Δ.Σ. Τριφυλίας: «Αλιμάκι τέλος. Μεταφορά απορριμμάτων σε αδειοδοτημένο χώρο»

Δ.Σ. Τριφυλίας: «Αλιμάκι τέλος. Μεταφορά απορριμμάτων σε αδειοδοτημένο χώρο»

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ψήφισε λήψη κατεπείγουσας απόφασης για έκτακτη ανάγκη, θέμα νομιμότητας τέθηκε από τη διοίκηση Λεβεντάκη

«Αλιμάκι τέλος. Μεταφορά απορριμμάτων σε αδειοδοτημένο χώρο» είναι η ισχυρή βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Δ.Σ. Τριφυλίας όπως εκφράστηκε και καταγράφηκε από τις τοποθετήσεις τους στη συνεδρίαση του Σώματος το βράδυ της Τρίτης, απόντος του δημάρχου, αλλά και αποφασίστηκε ύστερα από ψηφοφορία της οποίας προηγήθηκαν εντάσεις με τον πρόεδρο και τους αντιδημάρχους της διοίκησης Λεβεντάκη που διαφωνούσαν.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και κάτοικοι Αλιμακίου, Μύρου και Ραχών, οι οποίοι ήταν παρόντες, αναφέρθηκαν στη λήψη της ως άνω κατεπείγουσας απόφασης για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας που κηρύχθηκε ο δήμος Τριφυλίας στις 3 Αυγούστου λόγω της φωτιάς στον παράνομο σκουπιδότοπο του δήμου στο Αλιμάκι της Δ.Ε. Κυπαρισσίας.

Στη συνεδρίαση, προ ημερήσιας διάταξης, από την αντιπολίτευση τέθηκαν ερωτήματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων ύστερα από τη φωτιά στο σκουπιδότοπο και την κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που τοποθετήθηκαν, ουσιαστικά, έκριναν επιτακτική και κατεπείγουσα την ανάγκη να μπει οριστικό τέλος στην εναπόθεση απορριμμάτων στον παράνομο σκουπιδότοπο Αλιμακίου και, παράλληλα, να γίνει προσωρινά μεταφορά τους σε αδειοδοτημένο χώρο, είτε στην Παλαιόχουνη, είτε σε γειτονικό νομό, σε συνεννόηση και συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον ΦΟΔΣΑ.

Από τη δημοτική Αρχή σημείωσαν πως δεν μπορεί να μπει ως θέμα και να ληφθεί απόφαση με βάση το νόμο. Καταπέλτης, πραγματικά, σε βάρος της δημοτικής Αρχής Λεβεντάκη ήταν η πρόεδρος της Κοινότητας Μύρου, Σταυρούλα Μίχου – Ράμμου, αναφέροντας στο Σώμα πως από τη φωτιά του 2020 η χωματερή μετατράπηκε σε καμίνι και οι καπνοί διαρκώς «πνίγουν» την περιοχή, και αποκάλυψε ότι το βράδυ που είχε ξεσπάσει φωτιά δεν ήταν στη χωματερή κανείς από το δήμο Τριφυλίας και η υδροφόρα ήταν άδεια, δεν είχε νερό, ενώ τόνισε πως «αυτή η δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει τίποτα για τα σκουπίδια» και απευθυνόμενη στον αντιδήμαρχο κ. Βλάχο είπε «τρία χρόνια σας ζητώ ραντεβού και δεν μας δέχεστε» κάνοντας λόγο για πλήρη εγκατάλειψη και πλήρη αδιαφορία.

Ο Παναγιώτης Κατσίβελας, προ ημερήσιας διάταξης, σημείωσε πως «περίμενα μετά τις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί από τη φωτιά στη χωματερή στο Αλιμάκι ο κ. δήμαρχος θα είχε την ευαισθησία να ’ναι σήμερα εδώ… […] Να μας πει, κι αν θέλετε, να συζητήσουμε και να προσδιορίσουμε τα επόμενα βήματα τα οποία οφείλει και πρέπει να κάνει ο δήμος όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων και για την υπόθεση του Αλιμακίου που πρέπει να τελειώνει άμεσα» και ρώτησε «ο δήμος μπήκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκη. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;».

