Σε καθεστώς lockdown από σήμερα εκ νέου η Σαγκάη

Σε καθεστώς lockdown από σήμερα εκ νέου η Σαγκάη

ΠΕΚΙΝΟ — Οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και τα μουσεία έκλεισαν στο κέντρο της Σαγκάης και τα εισιτήρια έχουν επιστραφεί. Το σχολικό σύστημα της τεράστιας πόλης ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή ότι θα μεταβεί στη διαδικτυακή μάθηση. Και σε ολόκληρη την Κίνα, περισσότερες από 100 γειτονιές έχουν χαρακτηριστεί ως ζώνες μεσαίου ή υψηλού κινδύνου Covid, με συχνές υποχρεωτικές δοκιμές και μερικούς ή πλήρεις περιορισμούς.

Μετά το πέρασμα δύο χρόνων ενός από τα πιο επιτυχημένα ρεκόρ στον κόσμο στη διαχείριση του κορωνοϊού, η Κίνα ξαφνικά αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα κρουσμάτων. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι 1.100 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα την προηγούμενη μέρα.

Τα τρία πέμπτα των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα είναι σε άτομα χωρίς συμπτώματα, ένα μοτίβο που οι Κινέζοι αξιωματούχοι αποδίδουν στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμών στη χώρα και σε εκτεταμένες δοκιμές που αποκαλύπτουν λοιμώξεις σε άτομα που φαίνονται υγιή. Ωστόσο, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι το υψηλό ποσοστό ασυμπτωματικών λοιμώξεων δεν αποτελεί αιτία εφησυχασμού.

«Από κλινική άποψη, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για κλινικά επιβεβαιωμένο κρούσμα ή για κλινικά ασυμπτωματική λοίμωξη, είναι όλοι θετικοί στον ιό μολυσμένα άτομα και είναι όλα μεταδοτικά», δήλωσε ο Wu Jinglei, διευθυντής της Επιτροπής Υγείας της Σαγκάης. .

Τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα της Κίνας σημειώθηκαν σε πόλεις που αποδίδουν τα κρούσματά τους στην παραλλαγή Omicron. Μικροσκοπικοί θύλακες της παραλλαγής Delta εξακολουθούν να εμφανίζονται κατά μήκος των συνόρων της Κίνας.

Κάθε μέρα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοινώνει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων από την προηγούμενη μέρα και δείχνει μια απότομη άνοδο. Εξετάζοντας μόνο τις ανακοινώσεις τις Παρασκευές, υπήρχαν 60 κρούσματα σε εθνικό επίπεδο πριν από τρεις εβδομάδες, 104 κρούσματα πριν από δύο εβδομάδες, 117 πριν από μια εβδομάδα και στη συνέχεια 1.100 την Παρασκευή.

Τα κρούσματα που αναφέρθηκαν την Παρασκευή ήταν σε 17 από τις 31 επαρχίες της Κίνας. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επιτρέψει την εμπορική πώληση κιτ ταχείας δοκιμής Covid, τα οποία η Κίνα απέφευγε μέχρι τώρα υπέρ των ρινικών επιχρισμάτων ή του λαιμού που επεξεργάζονται σε εργαστήρια εγκεκριμένα από την κυβέρνηση. Τα φαρμακεία και τα ηλεκτρονικά καταστήματα επιτρέπεται πλέον να τα πωλούν.

Αρκετές πόλεις στη βορειοανατολική Κίνα έχουν μπει σε lockdown παρά τις παροτρύνσεις από εθνικούς αξιωματούχους να είναι πιο επιλεκτικοί στην επιλογή του πόσο εκτενώς θα περιοριστούν οι μετακινήσεις των ανθρώπων. Η τελευταία πόλη που το έκανε ήταν το Τσανγκτσούν, ένα μεγάλο κέντρο κατασκευής αυτοκινήτων, το οποίο έβαλε λουκέτο την Παρασκευή.

Η Κίνα έχει κρατήσει τον ιό υπό αυστηρό έλεγχο μέχρι τώρα με ένα εθνικό σύστημα γρήγορης ανίχνευσης και καραντίνας οποιουδήποτε με πυρετό, μαζί με όλες τις επαφές αυτού του ατόμου. Ακόμη και οι επαφές αυτών των ατόμων απαιτείται μερικές φορές να τεθούν σε καραντίνα.

Αλλά η εύρεση υγιών αλλά μολυσματικών ανθρώπων, και η γρήγορη ανίχνευση των κινήσεών τους έχει αποδειχθεί πιο δύσκολη. «Πρέπει να ξεθάψουμε τους ασυμπτωματικούς ανθρώπους και μερικές φορές είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν», είπε ο κ. Γου.

Πηγή: New York Times