Επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη σε Μεσσήνη και Καλαμάτα: Επανέλαβε τα γνωστά, κουβέντα για το Πύργος – Τσακώνα

Επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη σε Μεσσήνη και Καλαμάτα: Επανέλαβε τα γνωστά,  κουβέντα για το Πύργος – Τσακώνα

Λίγο μετά τις 9.00 το πρωί χθες προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Καλαμάτας το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην περιοχή μας.

Η πρώτη στάση του πρωθυπουργού ήταν μόλις λίγα μέτρα μακριά από τον αεροδιάδρομο και συγκεκριμένα στο γραφείο της αερολιμενάρχη Ακριβής Βλάχου.

Εκεί, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, παρέστησαν η αερολιμενάρχης, ο διοικητής της ΥΠΑ Γιώργος Δριτσάκος, οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, καθώς και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.

Απευθυνόμενος ο κ. Μητσοτάκης στην κα Βλάχου δήλωσε χαρούμενος, αφού διαπίστωσε ότι στο αεροδρόμιο Καλαμάτας υπάρχει αυξημένη κίνηση, με την αερολιμενάρχη να του απαντά ότι σήμερα (σ.σ. χθες) θα έφταναν 12 πτήσεις. Επίσης, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι το αεροδρόμιο μπορεί να εξυπηρετεί παράλληλα τέσσερα αεροπλάνα.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του αεροδρομίου, η οποία, όπως υποστήριξε, θα γίνει μέσω της ιδιωτικοποίησής του. Έφερε, δε, ως παράδειγμα τα 14 αεροδρόμια τα οποία αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται η Fraport.

Κατά τον ίδιο, σημαντικό ρόλο θα παίξει η αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ, αφού πρόκειται για ένα διπλό αεροδρόμιο. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Και βέβαια, είναι ένα αεροδρόμιο το οποίο έχει διπλό χαρακτήρα, καθώς εδώ θα γίνει και η μεγάλη παρέμβαση, η μεγάλη επένδυση, η οποία θα αναβαθμίσει και τις δυνατότητες της Πολεμικής μας Αεροπορίας να εκπαιδεύει με υπερσύγχρονα αεροσκάφη τους νέους πιλότους μας».

Τέλος, δεν ξέχασε να αναφερθεί στην προσφορά του Βασίλη Κωνσταντακόπουλου στην περιοχή. Μίλησε, δε, για νέες επενδύσεις, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση, συνεπής στις δεσμεύσεις της, θα ολοκληρώσει τις υποδομές, με σημαντικότερη εκείνη του δρόμου Καλαμάτα- Ριζόμυλος- Πύλος- Μεθώνη. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Περιφέρειες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διότι οι προοπτικές της Μεσσηνίας είναι εξαιρετικά θετικές.

Δημαρχείο Μεσσήνης
Επόμενος σταθμός στην περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν το Δημαρχείο Μεσσήνης. Εκεί τον συνόδευσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου Μεσσήνης, όπου ο Γ. Αθανασόπουλος τον ενημέρωσε για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την περιοχή. Ξεκίνησε δε λέγοντας ότι ο Δήμος Μεσσήνης είναι ένας ιδιαίτερος Δήμος, αφού σε αυτόν υπάρχουν 69 κοινότητες και 115 οικισμοί.

Κατά βάση, όπως είπε, είναι ένας αγροτικός Δήμος, αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει τουριστική ανάπτυξη.

Σχετικά με το πρώτο, υποστήριξε ότι καθημερινά ο Δήμος ασχολείται με την αγροτική οδοποιία και εκεί δίνεται βάση, «εργασίες που γίνονται με τη βοήθεια της κυβέρνησης», αφού υπήρξε μεγάλη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται για έργο που, όπως ειπώθηκε, θα τελειώσει σε ένα χρόνο και θα περιλαμβάνει 55 χλμ. αγροτικής οδοποιίας.

Επίσης, ο δήμαρχος τόνισε ότι δίνεται έμφαση στην άρδευση και στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί μια λιμνοδεξαμενή στο Τρίκορφο.

