Άμεσα λύση για το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου ζητά η Μάνη

Άμεσα λύση για το Κέντρο Υγείας  Αγίου Νικολάου ζητά η Μάνη

Ψήφισμα εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο – Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι κάτοικοι

Ο «κόμπος στο χτένι» έχει φτάσει στην κυριολεξία με την υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου και καταδείχθηκε περίτρανα από τα όσα ειπώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης. Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας, Νίκος Γκιούλος και ο πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας ΓΑΙΑ, Κώστας Ξυδέας, όπως και σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν, περιέγραψαν την κατάσταση που βιώνουν με μελανά χρώματα.

Το θέμα συζητήθηκε έπειτα από αίτημα 11 συμβούλων και το συμβούλιο κατά πλειοψηφία κατέληξε σε ψήφισμα. Επίσης, αποφασίσθηκε να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη και να διεκδικηθούν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν.

Ωστόσο, όπως τόνισε μετά τη συνεδρίαση ο κ. Ξυδέας από τη ΓΑΙΑ, πολύ σύντομα, αν δεν υπάρξει ουσιαστική λύση, θα προχωρήσουν μαζί με κατοίκους σε κινητοποιήσεις, με πρώτη το κλείσιμο του δρόμου.

Συζήτηση
Το θέμα εισηγήθηκε εκ μέρους των 11 συμβούλων που ζήτησαν τη συζήτηση ο σύμβουλος Αλέξης Ρουτζούνης, ο οποίος ανέφερε ότι το Κέντρο Αγίου Νικολάου λειτουργεί από το 2002 κι εξυπηρετεί τον πληθυσμό του Δήμου. Στη δικαιοδοσία του υπάγονται και τα Περιφερειακά Ιατρεία Κάμπου, Καρδαμύλης και Πλάτσας.

Τόνισε δε, ότι η χρόνια υποστελέχωση του Κ.Υ. έχει φτάσει σε επικίνδυνο βαθμό.

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι από τις 17 θέσεις ιατρών (οργανικές, ειδικευόμενων και αγροτικών) έχουν καλυφθεί μόνο 7, ποσοστό κάλυψης 41%. Επιπλέον, υπάρχει μόνο ένας επικουρικός οδηγός για το ασθενοφόρο (το οποίο έχει καταγράψει περισσότερο από 1 εκατ. χλμ.), ενώ ένας ακόμα οδηγός βρίσκεται σε αναστολή εργασίας.

«Δεδομένου ότι οι καλοκαιρινοί επισκέπτες επταπλασιάζουν τον πληθυσμό του Δήμου μας, ο κίνδυνος για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων είναι μεγάλος κι άμεσος, καθώς το ασθενοφόρο δε λειτουργεί ουσιαστικά, ενώ υπάρχουν πολλές μονές εφημερίες, στη διάρκεια των οποίων αν υπάρξει διακομιδή ασθενούς, το Κ.Υ. παραμένει χωρίς γιατρό επί αρκετές ώρες», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιαννημάρας, αναφέρθηκε στο ιστορικό, επισημαίνοντας ότι έχει στείλει τουλάχιστον 8 αποφάσεις στον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό για τα θέματα του Κέντρου Υγείας που αφορούν στους γιατρούς, τις αποσπάσεις και το ασθενοφόρο.

Μάλιστα, είπε ότι μία από τις τελευταίες ενέργειές του ήταν να δώσει εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία να συντάξει μελέτη για την αποκατάσταση του Περιφερειακού Ιατρείου Πλάτσας, ενώ έχει καταθέσει ανάλογο αίτημα για χρηματοδότηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επίσης, σημείωσε ότι έχει ζητήσει από την 6η ΥΠΕ να επιτρέψει την οδήγηση του ασθενοφόρου από εθελοντές, όταν δεν υπάρχει οδηγός. Τέλος, σημείωσε πως σε ό,τι έχει ζητηθεί από το Κέντρο Υγείας, ο Δήμος έχει ανταποκριθεί.

Πάντως, χθες ερωτώμενος από το «Θάρρος» είπε ότι οι ενέργειες που έχει κάνει δε δείχνουν ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει δείξει ενδιαφέρον, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η συζήτηση στο Δ.Σ. έγινε προκειμένου να δημιουργηθεί μια κατάσταση εναντίον της Δημοτικής Αρχής.

Κινητοποιήσεις
Ο διευθυντής του Κ.Υ. τόνισε ότι οι γιατροί δεν αντέχουν άλλο αυτή την κατάσταση και πως ο ίδιος έχει να πάρει άδεια από το 2018, ενώ συνεχώς κάνει αιτήματα για προσωπικό.

Ο κ. Ξυδέας από τη ΓΑΙΑ διευκρίνισε ότι ως εθελοντική ομάδα θα διαφοροποιήσουν τη θέση τους, αν πρέπει να περιμένουν γραφειοκρατικά να λυθεί το θέμα και θα οργανώνουν κινητοποιήσεις.

Κινητοποιήσεις πρότεινε και ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Πέτρος Ταβουλαρέας, ο οποίος κατέθεσε τροποποιημένο ψήφισμα, το οποίο ψηφίσθηκε και από τους συμβούλους Χρήστο Λυμπερέα και Γιώργο Κομπότη.

Το ψήφισμα τελικά που εκδόθηκε κατά πλειοψηφία από το Σώμα ζητά τα εξής:

-Να επιστρέψουν άμεσα στις οργανικές τους θέσεις οι δύο ιατροί Γενικής Ιατρικής που έχουν μετακινηθεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας (κα Πανταζή και κα Παπασαραντοπούλου), αφού δεν υφίστανται οι λόγοι COVID-19 πια που «δικαιολογούσαν» τη μετακίνησή τους στο νοσοκομείο

-Να μην υπάρξει καμία άλλη μετακίνηση ιατρού του Κ.Υ.

-Να καλυφθούν άμεσα τουλάχιστον άλλες 2 θέσεις οδηγών (έστω προσωρινά με επικουρικούς)

-Να προκηρυχθούν όλες οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται στο οργανόγραμμα του Κ.Υ. –έστω και σταδιακά

-Να γίνει αύξηση των θέσεων αγροτικών ιατρών τουλάχιστον σε 5 επιπλέον και άμεση πρόσληψη αγροτικών ιατρών

-Να γίνει άμεση πρόσληψη νοσηλευτών αμέσως μετά την παραίτηση των υπαρχόντων.

Της Βίκυς Βετουλάκη