Κ. Μαργέλης: Η πρώτη δικαστική νίκη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής

Κ. Μαργέλης: Η πρώτη δικαστική νίκη  κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής

Δεκτή προσωρινή διαταγή για μη διακοπή ρεύματος σε ευάλωτους καταναλωτές

Μία πρώτη νίκη στον αγώνα για ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβάλει η ΔΕΗ χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκανε δεκτή προσωρινή διαταγή να μην προχωράει η ΔΕΗ σε διακοπή ηλεκτροδότησης σε όσους οικιακούς καταναλωτές ανήκουν στην ευρεία κατηγορία των «ευάλωτων καταναλωτών», εάν δεν πληρώσουν το ποσό που αντιστοιχεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής, μέχρι την εκδίκαση στις 6 Ιουλίου της βασικής αγωγής που έχει κατατεθεί. 

Επίσης, στις 14 Ιουνίου στον Άρειο Πάγο έχει ορισθεί η ακρόαση των φορέων που έχουν προσφύγει και των παρόχων ενέργειας για να αποφασισθεί αν θα γίνει δίκη για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Πρώτη νίκη

Ο κ. Μαργέλης σημείωσε ότι την προηγούμενη Τετάρτη στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών συζητήθηκε συλλογική αγωγή καταναλωτικών οργανώσεων κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Στη δίκη αυτή πρόσθετη παρέμβαση, μέσω της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, άσκησε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, που είχε πρωτοστατήσει μαζί με πολλούς κοινωνικούς φορείς της Μεσσηνίας στον αγώνα κατά της ληστρικής, όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Μαργέλης, ρήτρας αναπροσαρμογής. 

«Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα αναβολής που υπέβαλε η ΔΕΗ, επικαλούμενη την πιλοτική δίκη που έχει ζητήσει να διεξαχθεί για την υπόθεση από τον Άρειο Πάγο. Ο Άρειος Πάγος έχει ορίσει ακρόαση όλων των φορέων που έχουν προσφύγει, αλλά και των παρόχων, στις 14 Ιουνίου, προκειμένου να αποφανθεί αν θα διεξαχθεί πιλοτική δίκη για την υπόθεση. Προσωπική μου εκτίμηση και βεβαιότητα είναι ότι το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο, ώστε να μη γίνονται κατά περιοχές διάφορες δίκες, όπου θα λαμβάνονται πιθανόν και διαφορετικές αποφάσεις. Άμεσα, λοιπόν, υποβλήθηκε αίτημα προσωρινής διαταγής με την οποία ζητήθηκε να παγώσουν οι εντολές διακοπής ρεύματος στους πολίτες που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής έως την ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης, που αναβλήθηκε για τις 6/7/2022», σημείωσε ο κ. Μαργέλης.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτό το αίτημα και εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία δε θα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση σε όσους οικιακούς καταναλωτές ανήκουν στην ευρεία κατηγορία των «ευάλωτων καταναλωτών», εάν δεν πληρώσουν το ποσό που αντιστοιχεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής, μέχρι την εκδίκαση της αγωγής στις 6 Ιουλίου. 

Δικαστική προστασία

Στην κατηγορία των ευάλωτων καταναλωτών περιληπτικά εντάσσονται οι οικονομικά ασθενέστεροι οικιακοί καταναλωτές, ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος ηλικίας, υπό την προϋπόθεση ότι δε διαμένουν με άλλο πρόσωπο νεότερο από εκείνους, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας ή καταναλωτές που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης η ΔΕΗ αρνήθηκε να αναλάβει τη δέσμευση μη διακοπής ηλεκτροδότησης, καμίας απολύτως κατηγορίας καταναλωτών. Η δικαστική αυτή απόφαση είναι μια πρώτη νίκη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής, αφού το δικαστήριο πιθανολόγησε τη βασιμότητα της αγωγής για να χορηγήσει την προσωρινή δικαστική προστασία. Έτσι έκρινε κατά πιθανολόγηση ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι άκυρη και αντίθετη στην κείμενη δικαιοταξία. Ο αγώνας θα συνεχιστεί σε όλες τις δικαστικές διαδικασίες και στα κοινωνικά πεδία μέχρι την τελική δικαίωση», κατέληξε ο κ. Μαργέλης.

Της Βίκυς Βετουλάκη