Αρχίζει σήμερα το Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας

Αρχίζει σήμερα το Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας

Στο επίκεντρο οι αυξήσεις του ενεργειακού κόστους και οι τιμές των λιπασμάτων

Ξεκινά απόψε το 8ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας, ένα Φεστιβάλ που κατάφερε να καταξιωθεί στο χώρο, προσδοκώντας να αναδείξει ακόμα περισσότερο το ελαιόλαδο και την Ελιά Καλαμάτας.

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, έγινε αναφορά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, αλλά και στα σχέδια για το μέλλον.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, ανέφερε ότι το Φεστιβάλ με τη στήριξη των συνδιοργανωτών, αλλά και των υποστηρικτών του, παραμένει όρθιο, ακόμα και στις δύσκολες στιγμές.

Όπως σημείωσε στη συνέχεια, θα συζητηθούν θέματα που έχουν απασχολήσει την τελευταία περίοδο τον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα η αύξηση των τιμών στα λιπάσματα, αλλά και του ενεργειακού κόστους, για τα οποία υπάρχουν συγκεκριμένες εισηγήσεις.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Βασίλης Καπέλιος, σχολίασε ότι το συγκεκριμένο Φεστιβάλ έχει εδραιωθεί και έχει συμβάλει σημαντικά αυτά τα χρόνια στην αναβάθμιση του ελαιολάδου.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια για την προώθηση του ελαιόλαδου, αφού είναι το βασικό προϊόν του πρωτογενούς τομέα της Μεσσηνίας.

Τέλος, δήλωσε ότι η Περιφερειακή Αρχή  έχει κάνει δράσεις και σχεδιάζει κι άλλες σχετικά με τον πρωτογενή τομέα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του σε λίγο καιρό να υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας, ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης ανέφερε ότι ο Δήμος συμμετέχει και στηρίζει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Όπως είπε, είναι μια εκδήλωση που διαχέει προβληματισμούς και ταυτόχρονα ενημερώνει όλους τους εμπλεκομένους για το πώς τα συγκεκριμένα προϊόντα θα είναι ποιοτικά καλύτερα και ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.

Κλείνοντας ανέφερε την πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας που έχει τίτλο «Λάδι ’21», μέσα από την οποία επιχειρείται να αναδειχθεί η συμβολή των προϊόντων της ελιάς στην ανάπτυξη του τόπου τα τελευταία 200 χρόνια.

Το πρόγραμμα:

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ELITE
ΣΑΒΒΑΤΟ 09 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2022 / ΩΡΑ  18:30
& ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2022  / ΩΡΑ 11:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 09/04
18:30   Έναρξη του Φεστιβάλ από τον Πρόεδρο του Α.Σ. Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλο
Παρουσίαση προγράμματος Sustainolive και άλλων επιστημονικών προγραμμάτων που συμμετέχει ο ΑΕΣ

18:45    Χαιρετισμοί


19:15 Μπασακίδης Νίκος «Πολιτιστικές διαδρομές-Λάδι 21’»  Αντιδήμαρχος Καλαμάτας


19:30 Αναστασόπουλος Στάθης «Δράσεις Περιφέρειας Πελοποννήσου για την στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας και την προώθηση των προϊόντων της » Δρ Χημικός, θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα


20:00 Πετρόπουλος Δημήτρης  Κοσμήτορας της σχολής Γεωπονίας και τροφίμων  «H παγκόσμια αγορά ελαιολάδου (παραγωγή-κατανάλωση-τιμές)


20:20 Μαλάμης Αντώνης « Η νέα πραγματικότητα στον Αγροτικό τομέα και τα διαθέσιμα χρηματοοικονομικά εργαλεία»  Διευθυντής ΕΣΟΔΑ PLUS


20:40 Παρασκευόπουλος  Αντώνης «Σύγχρονα δεδομένα για την επιδημιολογία του γλοιοσπόριου –διαχείριση ασθένειας»  Προϊστάμενος ΔΑΟΚ Τριφυλίας

 ΚΥΡΙΑΚΗ 10/04
11:00   Δρ Τάκης Παπαδόπουλος,  «KALAMATA OLIVES   ΠΟΠ και BRANDNAME » Μηχανολόγος – Μηχανικός , Ειδικότητα στο σχεδιασμό συστημάτων

11:20  Αναστασόπουλος  Χρήστος  «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας » Οικονομολόγος-Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας

11:40  Παπαδόπουλος Φίλιππος  “ΚΑΕΜ και ψηφιακός μετασχηματισμός στην αγροδιατροφική αλυσίδα” διευθυντής του γραφείου Στρατηγικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Διάλλειμα για καφέ

12:20 Γκισάκης  Βασίλειος «Αγροοικολογικές πρακτικές στον Ελαιώνα. Αρχικά αποτελέσματα του έργου Sustainolive» Δρ. Γεωπόνος –Εντεταλμένος ερευνητής, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ,  Τμήμα Ελιάς και οπωροκηπευτικών –Καλαμάτα

12:50  Μουρτζανός Κώστας « Φωτοβολταϊκά  συστήματα για εξοικονόμηση ενέργειας σε ελαιουργικές επιχειρήσεις» Δρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

13:10 Πανουσόπουλος  Κώστας « Τα αντιοξειδωτικά και οι αρωματικές ουσίες του παρθένου ελαιολάδου σε σχέση με τις τεχνικές κατεργασίες του ελιαοκάρπου» Ms Τεχνολογία και ποιότητα της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου, εκπαιδευτής του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου  

13:30 Δαμηλάτης Σωκράτης «Για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στα ελαιουργία» Επιθεωρητής Εργασίας

13:45 Δημήτρης  Δήμου, Γεωπόνος – Ιολόγος Φυτών (MSc) , « Xyllela  fastidiosa (Ξυλλέλα): Το βακτήριο που καταστρέφει τις ελιές στη Νότιο Ιταλία, εφιάλτης και για τη χώρα μας . Είναι ανθεκτικές οι ποικιλίες Καλαμών και Κορωνέϊκη,τ. Δ/ντής, Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Αργολίδας   

14:00 Κουτέλας Γιώργος «Οργανοληπτική παρουσίαση εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων» γευσιγνώστης ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς

Γευσιγνωσία ελαιολάδων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό ποιότητας KALAMATA OLIVE OIL AWARD 2022

Θα  ακολουθήσει ελαφρύ γεύμα με τοπικά εδέσματα και γευσιγνωσία των διαγωνιζόμενων ελαιολάδων .

Στο Φεστιβάλ θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας. Λόγω των συνθηκών οι προσκλήσεις  θα είναι περιορισμένες και ονομαστικές. Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 2721024590-6944144295.

Οι εργασίες του Φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.kalamata-olivefestival.gr.

Π.Μπ.