ΔΣ Καλαμάτας: Στο επίκεντρο παραβατικότητα και μετεγκατάσταση Ρομά από την Αγία Τριάδα

ΔΣ Καλαμάτας: Στο επίκεντρο παραβατικότητα και μετεγκατάσταση Ρομά από την Αγία Τριάδα

Επέστρεψε στο Ιστορικό Δημαρχείο της πόλης το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, όπου πραγματοποίησε την 8η για το τρέχον έτος συνεδρίασή του δια ζώσης. Παρά τις απουσίες που σημειώθηκαν, το Δημοτικό Συμβούλιο ξεκίνησε με ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων, οι οποίες κάλυψαν ευρεία θεματολογία που αφορούσε μείζονα ζητήματα τόσο της Καλαμάτας όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Παραβατικότητα στο Δήμο Καλαμάτας

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης πρώτος άνοιξε το ζήτημα της παραβατικότητας που παρατηρείται έντονα το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της πόλης ο επικεφαλής της παράταξης «Πρότυπος Δήμος», Βασίλης Τζαμουράνης. Όπως ανέφερε, οι φθορές που έχουν προκληθεί στο Πολυκλαδικό Λύκειο Καλαμάτας από τους «γνωστούς πλέον σε όλους εισβολείς» είναι άκρως σημαντικές. Όπως  πρότεινε, η φύλαξη του χώρου με χρήση καμερών θα μπορούσε να βοηθήσει ως προς την επίλυση του ζητήματος. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα απομάκρυνσης του καταυλισμού των Ρομά από την περιοχή, ως ένα μέτρο που θα βοηθήσει στην πάταξη των φαινομένων που είναι ολοένα αυξανόμενα.

Αντίστοιχο ερώτημα έθεσε και ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες», Μανώλης Μάκαρης, παρατηρώντας ότι η παραβατικότητα επεκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη συμπλοκή στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας φιλοξενούμενων μαθητών στην πόλη με Ρομά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σχετικά με την ανάγκη εξεύρεσης άμεσα λύσης στο ζήτημα παραβατικότητας πολλών από τους Ρομά, ήταν και τα όσα δήλωσαν τόσο ο Δημήτρης Οικονομάκος και ο Δημήτρης Κουκούτσης όσο και ο Γιάννης Χριστόπουλος, με τον πρώτο να αναφέρει χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στη Δημοτική Αρχή: «Νομίζω ότι ούτε θέλετε ούτε μπορείτε να λύσετε αυτό το θέμα, γιατί αλλιώς θα το είχατε κάνει όλα αυτά τα χρόνια».

Ταυτόχρονα, οι ίδιοι δημοτικοί σύμβουλοι διερωτήθηκαν για το ποιος είναι –τελικά- ο ρόλος του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου που θεσμοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι σε επίπεδο πόλης, εφόσον εξακολουθούν να παρατηρούνται τέτοιου είδους φαινόμενα βίας.

Από πλευράς του, απαντώντας ο δήμαρχος Καλαμάτας υποστήριξε ότι οι βανδαλισμοί που παρατηρούνται διορθώνονται άμεσα, ενώ γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση που θα βοηθήσει ουσιαστικά. Επίσης, ανέφερε ότι το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Καλαμάτας ξεκίνησε να λειτουργεί από χθες με τη χρήση 7 καμερών, ενώ σήμερα αναμένεται να εγκατασταθεί καταγραφικό μηχάνημα, με σκοπό να παρουσιαστεί επίσημα τις επόμενες ημέρες.

Ανάγκη μετεγκατάστασης καταυλισμού Ρομά

Για το ζήτημα αυτό, που απασχόλησε ιδιαίτερα το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, τοποθετήθηκε ο Γιώργος Φάβας, σε μια προσπάθεια να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο δεν έχει έρθει για να υποκαταστήσει την Ελληνική Αστυνομία ή τη Δημοτική Αστυνομία, αλλά να δράσει συμπληρωματικά. Κατά τον ίδιο το ΕΣΚ προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην πόλη, ενώ αυτό «είναι κάτι το οποίο αποδεικνύεται καθημερινά από τις δράσεις που έχει», όπως ανέφερε στη συνέχεια.

Ειδικότερα για τους Ρομά, ο κ. Φάβας τόνισε ότι το θέμα της μετεγκατάστασής τους είναι χρόνιο πρόβλημα. Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ Δήμου Καλαμάτας και Γενικής Γραμματείας μιας γαλλικής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης, μέσα από την οποία προσβλέπεται η δυνατότητα εξασφάλισης χρηματοδότησης μέσω ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ ή της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την κατασκευή 67 κατοικιών στέγασής τους σε έκταση 17 στρεμμάτων.

Αντιπλημμυρικά έργα Καλαμάτας

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Βασίλη Κανάκη σχετικά με τα σημεία στην πόλη που αντιμετωπίζουν πλημμυρικό πρόβλημα, έπειτα από βροχοπτώσεις, όπως συνέβη και χθες σε πολλά σημεία της, ο δήμαρχος Καλαμάτας τόνισε ότι αντιμετωπίζονται τα εν λόγω ζητήματα μέσω παρεμβάσεων, κάτι το οποίο συνέβη ειδικά στην οδό Φραντζή, καθώς και στη Σιδηροδρομικού Σταθμού, όπου η παρέμβαση θα συνεχιστεί.

Κοιμητήριο Καλαμάτας

Την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης από πλευράς Δημοτικής Αρχής σχετικά με τη δημιουργία ενός νέου κοιμητηρίου υπογράμμισε ο Γιάννης Χριστόπουλος, μιας και η ζοφερή πραγματικότητα της πανδημίας ήρθε να επιδεινώσει το πρόβλημα που προϋπήρχε με τη μη ύπαρξη άλλου διαθέσιμου χώρου.

Σχετικά με αυτό, ο δήμαρχος Καλαμάτας ανέφερε ότι η δημιουργία ενός νέου κοιμητηρίου βρίσκεται ήδη στην ατζέντα της Δημοτικής Αρχής, ενώ πρόκειται να συζητηθεί έντονα το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με την ανάγκη για αντιμετώπιση κι άλλων καθημερινών αναγκών της πόλης, όπως είναι η λύση στη στάθμευση και η δημιουργία ενός νέου μεγάλου αθλητικού κέντρου.

Αδέσποτα

Ένα ακόμα ζήτημα που τέθηκε από περισσότερους του ενός δημοτικούς συμβούλους ήταν αυτό που έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα στην πόλη και αφορά στις αγέλες των αδέσποτων σκύλων. Σύμφωνα με τον Αναστάση Σκοπετέα, ο οποίος ανέλαβε να δώσει απαντήσεις όντας αρμόδιος, το φαινόμενο οφείλεται σε συγκεκριμένο άτομο, το οποίο «αγελοποιεί» τα αδέσποτα κατά τις πρωινές ώρες στην κεντρική πλατεία της πόλης, και για το οποίο έχει σταλθεί ανάλογο έγγραφο προς τις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα. Παράλληλα, μια προσωρινή λύση θα είναι η δομή του κυνοκομείου που πρόκειται να δημιουργηθεί στο Δήμο.

Χρ.Μ.