Αγροτικό πετρέλαιο: Επιστροφή φόρου σε χιλιάδες αγρότες

Αγροτικό πετρέλαιο: Επιστροφή φόρου σε χιλιάδες αγρότες

Σε περισσότερους από 200.000 αγρότες που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση θα επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου κίνησης για το 2022, με το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου να ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ. Η ρύθμιση αφορά νέους αγρότες, όσους έχουν ενταχθεί σε προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας και όσους μετέχουν σε συνεργατικά σχήματα.

Η επιστροφή του ΕΦΚ θα γίνεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως είναι το είδος και η έκταση της καλλιέργειας, σε συνάρτηση με τις πραγματοποιηθείσες – κατά το εν λόγω διάστημα – αγορές πετρελαίου.

Το σύνολο των παρεμβάσεων για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, εκτός προϋπολογισμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας κατά την παρουσίαση του νέου μέτρου στήριξης των αγροτών, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο για συνένωση δυνάμεων στον πρωτογενή τομέα.

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της ρύθμισης καθώς και ο τελικός αριθμός των δικαιούχων αναμένεται να ξεκαθαρίσουν με την κοινή υπουργική απόφαση.