Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας: Οι νέες διατάξεις οδηγούν τους δικηγόρους σε επαγγελματικό αδιέξοδο

Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας: Οι νέες διατάξεις οδηγούν τους δικηγόρους σε επαγγελματικό αδιέξοδο

Τη νομοθέτηση διατάξεων που οδηγούν σε επαγγελματικό αδιέξοδο τους δικηγόρους και δε βοηθούν στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης καταγγέλλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του ότι δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κώστας Μαργέλης, τα τελευταία χρόνια διατάξεις όπως το δικαστικό ένσημο με αναδρομική ισχύ, ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας και το σύστημα των 100 ημερών, ο πτωχευτικός κώδικας, οι περίφημες πλατφόρμες, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η θεσμοθέτηση ειδικής αρμοδιότητας στα δικαστήρια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ο αριθμητικός περιορισμός σελίδων δικογράφων στο ΣτΕ, η παντελής αδιαφορία στην οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων την περίοδο της πανδημίας, οι ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου, η αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών (με την εισαγωγή νέων αδικημάτων), η πιλοτική δίκη, είναι μόνο κάποια από τα έργα του υπουργείου Δικαιοσύνης που αιφνιδίασαν το σύνολο του νομικού κόσμου.

Χωρίς τη γνώμη των δικηγόρων
Μάλιστα, κάνει λόγο για προχειρότητα που ταλαιπωρεί καθημερινά όσους εμπλέκονται με την απονομή της δικαιοσύνης και δημιουργεί περαιτέρω ανασφάλεια δικαίου. Επίσης, αναφέρει ότι οι προωθούμενες από το υπουργείο Δικαιοσύνης διατάξεις του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών δεν τέθηκαν ποτέ σε διαβούλευση.

Εξηγεί, λοιπόν, ότι το σχέδιο νόμου για τον Οργανισμό Λειτουργίας των Δικαστηρίων θα οδηγήσει σε συρρίκνωση των δικαστηριακών μονάδων με κατάργηση περιφερειακών Πρωτοδικείων και της δικαστηριακής ύλης αυτών και, μάλιστα, υπό την καθοδήγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Σε ό,τι δε αφορά την Επιθεώρηση των δικαστικών λειτουργών, απουσιάζει παντελώς η γνώμη των Δικηγορικών Συλλόγων. Η αποδόμηση της προφορικής διαδικασίας με την αντικατάστασή της με ηλεκτρονικής μορφής μέσα, με την πραγματοποίηση τηλεσυνεδριάσεων και τηλεακροάσεων που περιορίζουν τη φυσική παρουσία των διαδίκων και των δικηγόρων στα δικαστήρια, οδηγεί ουσιαστικά στην κατάργηση της ακροαματικής διαδικασίας, με τους κινδύνους που εγκυμονεί στην απονομή της δικαιοσύνης», σημειώνει ο κ. Μαργέλης.

Σοβαρές επιπτώσεις
Ο κ. Μαργέλης επισημαίνει ακόμη ότι η ανεπάρκεια της Δικαιοσύνης, τόσο κατά την ταχύτητα απονομής της όσο και κατά την ποιότητα των αποφάσεων, έχει σοβαρές επιπτώσεις, όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και στις εκατοντάδες καταδίκες της από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια σε μεγάλα πρόστιμα, κυρίως για την καθυστέρηση απονομής της, και ο Δικηγορικός Σύλλογος δε θα μείνει απαθής.

Της Βίκυς Βετουλάκη