Σχετικά με τον τουρισμό, ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε ότι η επανάσταση ξεκίνησε από τη Μεσσηνία, κάτι που συνέβη και με την επανάσταση του τουρισμού, η οποία άρχισε από το ίδιο μέρος, με την Costa Navarino του καπεταν-Βασίλη, ενώ συνεχίζεται από το γιο του Αχιλλέα. Πλέον, πέρα από τα όρια της Πύλου, φθάνει τη νέα μονάδα στην περιοχή του Ριζόμυλου, με το δήμαρχο να προβλέπει ότι τα επόμενα χρόνια θα επέλθει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και έτσι ο Δήμος προετοιμάζεται σχετικά.

Κλείνοντας τα θέματα των δρόμων, ο Γιώργος Αθανασόπουλος ανέφερε ότι οι οδικοί άξονες θα παίξουν μεγάλη σημασία και ζήτησε επιτάχυνση της κατασκευής του δρόμου Καλαμάτα- Ριζόμυλος- Πύλος –Μεθώνη και της παράκαμψης του Πεταλιδίου, που- όπως σχολίασε- είναι ένα έργο που προχωράει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με τη συμβολή της κυβέρνησης.
Επιπρόσθετα, ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τις εργασίες που γίνονται στο δρόμο για την Αρχαία Μεσσήνη, έναν αρχαιολογικό χώρο μοναδικό που αναδείχθηκε χάρις στις προσπάθειες του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, όπως και για την κατασκευή του νέου μουσείου στην περιοχή.

Ολοκληρώνοντας ο δήμαρχος Μεσσήνης είπε στον πρωθυπουργό ότι το έργο που θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη όλης της Μεσσηνίας είναι η κατασκευή του δρόμου Πύργος- Καλό Νερό- Τσακώνα, καθώς και η αναβάθμιση του αεροδρομίου.

Τα προβλήματα του Δήμου Μεσσήνης
Όσο για τα προβλήματα του Δήμου, ο κ. Αθανασόπουλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για εκείνο της παραβατικότητας. Όπως παρατήρησε, τα προηγούμενα χρόνια οι τοπικές κοινότητες ταλανίζονταν από την παραβατικότητα, κάτι που ήταν ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ το πρόβλημα πλέον έχει αντιμετωπιστεί με την ομάδα 35 ατόμων της ΟΠΚΕ που δραστηριοποιείται στην περιοχή και τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Μάλιστα, ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να συνεχιστεί η δράση της εν λόγω ομάδας στην περιοχή.

Δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Μεσσήνης, σύμφωνα με το δήμαρχο, είναι η αύξηση της τιμής του ρεύματος, καθώς διαθέτει 100 αντλιοστάσια. Ως εκ τούτου, αν παραταθεί αυτή η δύσκολη περίοδος, κάποια στιγμή οι ΔΕΥΑ μπορεί να έχουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Για το λόγο αυτό ζήτησε, αν παρατεθεί αυτή η περίοδος που ταλανίζει όλο τον κόσμο, το υπουργείο να βοηθήσει να καλυφθεί το επιπλέον κόστος.

Απαντήσεις
Ο πρωθυπουργός, αφού άκουσε το δήμαρχο Μεσσήνης και στη συνέχεια τον Στέλιο Πέτσα, που επιβεβαίωσε τα παραπάνω έργα συν αυτά του Βιολογικού Καθαρισμού του Πεταλιδίου και του Φιλοσοφικού Κέντρου Μεσσήνης, όπως και τη στήριξη της κυβέρνησης στο ζήτημα του ενεργειακού κόστους, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση της κυβέρνησης σε αιτήματα του Δήμου, σχολιάζοντας πως είναι απόλυτα συνεπής στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει.

Έτσι, επιβεβαίωσε ότι σε ένα χρόνο η αγροτική οδοποιία θα έχει ολοκληρωθεί, ενώ πρόσθεσε ότι ο δήμαρχος έχει δίκιο να αναφέρει ότι ο Δήμος θα αποτελέσει το νέο μεγάλο εφαλτήριο όλης της Μεσσηνίας, πάντα με πολύ ισχυρό αποτύπωμα στον πρωτογενή τομέα, αλλά πλέον είναι σε θέση να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό.

