Το τελευταίο αντίο στον Παναγή Κουμάντο

Το τελευταίο αντίο στον Παναγή Κουμάντο

Το τελευταίο αντίο στον πρώην δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγή Κουμάντο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, είπαν το μεσημέρι της Κυριακής από τον Ιερό Ναό της Υπαπαντής πλήθος συγγενών, αυτοδιοικητικών και φίλων.

Σε κλίμα συγκίνησης από το σεβασμιώτατο μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του ευγενούς και ευπατρίδη Παναγή Κουμάντου, όπως τον αποκάλεσε, προσθέτοντας ότι στη διάρκεια του βίου του ήταν ένας άνθρωπος που προσέφερε στο κοινό καλό με το δικό του τρόπο, ενώ πάντοτε αγωνιούσε για το μέλλον της πόλης.

Στο λόγο του, λίγο πριν από το πέρας της ακολουθίας, ο Θανάσης Βασιλόπουλος σημείωσε ότι η διαδρομή και η δράση του Παναγή Κουμάντου αφήνουν ανεξίτηλο σημάδι στην πολιτική, κοινωνική και αυτοδιοικητική πορεία του Δήμου Καλαμάτας.

Αντίστοιχα, ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, Σταύρος Μπένος, θέλησε στο σύντομο λόγο του να μιλήσει για τον Παναγή Κουμάντο έτσι όπως τον είχε ζήσει τις ιδιαίτερες μέρες που η πόλη είχε πληγεί από το σεισμό του ’86. Παράλληλα, επισήμανε ότι το ξεχωριστό ήθος του Π. Κουμάντου ήταν αυτό που τέθηκε ως βάση στη μεταξύ τους συνεργασία, προκειμένου η μετασεισμική Καλαμάτα να ανασυνταχθεί και να είναι όπως σήμερα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων, Αντωνία Παυλάκου, έκανε λόγο για έναν άνθρωπο που ήταν άξιος θαυμασμού, τόσο για το πολύπλευρο κοινωνικό και αυτοδιοικητικό του έργο όσο και για τη συνολική συγγραφική παραγωγή του.

Με τη σειρά της, η κόρη του, Πιπίνα Κουμάντου, σκιαγράφησε όλα εκείνα τα βιώματα και τις αξίες που αποκόμισε, τα οποία θα παραμείνουν παρακαταθήκη τόσο για την οικογένειά τους όσο και για την πόλη της Καλαμάτας ευρύτερα, καθώς ο δημοκρατικός και ευγενής τρόπος που δρούσε ο αείμνηστος τυγχάνει κοινής παραδοχής.

Εκ μέρος των εγγονών του, η Ιωάννα Κουτέλα μίλησε με σεβασμό και αγάπη για το πρόσωπο του Παναγή Κουμάντου, αλλά και για όλα τα διδάγματά του, τα οποία θα παραμείνουν χαραγμένα.

Το «παρών» για να αποχαιρετήσουν τον Παναγή Κουμάντο έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο τέως περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, οι πρώην δήμαρχοι Καλαμάτας Σταύρος Μπένος και Γιώργος Κουτσούλης, ο πρώην νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, καθώς και πλήθος άλλων εκπροσώπων τοπικών Αρχών και φορέων.