Πυρά Γόντικα κατά Νίκα και Τατούλη για το Τζάνε-Καλαμάκι

Πυρά Γόντικα κατά Νίκα και Τατούλη για το Τζάνε-Καλαμάκι

«Για άλλο ένα έργο, η πρώην Περιφερειακή Αρχή Τατούλη εγκρίνει και η νυν περιφερειακή αρχή Νίκα πληρώνει», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί από την Καλαμάτα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου, Νίκος Γόντικας.

Μένοντας στο γεγονός ότι η παρούσα Περιφερειακή Αρχή έρχεται να δώσει ποσό ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ ως «πανωπροίκι» στον εργολάβο που έχει αναλάβει το «Τζάνε-Καλαμάκι», με την αιτιολογία της μεταφοράς αδρανών υλικών προερχόμενα από λατομείο στη Μεγαλόπολη για το Πεταλίδι, πρόσθεσε: «Η νυν και η πρώην Περιφερειακή Αρχή εγκρίνουν και πληρώνουν για έργα χωρίς ουσιαστικό και κανέναν έλεγχο σε βάθος».

Χαρακτηρίζοντας το «Τζάνε-Καλαμάκι» ως ένα «αμαρτωλό έργο», σημείωσε πως ήταν προγραμματισμένο να έχει υλοποιηθεί πριν από 7-8 χρόνια, «εντούτοις ένας δρόμος που αφορά ουσιαστικά σε 7 χλμ. δρόμου με μια και μόνο λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, και χωρίς διάζωμα στη μέση, έχει καθυστερήσει τόσο πολύ, βγαίνοντας εκτός του αρχικού σχεδιασμού». Έκανε δε λόγο για μια σύμβαση έργου ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ όταν υπεγράφη, ενώ έκτοτε έχουν εκταμιευτεί συνολικά 23 εκατομμύρια ευρώ.

Ξετυλίγοντας λίγο ακόμα το κουβάρι, ο κ. Γόντικας σημείωσε ότι έχουν δοθεί επιπλέον 18,5 εκατομμύρια ευρώ λόγω αρχαιοτήτων που προέκυψαν στην πορεία των εργασιών, ενώ έχουν αποδοθεί 300 χιλιάδες ευρώ για τις «σταλίες» της διακοπής που είχε γίνει πριν από δύο χρόνια. Επίσης, «εκκρεμούν διεκδικήσεις ή ‘περιπορίες’, όπως ακούγεται το τελευταίο διάστημα, ύψους 400 χιλιάδων ευρώ», επισήμανε ο Νίκος Γόντικας, ενώ ανέφερε ότι εκκρεμούν ακόμα και «σταλίες» από την εποχή Τατούλη ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ (από 5 εκατομμύρια που ήταν η αρχική διεκδίκηση).

Συνοψίζοντας ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου τόνισε ότι για το «Τζάνε-Καλαμάκι» πρόκειται να καταβληθούν συνολικά πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ «στην πραγματικότητα αναφερόμαστε σε έναν δρόμο 7 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα κάθε ένα χιλιόμετρο αυτού του δρόμου να χρηματοδοτείται με 7 εκατομμύρια ευρώ!

Και όμως, κάτι αντίστοιχο δεν έχει παρατηρηθεί ούτε στον Μορέα αλλά ούτε και στην Ολυμπία Οδό», ανέφερε κλείνοντας.

Οι χειρισμοί της παρούσας Περιφερειακής Αρχής για το Τζάνε-Καλαμάκι

Ξεπερνώντας τα παραπάνω ποσά, που ούτως ή άλλως έχουν θιχτεί και στο παρελθόν, ο κ. Γόντικας συνέχισε τονίζοντας ότι αυτό που κάνει η τωρινή Περιφερειακή Αρχή είναι να προσπαθεί να «κλείσει» το έργο προς όφελος των Μεσσήνιων, δίνοντας τώρα 2 εκατομμύρια ευρώ στον εργολάβο για διαδικασίες για τις οποίες η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν έχει παραστατικά, προκειμένου να αποδείξει αν ευσταθούν.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, χθες το πρωί, οι επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου (εκτός από τον κ. Νίκα, τον κ. Τατούλη και τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής) μετέβησαν αυτοπροσώπως στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας ζητώντας να ελεγχθούν τα παραστατικά και τα τιμολόγια αγοράς των αδρανών υλικών που λέγεται ότι μεταφέρθηκαν από λατομείο της Μεγαλόπολης στο Πεταλίδι. Οι δε υπεύθυνοι της υπηρεσίας τούς επιβεβαίωσαν ότι τα εν λόγω έγγραφα δεν υπάρχουν στην υπηρεσία και δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος γι’ αυτά.

Με γνώμονα την αποφυγή τέτοιου είδους καταστάσεων και στο μέλλον, ο κ. Γόντικας τόνισε ότι τόσο μεγάλα έργα υποδομών, όπως είναι και τα αντιπλημμυρικά της Καλαμάτας, οφείλουν να γίνονται από Ενιαίο Δημόσιο/Κρατικό Φορέα, ο οποίος θα κατέχει τα αδρανή υλικά, ενώ θα κατανέμει σχεδιασμένα το πλούσιο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό που διαθέτει η χώρα σε όλες τις φάσεις του έργου από τη μελέτη μέχρι και τη λειτουργία του.

«Μόνο έτσι θα γίνονται φθηνά και ποιοτικά έργα που θα σέβονται την τσέπη των φορολογούμενων, και βεβαίως θα λειτουργούν προς όφελος του λαού και όχι για την κερδοφορία ορισμένων καπιταλιστικών ομίλων», τόνισε κλείνοντας.

Της Χριστίνας Μανδρώνη

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