10ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας: Ένα διαφορετικό σχολείο

10ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας: Ένα διαφορετικό σχολείο

Σε εξέλιξη είναι από τις 15 Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν στις 31 του μήνα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος από γονείς που επιθυμούν το παιδί τους να φοιτήσει στην Α΄ Δημοτικού του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας κατά το νέο σχολικό έτος.

Οι μαθητές που θα γίνουν δεκτοί προκύπτουν έπειτα από κλήρωση και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 6 Μαΐου.

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η διεύθυνση του σχολείου μαζί με εκπαιδευτικούς, παρουσίασαν τη δομή του σχολείου, τους Ομίλους Δημιουργικότητας και Καινοτομίας που λειτουργούν, καθώς και τη συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κωνσταντακόπουλου, όπου το σχολείο υλοποιεί εκπαιδευτική δράση.

Από πλευράς του, ο διευθυντής του σχολείου Γιάννης Χριστόπουλος ανέφερε ότι η λειτουργία του 10ου Δημοτικού ως Πειραματικού ξεκίνησε πέρυσι και έτσι δόθηκε «μια ξεχωριστή εμπειρία σε μαθητές να φοιτήσουν σε αυτό», ενώ ήταν και πρόκληση για τους εκπαιδευτικούς να εντάξουν στο μάθημά τους νέα προγράμματα.

Σημαντικό, όπως είπε, για το συγκεκριμένο σχολείο είναι η εξωστρέφεια και οι συνεργασίες, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τη νέα χρονιά με εντατικότερους ρυθμούς.

Πρόσθεσε δε ότι όσοι εκπαιδευτικοί υπηρετούν στο συγκεκριμένο σχολείο το κάνουν με δική τους επιλογή, ενώ ευχαρίστησε τα Ιδρύματα Καρέλια και Κωνσταντακόπουλου για τη βοήθειά τους όλο αυτό το διάστημα.

Οι όμιλοι
Μεταξύ των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν είναι η κα Ελπινίκη Σακαρέλη, υπεύθυνη για έναν από τους επτά Ομίλους. Όπως ανέφερε, αυτοί λειτουργούν τις απογευματινές ώρες σε χαλαρό κλίμα, με τους μαθητές να μην έχουν άγχος για προγράμματα και αξιολογήσεις, αφού οι Όμιλοι λειτουργούν διαφορετικά.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι μαθητές που παρακολουθούν τους Ομίλους είναι από άλλα σχολεία.

Από την πλευρά της, η κα Κατερίνα Βίγκου, η οποία έχει αναλάβει Όμιλο που έχει να κάνει με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ανέφερε ότι ο φετινός στόχος προς τους μαθητές είναι να μειωθούν τα απορρίμματα, ενώ πρόσθεσε ότι ετοιμάζουν οικολογική αγορά.

ΟΙ 7 ΟΜΙΛΟΙ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΦΕΤΟΣ
Φυλο…σοφούμε; Σακαρέλη Νίκη
Μικροί ερευνητές εν δράσει στην πόλη, Βίγκου Κατερίνα -Χριστόπουλος Γιάννης
Σουτ! Αρχίζει το παραμύθι… Σωτηράκη Νινέτα
Παιχνίδια Λόγου, Μάλαμα Βασιλική, Παπανικολάου Παναγιώτα
Ρομποτική – Μικροί εφευρέτες, Γκιουλέκας Γιώργος
Δημιουργική Γραφή, Ντόγκα Φίλη
Μουσικοκινητική, Λαμπρίδη Δώρα

Το λογότυπο και η ιστοσελίδα
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το λογότυπο του σχολείου, καθώς και η ιστοσελίδα του. Το λογότυπο αποτυπώνει, όπως είπαν, τη φιλοσοφία και το όραμα του συγκεκριμένου σχολείου και αποτελείται από ένα τάνγκραμ.

Όσο για την ιστοσελίδα, αυτή που δημιουργήθηκε αποπνέει το κλίμα του σχολείου και έχει θετικό και ρεαλιστικό περιεχόμενο.

Η εκπαιδευτική δράση για το πρόγραμμα Μοριάς ’21
Τέλος, η Παναγιώτα Κοντελέων, που συντονίζει το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής δράσης «ΕΛΛΑΔΑ – Η.Π.Α. / Φιλελληνισμός στην Ελληνική Επανάσταση 1821», στο πλαίσιο του επετειακού προγράμματος Μοριάς ’21 που υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, δήλωσε ότι συμμετέχουν η Ε και η ΣΤ΄΄ Δημοτικού.

Επίσης, παίρνουν μέρος κι άλλα σχολεία της Πελοποννήσου, με στόχο να γίνει αδελφοποίηση με σχολείο της Νέας Υόρκης, όπου φοιτούν μαθητές ελληνικής καταγωγής.

Το κάθε σχολείο, πρόσθεσε, έχει διαφορετική θεματολογία, με το 10ο Δημοτικό να έχει αναλάβει το πώς ξεκίνησε η σχέση Ελλάδας και Αμερικής από την επιστολή που έστειλε ο Πετρόμπεης στον τότε Κυβερνήτη της Αμερικής Μονρόου.

Η κα Κοντελέων έκλεισε λέγοντας ότι τα παιδιά δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και τους εντυπωσιάζει που έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν και στα αγγλικά.
Π.Μπ.