που λειτουργεί ξενοδοχείο στην Καλαμάτα, για τις ζημιές που υπέστη το Σεπτέμβριο του 2016 από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή και άφησαν πίσω δύο νεκρούς.

Στο μεταξύ, στις αρχές του Δεκεμβρίου αναμένεται να εκδικασθεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας η υπόθεση που αφορά στις πλημμύρες και το θάνατο δύο γυναικών.

Δίκη
Σύμφωνα με την αγωγή της ξενοδοχειακής μονάδας, υπαίτιοι για τις ζημιές που υπέστησαν είναι ο Δήμος Καλαμάτας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Ελληνικό Δημόσιο και ζητά να της καταβάλουν νομιμοτόκως αποζημίωση για την περιουσιακή ζημία που υπέστη από την νεροποντή το ποσό των 422.900,63 ευρώ και χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη το ποσό των 50.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, στην υπόθεση που αναμένεται να εκδικασθεί το Δεκέμβριο κατηγορούμενα είναι 10 άτομα, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών.

Ειδικότερα, κατηγορούμενοι είναι ο τότε δήμαρχος Καλαμάτας, δύο αντιδήμαρχοι Καλαμάτας, ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, ο τότε διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, ο τότε προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ, ο γενικός διευθυντής του «Μορέα», ο τότε αντιδήμαρχος Οιχαλίας και ο τότε πρόεδρος του ΓΟΕΒ Παμίσου.

Κατηγορίες
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι πλημμύρα εξ αμελείας δια παραλείψεως από την οποία προκλήθηκε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο και ανθρωποκτονία εξ αμελείας δια παραλείψεως κατά συρροή, καθώς από τις πλημμύρες έχασαν τη ζωή τους δύο γυναίκες σε Καλαμάτα και Πήδημα.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται δύο εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης πανεπιστημιακών καθηγητών. Ο μεν ένας κρίνει ότι «για τις επιπτώσεις που είχε το πλημμυρικό γεγονός της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 2016 δε θα πρέπει να αποδοθούν συγκεκριμένες ευθύνες. Η πλημμύρα οφείλεται κυρίως στην ακραία βροχόπτωση που εκδηλώθηκε στην περιοχή και δευτερευόντως στη λειτουργία του φυσικού συστήματος και των αντιπλημμυρικών έργων».

Ο δε δεύτερος έχει την άποψη ότι «το ιστορικό της περιοχής έναντι των πλημμυρικών φαινομένων θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς, ώστε πολλές από τις ενέργειες να έχουν δρομολογηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Επιπλέον η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου του ΜΟΡΕΑ και κυρίως η κατασκευή της Περιφερειακής Οδού βόρεια – ανάντη της πόλης της Καλαμάτας, θα έπρεπε να έχει αποτελέσει το έναυσμα ή την αφορμή για την ενίσχυση παλαιότερων αποστραγγιστικών-αντιπλημμυρικών έργων και την κατασκευή νέων».

Πάντως, στο κατηγορητήριο επισημαίνεται ότι όλοι «οι κατηγορούμενοι από συγκλίνουσα αμέλεια, ήτοι από έλλειψη της προσοχής που όφειλαν κατά τις περιστάσεις και μπορούσαν να καταβάλουν και ενώ είχαν την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την αποτροπή πλημμύρας, δεν παρεμπόδισαν την επέλευση του αποτελέσματος αυτού και προξένησαν πλημμύρα, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπους και για ξένα πράγματα χωρίς να προβλέψουν το αξιόποινο αποτέλεσμα που παράχθηκε από τη συμπεριφορά τους».

Της Βίκυς Βετουλάκη