Νεαρή από την Κόρινθο εξαπάτησε 55χρονο στην Καλαμάτα και του αφαίρεσε χρήματα

Νεαρή από την Κόρινθο εξαπάτησε 55χρονο  στην Καλαμάτα και του αφαίρεσε χρήματα

Σημαντική αύξηση στις απόπειρες απάτης έχει παρατηρηθεί τις μέρες αυτές σε βάρος Μεσσηνίων, με κάποιες να ευοδώνονται και ευτυχώς οι περισσότερες να γίνονται αντιληπτές και να πέφτουν στο κενό.

Τα τηλεφωνήματα σε πολίτες και επιχειρηματίες «πέφτουν βροχή» αυτές τις ημέρες, ενώ ακόμα και ελαιοπαραγωγούς έβαλαν στο μάτι, με αποτέλεσμα να βγουν έκτακτες ανακοινώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την Ένωση Μεσσηνίας.

Άλλη μια απάτη που έγινε τις προηγούμενες μέρες στην Καλαμάτα εξιχνιάσθηκε από την Ασφάλεια Καλαμάτας, όμως τα χρήματα του θύματος «έκαναν φτερά…».

Τον έπεισε
Τη Δευτέρα μετά τα Χριστούγεννα ένας 55χρονος από την Καλαμάτα δέχτηκε τηλεφώνημα από μια γυναίκα για κάποια πράγματα που είχε αναρτήσει στο ίντερνετ ότι πωλούσε.  Αφού συμφώνησαν για το αντίτιμο, η γυναίκα τον έπεισε να της γνωστοποιήσει τον αριθμό της χρεωστικής του κάρτας, αλλά και τον κωδικό χρήστη (pin). Φυσικά, η δήθεν αγοράστρια απέκτησε πρόσβαση στο λογαριασμό του και κατάφερε να αποσπάσει 3.100 ευρώ, μετακινώντας τα σε άλλο λογαριασμό.

Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας αποκαλύφθηκε πως πρόκειται για μία 21χρονη από την Κόρινθο και σε βάρος της σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη με υπολογιστή.

Επίσης, πολλοί Μεσσήνιοι έχουν δεχτεί τηλεφωνήματα με επιτήδειους να προσποιούνται είτε υπαλλήλους τραπεζών και υπηρεσιών είτε λογιστές και υπαλλήλους λογιστικών γραφείων που συνεργάζονται. Πάντοτε στόχος τους είναι να αποσπάσουν κωδικούς λογαριασμών τραπεζών ή και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είναι συνδεδεμένοι με τραπεζικούς λογαριασμούς.

Δόλωμα σε ελαιοπαραγωγούς
Από την Τρίτη βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μεσσηνία απόπειρες απάτης σε βάρος ελαιοπαραγωγών με δόλωμα τις επιδοτήσεις και τους απατεώνες να προσποιούνται τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Χθες, μάλιστα, για το ζήτημα αυτό εξέδωσε ανακοίνωση και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι το τελευταίο 24ωρο λάβαμε καταγγελία στην οποία αναφέρεται ότι δικαιούχοι αγροτικών ενισχύσεων γίνονται αποδέκτες παραπλανητικών τηλεφωνημάτων από αγνώστους που συστήνονται ως υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι, με αιτιολογία την άμεση κατάθεση οφειλόμενου ποσού ενίσχυσης από τον Οργανισμό, ζητούν την παραχώρηση ευαίσθητων πληροφοριών, όπως τον αριθμό τραπεζικής κάρτας των δικαιούχων, τον τριψήφιο κωδικό ασφαλείας της και τον κωδικό χρήστη (pin).

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά από τους δικαιούχους να μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ενέργειες που σκοπό έχουν την εξαπάτησή τους και την απόκτηση πρόσβασης στο λογαριασμό τους, προφανώς για την απόσπαση χρηματικού ποσού, ή/και τη χρήση των καρτών τους.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνει τους δικαιούχους ότι δεν πρόκειται να ζητηθούν ποτέ από υπαλλήλους του Οργανισμού, μέσω email, μηνυμάτων, ή τηλεφωνημάτων, προσωπικά τους στοιχεία, όπως αριθμοί και άλλες πληροφορίες τραπεζικών καρτών ή κωδικοί πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούνται από τους ίδιους για την ψηφιακή τους εξυπηρέτηση κατά τις συναλλαγές τους με τα τραπεζικά ιδρύματα (ebanking / phonebanking).

Τα απαραίτητα στοιχεία για τις πληρωμές των δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων που διεκπεραιώνει ο Οργανισμός, αντλούνται από τις αιτήσεις των δικαιούχων στον Οργανισμό, ενώ οι πληρωμές πραγματοποιούνται με τραπεζική κατάθεση σε πιστωτικά ιδρύματα.

Για να αντιμετωπιστεί η απάτη αυτή, ο ΟΠΕΚΕΠΕ καλεί τους δικαιούχους που γίνονται δέκτες τέτοιων τηλεφωνημάτων να υποβάλουν αμέσως καταγγελία στην Αστυνομία».

Της Βίκυς Βετουλάκη