Ξεκινά η δακοκτονία την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου

Ξεκινά η δακοκτονία την  πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου

Για την εξέλιξη του προγράμματος δακοκτονίας στους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου μίλησε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Στάθης Αναστασόπουλος και παρουσίασε αναλυτικά τι συμβαίνει σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Αρχικά αναφέρθηκε στην απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία υπήρξε συμπληρωματική κατανομή για τη δακοκτονία, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να χρηματοδοτείται με 1.082.000 ευρώ. Ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι πλέον η χρηματοδότηση για όλη την Περιφέρεια ανέρχεται σε ποσό που ξεπερνά τα 10 εκ. ευρώ, ενώ με την επιπλέον χρηματοδότηση υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης και ενός επιπλέον, τέταρτου, ψεκασμού για όλους, εφόσον απαιτηθεί.

Από Ιούλιο
Επίσης, ενημέρωσε ότι έπειτα από αιτήματα των αναδόχων του προγράμματος αποφασίστηκε, σύμφωνα και με το ισχύον νομικό πλαίσιο, να δοθεί επιπλέον ποσοστό 10% για την κάλυψη των αυξημένων τιμών των καυσίμων.

Στην αναφορά του για την εξέλιξη του προγράμματος ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι οι διαγωνισμοί βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανά Περιφερειακή Ενότητα και ο προγραμματισμός όλων των ενοτήτων προβλέπει έναρξη των ψεκασμών την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, ανάλογα πάντα και με τα ευρήματα της παγιδοθεσίας.

Οι ενότητες, όπου απαιτήθηκε, αξιοποίησαν πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, η οποία επιτρέπει για το τρέχον έτος την υπογραφή συμβάσεων με τους προσωρινούς αναδόχους του προγράμματος δακοκτονίας, με στόχο την απρόσκοπτη υλοποίησή του.

Μεσσηνία
Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, ο κ. Αναστασόπουλος, είπε ότι διαγωνισμός είναι τριετής με προϋπολογισμό 6.095.394 ευρώ (τα οποία κατανέμονται σε ψεκασμούς 5.238.825 ευρώ και σε παγιδοθεσία 856.569 ευρώ).

Πρόσφατα δε η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τους προσωρινούς αναδόχους των ψεκασμών και προχωρά η διαδικασία συμβασιοποίησης. Όσον αφορά στην παγιδοθεσία, αυτή έχει προχωρήσει με τους προσωρινούς αναδόχους και έχει ήδη γίνει η πρώτη ανάρτηση των παγίδων, η οποία εντός των ημερών θα δώσει τις πρώτες εκτιμήσεις του δακοπληθυσμού.

Ο κ. Αναστασόπουλος ενημέρωσε ότι η διαγωνιστική διαδικασία είχε και κάποιες δυσκολίες, όπως, για παράδειγμα, για την Τοπική Κοινότητα Καλλιθέας δεν κατατέθηκε καμία προσφορά και βρίσκεται σε εξέλιξη νέος διαγωνισμός για το τμήμα αυτό.

Επίσης, στην πρόσφατη Οικονομική Επιτροπή αναδείχθηκε το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στις Κοινότητες Εξωχωρίου, Προαστίου, Σωτηριανίκων, Κέντρου, Βέργας και Προσηλίου του Δήμου Δυτικής Μάνης, επειδή ο μοναδικός υποψήφιος ανάδοχος ακυρώθηκε, με αποτέλεσμα να απαιτείται νέα διαγωνιστική διαδικασία για τις παραπάνω Κοινότητες.

Όσον αφορά στην ανθοφορία και καρπόδεση της ελιάς στη Μεσσηνία, είναι αρκετά πλούσια με τοπικές διαφοροποιήσεις.

Της Βίκυς Βετουλάκη