Παρεμβαίνοντας ο Σαράντος Κουκούμης ζήτησε «να μπει ως θέμα συζήτησης, κανονικά, εκτός Η.Δ. Να το κάνει η δημοτική Αρχή. Δεν το θεωρεί επείγον ζήτημα; Να το βάλει ο πρόεδρος στο δημοτικό συμβούλιο εκτός ημερήσιας διάταξης πρώτο θέμα». Απαντώντας ότι κ. Βλάχος είπε ότι «τους παραπλανήσανε (σ.σ. τους κατοίκους) με μια ανακοίνωση που βγήκε ότι υπήρχε εναλλακτική πρόταση να πάνε τα σκουπίδια κάπου αλλού. Γραπτώς δεν έχουμε τίποτα. Γραπτώς έχουμε μόνο ότι είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» με τον κ. Κατσίβελα να του λέει «δεν σας ρώτησα αυτό» και τον κ. Βλάχο να συνεχίζει λέγοντας «τελευταία επικοινωνία με τον κ. Νίκα…» και τον κ. Κατσίβελα να του λέει «δεν με ενδιαφέρει αυτό. Με ενδιαφέρει ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις που θα κάνει η δημοτική Αρχή».

Ο κ. Βλάχος είπε ότι «ήδη έχουμε πάρει το press container για μεταφορά, θέλουμε να φτιάξουμε το Σ.Μ.Α. (σ.σ. Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων), έχουμε μπει σε πρόγραμμα από το ΦΟΔΣΑ να φτιάξουμε Σ.Μ.Α. Αυτές είναι οι κινήσεις. Ο κ. Νίκας μάς είπε ότι τέλος Νοεμβρίου η ΤΕΡΝΑ θα ανοίξει, έτσι μας είπε, και θα δέχεται σκουπίδια στην Οιχαλία (σ.σ. Καλλιρρόη). Παλαιόχουνη δεν μπορούμε να πάμε με τίποτα…», με τον κ. Κατσίβελα να ρωτά «γιατί;» και τον κ. Βλάχο να απαντά «γιατι είναι πλήρες. Δε μπορεί να πάρει, είναι πλήρες». «Στην Αμαλιάδα;», ρώτησε ο κ. Κατσίβελας και ο κ. Βλάχος απάντησε «στην Αμαλιάδα, γιατι έχουμε κάποιο χαρτί;». «Έχετε αλληλογραφία που σας λέει ότι δε σας δέχονται στην Παλαιόχουνη;» είπε ο κ. Κατσίβελας και ο κ. Βλάχος απάντησε «προφορικά από τον κ. Νίκα» ενώ ακολούθησε ένταση και με κατοίκους τους οποίους ο κ. Βλάχος ρώτησε «τι κάνανε οι κάτοικοι τόσα χρόνια; Που είσαστε;» με εκείνους να αντιδρούν και να τον αποδοκιμάζουν.

H Χάιδω Παναγιωτοπούλου σημείωσε πως η απουσία του κ. Λεβεντάκη απαξιώνει για άλλη μια φορά το συμβούλιο και όλους τους κατοίκους. Αυτό που ήθελα να πω και να διευκρινιστεί είναι εάν έχετε κάνει κάποιες ενέργειες για το φλεγόμενο Αλιμάκι και τί σκοπό έχετε να κάνετε τις επόμενες ώρες, τις επόμενες μέρες…» και ρώτησε «για τα σκουπίδια τι έχετε κάνει τρία χρόνια;» και, επίσης, «για Σ.Μ.Α., τι σκοπό έχετε;».

Ο Παναγιώτης Τσαφαράς είπε πως η δημοτική Αρχή έχει διαβεβαιώσει παραπάνω από τρεις φορές ότι θέμα λύνεται και πως ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έχουν πει, τον περασμένο Νοέμβριο, ότι θα είμαστε ο πρώτος δήμος που θα πήγαινε τα σκουπίδια στην Παλαιόχουνη, σημείωσε ότι «στα τρία χρόνια το θέμα των σκουπιδιών δεν το έχετε αγγίξει» κι ανέφερε προτάσεις που έχει κάνει η παράταξή τους για διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση. Ο κ. Τσαφαράς θύμισε πως «είχατε πει ότι θα κλείσετε το Αλιμάκι. Δεν το έχετε κλείσει.» και τόνισε πως «η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο δήμος δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ρίχνουμε τα σκουπίδια εκεί. Έκτακτη ανάγκη σημαίνει ότι θα έπρεπε να τα ’χουμε οδηγήσει τα σκουπίδια αλλού…».

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος σημείωσε πως ο κ. Νίκας κήρυξε το δήμο σε κατάστασηέκτακτη ανάγκη για να αποφύγει τυχόν ευθύνες, συμπληρώνοντας ότι «εμείς είμαστε σε αδιέξοδο και πρέπει να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα» τονίζοντας προς τον κ. Βλάχο ότι «έχετε την ευθύνη να μα δώσετε και λύσεις».

Ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος είπε ότι «ακούσαμε τοποθετήσεις με έντονο πολιτικό στρουθοκαμηλισμό» και σημειώθηκε ένταση με τον κ. Κατσίβελα όταν είπε πως εκείνος έχει ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στο Αλιμάκι, με τον τέως δήμαρχο να λέει ότι ο κ. Μπακούρος του χτύπαγε παλαμάκια! Ο κ. Μπακούρος έκανε πρόταση για προσωρινή εναπόθεση στα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους, με δημοτικούς συμβούλους να του λένε «από ένα πρόστιμο να πληρώνουμε τρία;».

Ο Σαράντος Κουκούμης σημείωσε πως αποφάσεις υπάρχουν, «τι κάνατε επί του πρακτέου όλοι; Τίποτα… […] Πέρασαν τρία χρόνια, τι έκανε η δημοτική Αρχή;» και είπε πως τα απορρίμματα πρέπει να πηγαίνουν σε αδειοδοτημένο ΧΑΔΑ και να σταματήσει τώρα το αίσχος στο Αλιμάκι. «Φέρνουμε θέμα σήμερα για Σ.Μ.Α. στο Βιολογικό Κυπαρισσίας. Αυτή είναι η λύση», είπε ο αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Κουτρουμπής.

Η Σταματία Αλεξοπούλου τόνισε πως «ένα είναι σίγουρο. Ότι πρέπει να σταματήσει η εναπόθεση σκουπιδιών στο Αλιμάκι και να μεταφερθούν σε αδειοδοτημένο χώρο».

Ο Ευάγγελος (Αγγελής) Κοροβίλας είπε να πάρουν απόφαση να μεταφερθούν αλλού τα σκουπίδια και απευθυνόμενος στη δημοτική Αρχή είπε «βρείτε λύση». «Το θέμα συζητείται επειδή ήρθαν οι άνθρωποι από την περιοχή. Τα σκουπίδια πρέπει να φύγουν από το Αλιμάκι. Δε λύνεται το πρόβλημα με άλλους ΧΑΔΑ», τόνισε ο Παναγιώτης Αλευράς, ενώ ο Γιάννης Αδρακτάς συμφώνησε πως πρέπει να βρεθεί λύση να απομακρυνθούν τα σκουπίδια απ’ το Αλιμάκι.

Ο Γιάννης Μερκούρης είπε ότι ο δήμος κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από αίτημα του δήμου. η κήρυξη σε έκτακτη ανάγκη δεν σημαίνει ότι πάνε τα σκουπίδια στον ίδιο χώρο. «Μια είναι η λύση απόψε. Θέμα εκτός Η.Δ. να πάνε τα σκουπίδια σε αδειοδοτημένο χώρο.

Τρία χρόνια τίποτα, τόνισε ο Γιάννης Κατσούλας, ενώ ο Παναγιώτης Κατσίβελας τόνισε ότι υπάρχει δυνατότητα να πάνε τα σκουπίδια σε αδειδοτημένο χώρο, αλλά η δημοτική Αρχή δεν θέλει. Η δημοτική Αρχή όταν τα βρίσκει δύσκολα μπαίνει σε λογική διαστρέβλωσης και διχασμού, επισήμανε η Χάιδω Παναγιωτοπούλου, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Άγνοια και αδράνεια υπάρχουν, είπε. Ότι δεν θα έχει γίνει μέχρι τον Οκτώβρη η Μονάδα στην Καλλιρρόη ανέφερε ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. στο Πε.Συ.Π., Νίκος Γόντικας, επιρρίπτοντας ευθύνη για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια και τονίζοντας να πάρουν απόφαση για μεταφορά αλλού και να συμμετάσχουν όλοι στις 22 του μήνα σε αποκλεισμό του δρόμου στο Αλιμάκι.

Σε διαχρονικές ευθύνες αναφέρθηκε ο κάτοικος Δημήτρης Σινάνης σημειώνοντας ότι «ο δήμος σε έκτακτη ανάγκη, αλλά ο δήμαρχος δεν είναι εδώ…», «να πάρετε μια απόφαση να μας δώσετε τη ζωή μας πίσω».

Αντιπαράθεση σφοδρή σημειώθηκε με τον πρόεδρο να μη θέτει το θέμα λέγοντας είναι παράνομο και ότι «δε θα το βάλω ως εκτός ημερήσιας διάταξης. Στο επόμενο συμβούλιο…» και την αντιπολίτευση να ζητά να το βάλει και να γίνει ψηφοφορία.

Τελικά, μέσα σε κλίμα έντασης, από τους συμμετέχοντες με φυσική παρουσία στην αίθουσα συνεδριάσεων, υπέρ της παύσης λειτουργίας του ΧΑΔΑ στο Αλιμάκι και μεταφορά των απορριμμάτων σε αδειοδοτημένο χώρο ψήφισαν 13 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

Του Ηλία Γιαννόπουλου