Mητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος: «Τηρούμε λοιπόν το κύριον και εφαρμόζομεν την ακρίβειαν»


Σε νέα του επιστολή «προς τους ευσεβείς εκφραστές των Φιλιατρών» ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομος αναφέρει:

«Προσφιλέστατοί μοι, έχομεν την τιμήν να απαντήσομεν. Βρισκόμαστε μέσα σε μίαν τρικυμίαν, που παρατείνεται. Ανακοινώνονται καθημερινώς αριθμοί ασθενών, διασωληνωμένων και νεκρών. Έχει οριστεί επίσης αριθμός όσων επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στην εκκλησίαν. Η ποιμαντική ευθύνη επέβαλε να βρεθούν μέτρα, ώστε να διατηρηθεί το ουσιώδες και κύριον, να μην επιμείνουμε στο επουσιώδες.

Αυτό έπραξε και η Ιερά Μητρόπολίς μας. Καταρτίστηκε το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθών μέσα στην Εκκλησίαν. Εκεί μπορεί να εισέρχεται ο κάθε πιστός, να δέεται και να δοξολογεί τον Θεόν. Θα μπορούσε και ο Γερμανός αξιωματικός να παρσέλθει, αν ζούσε.

Η λατρεία μέσα στην Ενοριακήν Εκκλησίαν είναι η ίδια με αυτήν που τελούσαν οι πιστοί της Εκκλησίας κατ’ οίκον. Δεν είναι σωστό η λατρεία της Εκκλησίας κατ’ οίκον να θεωρείται ατομική. Είναι δημόσια.

Εν μέσω πανδημίας τηρούμε απαρεγκλίτως την Αποστολικήν και Πατερικήν παράδοσιν. Οι ευσεβείς και Ορθόδοξοι Χριστιανοί παρακαλούνται να μην το παραβλέπουν. Όταν επέτρεπαν οι περιστάσεις, γινόταν η λιτανεία. Κατέβαλε όμως η Ιερά Μητρόπολίς μας κάθε φροντίδα να γίνεται με τάξη, προσοχή και ευλάβεια. Θα ήταν όμως σήμερα εγκληματικόν, να πράξωμεν και το δευτερεύον, με αποτέλεσμα να ασθενήσουν πολλοί.

Η Αγία Γραφή, ορίζοντας τα σχετικά με την λέπραν, διδάσκει πως πρέπει να αντιμετωπίζομεν τους κινδύνους αυτούς (Λευτικόν). Καθώς, επίσης, μας διδάσκει πώς εξ ανάγκης και νόμου μετάθεσις γίνεται (Εβρ. 7, 12). Κι αν μετατίθεται ο νόμος, πολλώ δε μάλλον παραδόσεις και έθιμα. Όλα τα επιχειρήματα, που καταθέτω, είναι από την Αγία Γραφή, δεν είναι δικά μου. Εγώ σας τα επισημαίνω απλά. Αν δεν τα γνωρίζετε, είναι πολύ ανησυχητικό αυτό.

Έγιναν λιτανείες και αγρυπνίες στο Άγιον Όρος την 20ήν Μαρτίου 2020 και την 1ην Νοεμβρίου 2021, όπου λιτάνευσαν τμήματα λειψάνων του Αγίου Χαραλάμπους και εικόνες της Παναγίας. Καθώς, επίσης, έγιναν λιτανείες αγίων Λειψάνων διαφόρων Αγίων και Εικόνων και σε άλλα διαμερίσματα της πατρίδος μας, αλλά τι φοβερό! Την επομένην ημέραν εμφανίστηκαν εκατονταπλάσια κρούσματα και στο Άγιον Όρος και στην υπόλοιπη πατρίδα μας.

Το “Βόλτα” που αναφέρατε, δεν το είπα εγώ. Αλλά ευρισκόμενος ως διάκονος και φοιτητής στο παρεκκλήσιον της Πανεπιστημιακής Θεολογικής Σχολής Αθηνών και συνιερουργών με τον τότε Θεοφιλέστατον Επίσκοπον Ανδρούσης κ. Αναστάσιον, νυν Αρχιεπίσκοπον Τιράνων και πάσης Αλβανίας, τον οποίον είχα καθηγητήν στο μάθημα της Θρησκειολογίας, και λιτανεύοντας την κάραν του οσίου Δαυίδ και τας ιεράς Εικόνας, υπήρχε ένα δυστυχισμένο πλάσμα, που είχε κυριευθεί από την παρουσίαν του Σατανά του (ήταν δαιμονισμένο).

Ο Σατανάς, χρησιμοποιώντας το στόμα του δαιμονισμένου, είπε επί λέξει:

-Ο Θεός δεν θέλει βόλτες! Θέλει μετάνοια.

Και στρέψας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος το βλέμμα του προς εμένα είπε:

-Διάκο, πού καταντήσαμε! Ο Σατανάς να μας διδάσκει το τι δεν θέλει ο Θεός και το τι θέλει ο Θεός.

Ο Κύριος μας διδάσκει ότι “Ο έχων τας εντολάς μου και τηρών αυτάς, εκείνος έστιν ο αγαπών με” (Ιω. 14, 21), δηλαδή “Όποιος φυλάσσει τις εντολές μου και τις εφαρμόζει, εκείνος είναι αυτός που με αγαπά”. Ακόμα μας τονίζει: «Εάν αγαπάτε με, τας εντολάς τας εμάς τηρήσατε» (Ιω. 14, 15), με ερμηνεία “Αν με αγαπάτε, να τηρήσετε τις εντολές μου”.

Το πρόγραμμα το εόρτιο έχει οριστεί, όχι μόνον στους υπολοίπους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεώς μας, ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία, αλλά για πρώτη φορά και στους υπόλοιπους τρεις Ιερούς Ναούς των Φιλιατρών, για να μπορέσουν περισσότεροι πιστοί να εκκλησιαστούν ανεμπόδιστα και ακίνδυνα.

Το εσπέρας θα τελεσθεί στις  5.00 ο Εσπερινός στους υπόλοιπους Ιερούς Ναούς, ενώ στον πανηγυρίζοντα Πολιούχον μας 5.30 μ.μ. Την κυριώνυμον ημέρα θα τελεσθεί 7.00 – 8.30 π.μ. ο Όρθρος και 8.30 – 10.00 π.μ. η Θεία Λειτουργία.

Η Αγία Γραφή διδάσκει πώς πρέπει να αντιμετωπίζομεν τους κινδύνους αυτούς.

Τηρούμε λοιπόν το κύριον και εφαρμόζομεν την ακρίβειαν. Το δευτερεύον, δηλαδή την περιφοράν της Αγίας Εικόνος και των αγίων Λειψάνων, θα το επαναλάβομεν, αφού εκλείψει η πανδημία και θα φροντίσωμεν και πάλιν να τελείται με ευλάβεια».