Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη αφιερώνει τον Δεκέμβριο στην «Οικογένεια»

Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη αφιερώνει τον Δεκέμβριο στην «Οικογένεια»

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την τελευταία χειμερινή προβολή της η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας ανακάμπτει και επανέρχεται δειλά αλλά αισιόδοξα, με χαρά και ανυπομονησία, κόντρα στα δεδομένα της εποχής και παρά τις αντιξοότητες, γιατί η τέχνη είναι εδώ για να μας θυμίζει ότι η ζωή συνεχίζεται.

Μιας και η πανδημία ανάγκασε τον κόσμο να μείνει σπίτι, θέλοντας και μη έφερε στο προσκήνιο τον πολυδιάστατο θεσμό της οικογένειας και την πολυπλοκότητα των οικογενειακών δεσμών, που στην ουσία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια μικρογραφία της κοινωνίας. Καθημερινότητα και προβλήματα, χαρές και λύπες, στήριξη και αποστασιοποίηση, αγάπη και μίσος, κατανόηση και περιφρόνηση, καταγράφονται στις πέντε ιδιαίτερες ταινίες που θα προβληθούν στου πλαίσιο του αφιερώματος στην «Οικογένεια».

Η πρεμιέρα της ενότητας του Δεκεμβρίου θα γίνει με την εμβληματική ταινία του Λουκίνο Βισκόντι «Ο Ρόκο και τα αδέρφια του» (2/12), ένα συγκλονιστικό οικογενειακό έπος, όπου νεορεαλισμός συναντά την όπερα και το πνεύμα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.

Από το ιταλικό νεορεαλισμό στο Δόγμα 96 του Τόμας Βίντερμπεργκ και την «Οικογενειακή γιορτή» (9/12), μια ταινία-σταθμό, η πρώτη του Δόγματος, που σημάδεψε την ιστορία του κινηματογράφου.

Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Ελία Καζάν «Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν (16/12)», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μπέτι Σμιθ, καταγράφει τις τύχες, τα όνειρα και τους αγώνες τριών γενεών μιας φτωχής αλλά περήφανης αμερικανικής οικογένειας.

Ο Δανός Άντερς Τόμας Γιένσεν και «Οι εκκεντρικοι του» (23/12), μια εκκεντρική και αταξινόμητη ταινία, μαύρη κωμωδία εκδίκησης, που συνδυάζει το χιούμορ με τη δράση και τα βασικά υπαρξιακά ερωτήματα. Τον επίλογο στην ενότητα αυτή θα δώσει ο Φρανκ Κάπρα και η κωμωδία του «Δε θα τα πάρεις μαζί σου», όπου με τη γνωστή χολιγουντιανή τσαχπινιά και φινέτσα, υπενθυμίζει ότι το χρήμα δεν είναι το παν στη ζωή!

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Ο Ρόκο και τα αδέρφια του – Rocco e i Suoi Fratelli

Drama | K-15 | 1960 | It | 177΄

Σκηνοθεσία: Luchino Visconti

Παίζουν:  Alain Delon, Renato Salvatori, Annie Girardot, Κατίνα Παξινού

21:30 | αμφ. Θοδ. Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας | Είσοδος 4 ευρώ, Ελεύθερη κάτω των 18