Μεσσηνία: Φυτεία 3.127 δενδρυλλίων που θυμίζει «καρτέλ»

Μεσσηνία: Φυτεία 3.127 δενδρυλλίων που θυμίζει «καρτέλ»

Θα έβγαζαν πάνω από 2 τόνους χασίς

Η μεγαλύτερη χασισοφυτεία στην Ελλάδα για το 2022 – μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές – εντοπίσθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Μεσσηνία, αριθμώντας 3.127 δενδρύλλια σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και με διάφορες ποικιλίες, θυμίζοντας «καρτέλ».

Η χασισοφυτεία «μαμούθ» εντοπίσθηκε στην περιοχή «Νησάκια» στο οροπέδιο της Μάλης, κοντά στο χωριό Ραφτόπουλο και οι καλλιεργητές της, την εγκατέλειψαν άρον άρον, αφήνοντας ωστόσο πολλά στοιχεία πίσω τους, στις αυτοσχέδιες σκηνές διαμονής που είχαν δημιουργήσει.

Οι εκτιμήσεις των αστυνομικών είναι πως η παραγωγή θα άγγιζε τους 2 τόνους χασίς και το προσδοκώμενο κέρδος μπορεί να άγγιζε ακόμα και τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Σε έντεκα  χώρους
Η μεγάλη φυτεία, αρχικά εντοπίσθηκε από το ελικόπτερο της Αστυνομίας, το οποίο πέταξε το προηγούμενο διάστημα στο νομό μας, υπό την καθοδήγηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.

Ο χώρος που είχε επιλεγεί για την καλλιέργεια εκτεινόταν σε επτά  στρέμματα, ήταν ιδιαίτερος και δεν μπορούσε να γίνει εύκολα αντιληπτός λόγω της κλίσης που υπάρχει και της φυσικής «προστασίας» που προσέφερε το γεωγραφικό σημείο.

Το απόγευμα της Πέμπτης, το σημείο προσέγγισαν από εδάφους πλέον αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας  σε συνεργασία με τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος Μεσσηνίας.

Το μέγεθός της, ο αριθμός των δενδρυλλίων, ο επαγγελματισμός και ο τρόπος καλλιέργειας που φανερώνει προγενέστερη γνώση των καλλιεργητών, οι διαφορετικές ποικίλες δενδρυλλίων, τα διαφορετικά στάδια ωρίμανσης και η μεγάλη ποσότητα νερών που είχαν εξασφαλίσει, εξέπληξε τους αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί μέτρησαν 3.127 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 2,7 μέτρων, τα οποία καλλιεργούνταν σε έντεκα  ειδικά διαμορφωμένους και κατάλληλα εκχερσωμένους χώρους, που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με μικρά μονοπάτια, ενώ ήταν περιφραγμένοι με κλαδιά δέντρων και σύρμα.

Πάνω από δύο τόνους
Χαρακτηριστικό των δενδρυλλίων  ήταν οι διαφορετικές ποικιλίες –σπόροι  που είχαν χρησιμοποιηθεί και τα διαφορετικά στάδια ωρίμανσης των φυτών, ώστε η παραγωγή χασίς να είναι συνεχής. Τα δε «νανάκια» που είχαν φυτευτεί ήταν σχεδόν έτοιμα για συγκομιδή, καθώς αυτά έχουν πιο γρήγορη ανάπτυξη.

Επιπλέον, στο χώρο της φυτείας διαπιστώθηκε οι καλλιεργητές να έχουν εγκαταστήσει σε καίρια σημεία, αυτοσχέδιες σκηνές, τόσο για την εποπτεία της φυτείας και της ευρύτερης περιοχής, όσο και για τη διαμονή τους στο χώρο.  Παράλληλα, είχαν διαμορφώσει κι ένα χώρο για να τον χρησιμοποιήσουν ως ξηραντήριο του χασίς που θα παραγόταν.

Οι αυτοσχέδιες σκηνές που είχαν φτιάξει ήταν τρεις (δυο για ύπνο και μια ως κουζίνα) και ήταν εξοπλισμένες με όλα τα απαραίτητα (κουζινικά, ξηρά τροφή, είδη προσωπικής υγιεινής κ.λπ.) για μακρά διαμονή των καλλιεργητών. Εκτιμάται δε, ότι αυτοί είναι τουλάχιστον 2-3 και μάλιστα με εμπειρία στην καλλιέργεια χασίς.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό ήταν το πότισμα της φυτείας. Στο χώρο βρέθηκε αντίστοιχος αρδευτικός και καλλιεργητικός εξοπλισμός. Υπήρχαν πλαστικοί υδροσωλήνες σε όλα τα φυτά, ενώ το νερό το εξασφάλιζαν από δύο πηγές: Από παραπλήσιο ρέμα και μέσω παράνομης σύνδεσης από κεντρικό αγωγό άρδευσης της περιοχής.

Παράλληλα, για την καλλιέργεια των φυτών οι δράστες είχαν στην φυτεία ζωικό (φουσκί), αλλά και χημικό λίπασμα. Η προσδοκώμενη ποσότητα χασίς που θα παραγόταν εκτιμάται ότι θα ήταν τουλάχιστον 2 τόνοι και τα κέρδη θα έφταναν τα 8 εκατ. ευρώ.

Χθες, τα δενδρύλλια κάνναβης, εκριζώθηκαν και  κατασχέθηκαν.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ατόμων που καλλιεργούσαν την φυτεία.

Της Βίκυς Βετουλάκη