Οι ενεργοί πολίτες & οι… άλλοι

Οι ενεργοί πολίτες & οι… άλλοι

Να μην εκδοθούν προς το παρόν άλλες οικοδομικές άδειες για κατασκευή νέων κτηρίων στη Δυτική Μάνη, αν δεν επιλυθούν σοβαρά ζητήματα υποδομών, όπως η επάρκεια νερού και η αποκομιδή απορριμμάτων, ζητούν με υπόμνημά τους 220 κάτοικοι, το οποίο κατέθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα στο δήμαρχο Δημήτρη Γιαννημάρα.

Αντιπροσωπεία έξι πολιτών, με επικεφαλής το συνταξιούχο εμπειρογνώμονα Δημόσιας Διοίκησης Johann W. Von Krause, o οποίος διαμένει στη Μάνη από το 2014, επισκέφθηκε τον κ. Γιαννημάρα, ενώ το υπόμνημα έχει ήδη αποσταλεί στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Το παραπάνω κείμενο υπήρξε το πρωτοσέλιδο κύριο θέμα του «Θ» το περασμένο Σαββατοκύριακο, η δε επιλογή του έναντι άλλων, επίσης ενδιαφερόντων θεμάτων, έγινε γιατί πιστεύουμε  πως αυτή η παρέμβαση των κατοίκων της Δυτικής Μάνης αποτελεί ενέργεια ουσιαστικά «ενεργών πολιτών».

Ασχέτως του αν δήμαρχος και περιφερειάρχης έχουν τη δυνατότητα αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών, είναι σίγουρα στα χέρια τους η επίλυση ουσιαστικών προβλημάτων της περιοχής. Ο ενεργός, δε, πολίτης γνωρίζει πως οι θεσμοί δεν αυτοπροστατεύονται. Αντίθετα, ουσιαστικά, όχι τυπικά, καταρρέουν, ο ένας μετά τον άλλον, εάν κανείς δεν τους υπερασπίζεται.

Σίγουρα τα ζωτικά προβλήματα της Δυτικής Μάνης δεν αφορούν μόνο στους 220 κατοίκους, αλλά πολλούς περισσότερους. Όμως, κάποιος πρέπει να υψώσει το ανάστημά του. Και τότε θα αφυπνιστούν κι άλλοι, προχωρώντας σε μία ελεύθερη επιλογή που στηρίζει την κοινωνία των πολιτών  με την ουσιαστική έννοια και όχι των τίτλων. Προς χάριν των επερχομένων γενεών και όχι του στενού ατομικού συμφέροντος. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε θαρραλέοι, καταγγέλλοντας  ενέργειες ή παραλείψεις που θίγουν μόνο την ατομική μας περιουσία. Οφείλουμε να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα. Γιατί μέσα σ’ αυτή υπάρχουμε κι εμείς ως άτομα.

Σε όποιον ξεκίνησε την παρέμβαση στη Δυτική Μάνη οφείλουμε να εκφράσουμε, τουλάχιστον, τις  ευχαριστίες μας, γιατί μας υπενθύμισε κάτι πολύ σημαντικό, που έχει δυστυχώς λησμονηθεί: Τι σημαίνει ενεργός πολίτης.

Όπως, επίσης, ελεύθερος μη κηδεμονευόμενος πολίτης.

Άντα Αποστολάκη