«Πόρτα» Αθανασόπουλου στον Νίκα για μετεγκατάσταση των Ρομά στη Μακαρία

«Πόρτα» Αθανασόπουλου στον Νίκα για μετεγκατάσταση των Ρομά στη Μακαρία

Δύο εκτάσεις είναι διατεθειμένη να δώσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης για μετεγκατάσταση των Ρομά. Ο λόγος για την Μπιρμπίτα και τη Μακαρία.

Ο μεν Δήμος Καλαμάτας δείχνει θετικός στην παραχώρηση της Μπιρμπίτας, όμως ο δήμαρχος Μεσσήνης έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα δεχθεί να παραλάβει τη Μακαρία για να μετεγκατασθούν Ρομά εκεί.

Ερωτώμενος χθες σχετικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, απάντησε ότι στις αρχές του 2000, επί κυβέρνησης Σημίτη, η οποία διαχειριζόταν προγράμματα σχετικά με τους Ρομά, αγοράστηκαν δύο εκτάσεις 120 στρεμμάτων. Μάλιστα, στοίχισαν πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ. Αυτοί οι χώροι αγοράστηκαν για κατασκηνώσεις μη τουριστικού χαρακτήρα, με τον έναν, αυτόν της Μπιρμπίτας, να έχει και τη σχετική αδειοδότηση, ενώ στη Μακαρία δεν έχει γίνει κάτι.

Ο κ. Νίκας παρατήρησε ότι με το νόμο του «Καλλικράτη» η διαχείριση του θέματος των Ρομά έχει περάσει στους Δήμους, με τις δύο παραπάνω εκτάσεις να ανήκουν στην Περιφέρεια και τον ίδιο να ενημερώνει τους δημάρχους Καλαμάτας και Μεσσήνης ότι προτίθεται να τους τις μεταβιβάσει. Ενημέρωσε δε, ότι αν οι δήμαρχοι αποδεχτούν την πρότασή του, η Περιφέρεια θα στηρίξει οικονομικά και τεχνικά σε ό,τι ζητηθεί, προκειμένου να γίνει μια εγκατάσταση βιώσιμη.

Αυτό που, όπως είπε, «πρέπει να αποδεχτούμε όλοι, είναι ότι οι συμπολίτες μας οι Ρομά, ιδιαίτερα στην Αγία Τριάδα ή σε παραποτάμιες εκτάσεις, δεν μπορεί να συνεχίσουν να ζουν με τον τρόπο που ζουν και πρέπει να γίνει παρέμβαση από την Πολιτεία».

Το θέμα είναι σοβαρό, σχολίασε ακόμη ο κ. Νίκας, «και δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια», ενώ πρόσθεσε ότι επί θητείας του έκανε παρέμβαση και η Καλαμάτα έχει βοηθητικό γήπεδο, ενώ κατεδάφισε 16 παράγκες.

Κλείνοντας επανέλαβε ότι είναι θέμα του κ. Αθανασόπουλου και στην αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης αν θα αξιοποιηθεί η Μακαρία προς αυτή την κατεύθυνση. «Αν δεν την αξιοποιήσει, ας την πάρει το κράτος πίσω» συμπλήρωσε.

Απαντώντας ο κ. Αθανασόπουλος για το ίδιο ζήτημα, ανέφερε ότι είναι σταθερά αρνητικός στην πρόταση, με το Δήμο Μεσσήνης να μην παραλαμβάνει τη Μακαρία για αυτή τη χρήση.

Όπως εξήγησε, δε θεωρεί πως η γκετοποίηση των τσιγγάνων έχει να δώσει κάτι σε αυτή την ευαίσθητη ομάδα και την κοινωνία γενικότερα. Ο Δήμος Μεσσήνης έχει διαμορφώσει, όπως είπε, πολιτικές αντιμετώπισης του ζητήματος και μέσα από την καθημερινή παρακολούθηση αυτής της ομάδας, ενώ σε ό,τι αφορά τις δράσεις, στη Μεσσήνη λειτουργεί η ΖΕΠ, «άρα έχει γίνει επένδυση και στην εκπαίδευση των Ρομά».

Τέλος, έχουν ξεκινήσει επαφές ώστε να αγοραστούν τα οικόπεδα όπου τώρα μένουν τσιγγάνοι εντός Μεσσήνης. Όπως εξήγησε, είναι ο μοναδικός καταυλισμός, τα περισσότερα είναι ιδιόκτητα και υπάρχει πρόθεση κι από αυτούς να τα αγοράσουν, αφού θέλουν να φύγουν από τη συγκέντρωση πολλών ατόμων της εν λόγω ομάδας σε συγκεκριμένους χώρους.

Π.Μπ.