Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Η επανεμφάνιση διά ζώσης Τσώνη έφερε φωνές και εντάσεις

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Η επανεμφάνιση διά ζώσης Τσώνη  έφερε φωνές και εντάσεις

Δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη,

με τις εντάσεις να κυριαρχούν, αφού παρών ήταν ο τέως δήμαρχος Γ. Τσώνης, καθώς μέχρι σήμερα παρακολουθούσε τις περισσότερες μέσω zoom.

Ισολογισμός

Η πρώτη συνεδρίαση αφορούσε στην έγκριση του ισολογισμού, τον οποίο παρουσίασε ορκωτός λογιστής, με το Σώμα να τον εγκρίνει, πλην των Χρήστου Θεοδωρακόπουλου και Γιώργου Τσώνη που καταψήφισαν.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Τσερπές, ανέφερε ότι δε βρίσκει ανακρίβειες στον ισολογισμό, ενώ ζήτησε περισσότερα έργα και να δοθεί προσοχή στις ανείσπρακτες οφειλές.

Έκλεισε δε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι η παράταξή του προσδοκά κάτι καλύτερο για το Δήμο Μεσσήνης.

Ενημέρωση
Αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση ξεκίνησε η δεύτερη, με το δήμαρχο Μεσσήνης να προβαίνει στην καθιερωμένη ενημέρωση του Σώματος.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός, με τον ίδιο να προσδοκά να γίνει το μεγαλύτερο της χώρας.

Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ, πρόσθεσε, εντάχθηκε στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος, ενώ έχει γίνει στρατηγικός σχεδιασμός 10ετίας, με το στοίχημα να είναι η περαιτέρω διεθνοποίηση του θεσμού.

Επίσης, ο Γιώργος Αθανασόπουλος ενημέρωσε για συνάντηση που είχε στην Αθήνα με το γενικό γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Σταμάτη, για θέματα που αφορούν στους Ρομά, ενώ μίλησε και για την κατασκευή γηπέδου 7Χ7 στο Γυμνάσιο Μεσσήνης.

Τοποθετήσεις
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Τάσος Τσερπές, ο οποίος ζήτησε από το δήμαρχο να «μη γίνονται Επιτροπές και Δημοτικό Συμβούλιο σερί», καθώς από τη 1.00 μετά το μεσημέρι βρισκόταν στο Δημαρχείο, αφού είχαν προηγηθεί Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και Οικονομική. Επίσης, ζήτησε εκ νέου χώρο για την αντιπολίτευση.

Μιλώντας για το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, παραδέχθηκε ότι ήταν επιτυχημένο, όμως υπενθύμισε στο δήμαρχο ότι έχει ξεκινήσει από προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και έχει στηριχθεί από τις επόμενες.

Επιπρόσθετα, ζήτησε να ενημερωθεί για τις κινήσεις που έχουν γίνει προκειμένου να υποστηρίξει ο Δήμος τη δημιουργία του δρόμου Καλό Νερό – Τσακώνα, αφού, όπως είπε, είναι ζωτικής σημασίας και για το Δήμο Μεσσήνης.

Απαντώντας ο δήμαρχος στον κ. Τσερπέ ανέφερε αρχικά ότι το θέμα με το γραφείο εξετάζεται και το συντομότερο δυνατό θα δημιουργηθεί, αφού και κατά τον ίδιο είναι σημαντικό η αντιπολίτευση να έχει δικό της χώρο.

Για το Καλό Νερό – Τσακώνα απάντησε ότι έχει μιλήσει με άλλους δημάρχους και όταν γίνει κάποια κινητοποίηση, θα συμμετάσχει και ο Δήμος Μεσσήνης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο τέως δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, ο οποίος και αναζήτησε τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Γαλιάτσο για να πάρει θέση σε περιστατικό που, δήθεν, συνέβη στη Βαλύρα πριν από 20 μέρες.

Κατά τον κ. Τσώνη, το συγκεκριμένο περιστατικό δε συνέβη ποτέ, με την ένταση να ανεβαίνει και το δήμαρχο Μεσσήνης να απαντά ότι, αν αυτό έγινε και γενικότερα αν κάποιος θεωρεί ότι τον συκοφαντούν, το λόγο έχουν η Αστυνομία και τα δικαστήρια.

Η συγκεκριμένη απάντηση εξόργισε τον κ. Τσώνη. Όπως είπε, εξεπλάγην και δεν την περίμενε, ενώ χαρακτήρισε τον κ. Αθανασόπουλο ηθικό αυτουργό που επιτρέπει τέτοιες συμπεριφορές.

Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι κατάφυγε ήδη στη Δικαιοσύνη κατά του συγκεκριμένου αντιδημάρχου, διότι δεν είναι η πρώτη φορά που τον συκοφαντεί και, μάλιστα, υποστήριξε ότι δεν απουσίαζε τυχαία από την τελευταία συνεδρίαση.

Κι αφού έπειτα από ώρα τελείωσαν οι διαξιφισμοί και οι φωνές για το παραπάνω θέμα, ο Γιώργος Τσώνης έθεσε ερωτήματα που αφορούσαν καθαρά εξελίξεις του Δήμου. Ειδικότερα, όπως σημείωσε, διάβασε ότι έργα που είναι ενταγμένα αν μέσα σε 3 έτη δεν έχουν προχωρήσει θα επεντάσσονται. Πρόσθεσε δε, ότι αν αυτό ισχύει, η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί πλέον να κάνει κάτι, και θα σημαίνει καταστροφή για το Δήμο.

Μιλώντας για τις εξελίξεις στο Φιλοσοφικό Κέντρο, αναρωτήθηκε γιατί η Δημοτική Αρχή χαίρεται, αφού έργο που ήταν ήδη ενταγμένο δε θα γίνει και θα γίνει το Φιλοσοφικό. Κατά τον κ. Τσώνη, αυτό δείχνει την ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής.

Το λόγο πήρε τότε ο κ. Αθανασόπουλος, σχολιάζοντας στον τέως δήμαρχο ότι θα περίμενε να έχει το θάρρος να παραδεχθεί κάποια πράγματα, ενώ τον ρώτησε να πει ένα έργο που μέσα στην τριετία έχει μείνει στάσιμο.

Όσο για το Φιλοσοφικό, του απάντησε ότι τα χρήματα αυτά δεν έχουν σχέση με όσα είχαν εξασφαλιστεί για τη δημιουργία Πνευματικού Κέντρου στο χώρο που αυτή τη στιγμή στεγάζεται το μηχανοστάσιο του Δήμου.

Μάλιστα, σχολίασε ότι αυτό το έργο δε θα προχωρούσε, αφού δεν πληρούσε τα κριτήρια και δεν ήταν νόμιμο, κι αν τελικά γινόταν, θα έμενε ο Δήμος χωρίς μηχανοστάσιο, ενώ αναρωτήθηκε μήπως κάποιος είχε τέτοιον χώρο και θα ήθελε να πηγαίνουν μηχανήματα εκεί.

Κλείνοντας το θέμα ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή είναι περήφανη γι’ αυτή την επιλογή, ενώ ενημέρωσε ότι τα χρήματα που είχαν δεσμευτεί για το μηχανοστάσιο, για να γίνει Πνευματικό Κέντρο, θα απενταχθούν.

«Κύριε Τσώνη, αποτύχατε» ανέφερε χαρακτηριστικά, με τις φωνές του τέως δημάρχου να ακούγονται σε όλο το Δημαρχιακό Μέγαρο και τον πρόεδρο του Σώματος να προσπαθεί να βάλει τάξη.

Κάπως έτσι συνεχίστηκε η συζήτηση, με τα 12 θέματα της ημερήσιας διάταξης να ψηφίζονται χωρίς πολλές ερωτήσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση