Συγκλίσεις και πολλές υποσχέσεις για σημαντικά έργα στην Πελοπόννησο

Συγκλίσεις και πολλές υποσχέσεις  για σημαντικά έργα στην Πελοπόννησο

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στον υφυπουργό Υποδομών

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών δε φαίνεται να θεωρεί αδιαπραγμάτευτη τη μελέτη του Μορέα για την αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας, αφήνει να εννοηθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, με τον υφυπουργό Γιώργο Καραγιάννη και τη γενική γραμματέα του υπουργείου, Μαρία – Έλλη Γεράρδη.

Η Περιφέρεια ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να περιμένει τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να συζητήσει για το ζήτημα, ώστε “τα 80.000.000 ευρώ που διατίθενται να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο για την αντιπλημμυρική προστασία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής”.

Ο περιφερειάρχης είχε συνάντηση με τον υφυπουργό και τη γενική γραμματέα του υπουργείου προχθές το μεσημέρι και συζήτησαν σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου, αλλά και η παράκαμψη της ακρόπολης της Αρχαίας Κορώνης, στο λόφο επάνω από το Πεταλίδι.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του αντιπλημμυρικού της Καλαμάτας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοίνωσε ότι “στη συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον υφυπουργό Υποδομών, Γ. Καραγιάννη, συζητήθηκε το θέμα του αντιπλημμυρικού έργου στην Καλαμάτα.

Όπως έγινε γνωστό, εκφράστηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να αναμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου και να συζητήσει σχετικά στη συνέχεια, προκειμένου να αποφευχθούν διενέξεις και τα 80.000.000 ευρώ που διατίθενται να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο για την αντιπλημμυρική προστασία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής, ενώ από την πλευρά του ο περιφερειάρχης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα προκύψουν κοινά αποδεκτές λύσεις”.

Για το σιδηρόδρομο, η Περιφέρεια ανακοίνωσε ότι “μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβριο προγραμματίζεται σύσκεψη κατά την οποία θα εκφραστεί η βούληση της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην κεντρική Πελοπόννησο.

[…] Για το εν λόγω ζήτημα ήδη έχει υπάρξει προεργασία από το γ.γ. Μεταφορών του υπουργείου, Γιάννη Ξιφαρά, δήλωσε ο Π. Νίκας, ο οποίος ενημέρωσε παράλληλα τον υφυπουργό για την καλή πορεία της επανεκκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου – Άργους και του κλάδου Άργους – Ναυπλίου”.

Για την παράκαμψη με οδική σήραγγα της ακρόπολης της Αρχαίας Κορώνης, η Περιφέρεια σημείωσε ότι στη συνάντηση του περιφερειάρχη με τον υφυπουργό “υπήρξε ενημέρωση ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη για το έργο της παράκαμψης του Πεταλιδίου, στον οδικό άξονα Τζάνε – Καλαμάκι, στη Μεσσηνία, ενώ διαπιστώνεται ότι τελικά απαιτούνται λιγότερα χρήματα από όσα αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική πίστωση πρόκειται να διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης”.

Στη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, “το πρόγραμμα αναβάθμισης και συντήρησης του οδικού δικτύου Πελοποννήσου, για το οποίο προβλέπεται πίστωση 71.000.000 ευρώ, ενώ η δημοπράτηση από την Περιφέρεια προγραμματίζεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες