Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: «Εκτεταμένες ζημιές στα λιμάνια»

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: «Εκτεταμένες ζημιές στα λιμάνια»

Ζημιές και σε καλλιέργειες, να δοθούν αποζημιώσεις και απαλλαγές στους πληγέντες

Εκτεταμένες ζημιές στο λιμάνι Κυπαρισσίας και στα αλιευτικά καταφύγια Μαραθόπολης και Αγίας Κυριακής διαπιστώνει και αναγνωρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, σε πλήρη αντίθεση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Παράλληλα, το Σώμα διαπιστώνει και αναγνωρίζει ζημιές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες και ζητά άμεση αποκατάσταση των ζημιών, αποζημιώσεις και απαλλαγές στους πληγέντες.

Στην 40ή συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας ομόφωνα εγκρίθηκε και εκδόθηκε το ψήφισμα που κατέθεσε ο επικεφαλής με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Σαράντος Κουκούμης, το οποίο έχει ως εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας κατά τη σημερινή (10/12/2021) 40ή τακτική συνεδρίασή του, αφού έλαβε υπόψη ότι: Η κακοκαιρία, οι θυελλώδεις άνεμοι και η ισχυρή θαλασσοταραχή των προηγούμενων ημερών (27-30/11) δημιούργησαν πλήθος προβλημάτων και καταστροφών σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Κυπαρισσιακού κόλπου και όχι μόνο. Εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, στα αλιευτικά καταφύγια Αγίας Κυριακής και Μαράθου και βούλιαξαν σκάφη αλιέων. Στο Καλό Νερό καταστράφηκαν κατασκευές επαγγελματιών εστίασης και υπάρχουν έντονα διαβρωτικά φαινόμενα στον παραλιακό δρόμο. Ζημιές, επίσης, προξενήθηκαν σε θερμοκήπια και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, σε ελαιόδεντρα στην περιοχή των Φιλιατρών, αλλά και σε σταυλικές εγκαταστάσεις σε Ραφτόπουλο και Λυκουδέσι.

Για την άμεση καταγραφή των ζημιών, αποκατάσταση και αποζημίωση των πληγέντων, το Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίζει ομόφωνα:

α. Να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Υπουργεία, Περιφέρεια, Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, ΕΛΓΑ κ.τ.λ.) να ξεκινήσουν άμεσα την καταγραφή και την αποκατάσταση των ζημιών

β. Να εξεταστούν τα αίτια της νέας καταστροφής στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, να αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν και να υποχρεωθεί η κατασκευάστρια εταιρεία, “χωρίς πρόσθετη αποζημίωση” να αποκαταστήσει τη ζημιά. Το ίδιο και στο Μάραθο

γ. Να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης αντιδιαβρωτικής προστασίας της ακτογραμμής Καλό Νερού και τεχνητού υφάλου, να δοθεί από την κυβέρνηση και από την Περιφέρεια η αναγκαία χρηματοδότηση στο Δήμο για να κατασκευαστούν- χωρίς άλλη καθυστέρηση- τα απαραίτητα έργα για την προστασία της παραλιακής ζώνης από τη διάβρωση και τα υπόλοιπα αντιπλημμυρικά έργα που είναι αναγκαία να γίνουν.

δ. Να καταγραφούν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς σε υποδομές (θερμοκήπια, σταυλικές εγκαταστάσεις) σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες και φυτικό κεφάλαιο και σκάφη αλιέων και να αποζημιωθούν στο 100% για όλες τις ζημιές που υπέστησαν.

ε. Να παγώσουν οι υποχρεώσεις τους προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικούς οργανισμούς, δημοτικά τέλη και λογαριασμούς ύδρευσης».

Του Ηλία Γιαννόπουλου