Επίσης, δήλωσε χαρούμενος που ο όμιλος της Costa Navarino πήρε την απόφαση να επεκτείνει την επιχειρηματική του δραστηριότητα και στο Ριζόμυλο.

Εξήγησε, δε, ότι αυτές οι επενδύσεις δεν είναι ανεξάρτητες από την τοπική κοινωνία, αφού έτσι αναβαθμίζεται ολόκληρη η περιοχή.

Όσο για την Αρχαία Μεσσήνη, ανέφερε ότι η ανάδειξη του χώρου αποτελεί και για τον ίδιο πρώτη προτεραιότητα, ενώ κλείνοντας ανέφερε ότι στο Δήμο Μεσσήνης οι δημότες θα πρέπει να είναι εξαιρετικά αισιόδοξοι για τις προοπτικές, όμως για να γίνουν όλα αυτά απαιτούνται μια σειρά από παρεμβάσεις.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός θέλησε να σταθεί σε τρία σημαντικά έργα: Πρώτο είναι αυτό της σύνδεσης της Καλαμάτας με το Ριζόμυλο, την Πύλο και τη Μεθώνη, έργο που είναι συγχρηματοδοτούμενο και μετά βεβαιότητας δρομολογείται.

Δεύτερο έργο είναι το αεροδρόμιο, για το οποίο ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έχει δρομολογήσει τη διαδικασία για τη σύμβαση παραχώρησής του ως ανεξάρτητου έργου.

Τέλος, τα έργα που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος, με τον κ. Μητσοτάκη να εξηγεί ότι δε νοείται τη σημερινή μέρα τουριστική ανάπτυξη χωρίς τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, κάτι που σημαίνει ολοκλήρωση βασικών υποδομών.

Συνομιλία με κόσμο
Μετά το Δημαρχείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε στη μικρή πλατεία της Μεσσήνης, όπου συνομίλησε με επαγγελματίες, με κάποιους εξ αυτών να μην κρύβουν τις δυσκολίες που επικρατούν, ενώ ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να βάλει πλάτη για να βοηθηθούν κι αυτοί και τον ίδιο να διαβεβαιώνει ότι θα κάνει το καλύτερο.

Επίσης, συνομίλησε με κόσμο που καθόταν στις καφετέριες, ενώ αρκετοί ζήτησαν να φωτογραφηθούν μαζί του.

Βόλτα στους δρόμους της Καλαμάτας
Να σημειωθεί πως λίγο πριν ολοκληρώσει την περιοδεία του στην Καλαμάτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφυγε με τα πόδια από το Μέγαρο Χορού και μέσω του πεζόδρομου της Ιατροπούλου έφτασε στην κεντρική πλατεία. Εκεί είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει ξανά με τον κόσμο, με τους περισσότερους να ζητούν να συνεχίσει το έργο του, ενώ σε κάποια από αυτές τις προτροπές, απάντησε ότι αυτό για να γίνει εξαρτάται από τους ίδιους.

Έπειτα σταμάτησε και συνομίλησε με μια γυναίκα που βρισκόταν σε αναπηρικό αμαξίδιο, με το σύζυγό της να διαμαρτύρεται για την αναπηρική σύνταξή της που ακόμα δεν έχει βγει, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι γίνονται οι απαραίτητες αλλαγές και άμεσα θα λυθούν αυτά τα προβλήματα.

Η βόλτα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κεντρικές καφετέριες συνεχίστηκε, με τον κόσμο να τον χαιρετά και να ζητά να φωτογραφηθεί μαζί του, ενώ υπήρξαν και κάποιες μικρές αποδοκιμασίες, με ένα άτομο μάλιστα να απομακρύνεται από αστυνομικούς εκτός πλατείας.

Έπειτα ο πρωθυπουργός, συνοδεία κυρίως αυτοδιοικητικών, μέσω του πεζόδρομου της Αριστομένους έφθασε στο παλιό Δημαρχείο, όπου τον περίμενε στην είσοδο ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας