«Ναι» στη Μεσσηνία την 28η Οκτωβρίου λένε οι επισκέπτες

«Ναι» στη Μεσσηνία  την 28η Οκτωβρίου λένε οι επισκέπτες

Αυξημένες οι κρατήσεις για το τριήμερο

Με ικανοποίηση φαίνεται πως θα κλείσει τουριστικά για τη Μεσσηνία ο Οκτώβριος, σε ό,τι αφορά τα καταλύματα, καθώς λίγο η επισκεψιμότητα από ξένους που έχει διατηρηθεί σε καλά επίπεδα, λίγο το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, έχει κρατήσει σε καλά επίπεδα τις πληρότητες.

Σε επικοινωνία που είχαμε ενδεικτικά με ξενοδόχους σε Καλαμάτα, Μάνη και Πύλο, ιδιαίτερα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, σημείωσαν ότι τα διαθέσιμα δωμάτια έχουν σχεδόν εξαντληθεί, ενώ οι κρατήσεις αυτή τη φορά ξεκίνησαν πολύ νωρίς.

Αυξημένες είναι και οι κρατήσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Μεσσηνία, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου Ε- Real Estates, οι προκρατήσεις για το τριήμερο φτάνουν ήδη στο 75%.

Αυξάνονται τα Airbnb
Αν και δημοσιεύματα σε πανελλαδικό επίπεδο δείχνουν ότι οι Έλληνες για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου επιλέγουν δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, η Μεσσηνία φαίνεται ότι θα κερδίσει ένα καλό κομμάτι από την επισκεψιμότητα αυτή.

Οι προ-κρατήσεις στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για το τριήμερο ανέρχονται σε υψηλά επίπεδα και, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου Ε- Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, οι εγγραφές ακινήτων παρουσιάζουν αύξηση κατά 10%-20% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Ο μεγαλύτερος αριθμός με βάση τα στοιχεία της Airdna καταγράφεται σε Αράχωβα (171), Καλάβρυτα (85), Ιωάννινα (355), Καλαμπάκα (283) και Καρπενήσι (81).

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στους χειμερινούς προορισμούς της Αρκαδίας. Στο επίκεντρο Δημητσάνα, Βυτίνα και Στεμνίτσα. Το καλό οδικό δίκτυο που συνδέει την Αθήνα με την Αρκαδία έχει αναδείξει τους προορισμούς, τα τελευταία χρόνια, σε «must», τόσο για τις ημέρες των εορτών όσο και για αποδράσεις διημέρων και τριημέρων κατά τους χειμερινούς μήνες.

Οι προ-κρατήσεις σε Δημητσάνα, Βυτίνα και Στεμνίτσα για το τριήμερο του Οκτωβρίου αγγίζουν το 81%, 60% και 66% αντίστοιχα. Οι δε ζητούμενες τιμές μίσθωσης κυμαίνονται από 240 έως και 500 ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των διαθέσιμων ακινήτων είναι ολόκληρα διαμερίσματα από 35 τ.μ. έως 90 τ.μ.

Το καλό οδικό δίκτυο έχει ευνοήσει την Καλαμάτα, με τις προ-κρατήσεις να αγγίζουν το 75%. Από το σύνολο των 1.035 εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, πλέον για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου διατίθενται προς μίσθωση 266 κατοικίες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου Ε- Real Estates, οι τρεις διανυκτερεύσεις στη Μεσσηνία σε ολόκληρο διαμέρισμα ή κατοικία με βραχυχρόνια μίσθωση κοστίζουν για το τριήμερο από 120 έως 300 ευρώ.

Πληρότητες στα ξενοδοχεία
Ο Οκτώβριος φαίνεται να κυλάει καλά και για τα ξενοδοχεία, ενώ απογειώνονται οι κρατήσεις για το τριήμερο. Βέβαια, όλοι οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων στη Μεσσηνία ξέρουν καλά ότι μόλις πατήσει το «πόδι» του ο Νοέμβριος η πορεία θα είναι φθίνουσα και θα ελπίζουν στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Στην Καλαμάτα, η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Elite City Resort, Γεωργία Γεωργαρά, παρατήρησε ότι η κίνηση του Οκτωβρίου είναι ελαφρώς περιορισμένη τουριστικά, όμως υπάρχει μια σημαντική κινητικότητα σε επαγγελματικό τουρισμό και εταιρικές συναντήσεις.

«Υπάρχει, επίσης, μια σχετική κινητικότητα όσον αφορά στο συνεδριακό τουρισμό, ήδη μέσα στο μήνα είναι προγραμματισμένα δύο συνέδρια, ενώ και το ράλι αυτοκινήτων ΦΙΛΠΑ τις προηγούμενες μέρες ήταν τονωτικό», πρόσθεσε η κα Γεωργαρά.

Για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου σημείωσε ότι υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα και το ξενοδοχείο είναι σχεδόν γεμάτο.

Στην περιοχή της Δυτικής Μάνης, από το ξενοδοχείο Anaxo Resort μάς επισήμαναν ότι ο Οκτώβριος «κυλάει» με πληρότητες που φτάνουν στο 80%, ενώ για το τριήμερο οι κρατήσεις είναι πολλές και έχουν σχεδόν εξαντληθεί τα δωμάτια.

Αυτό, μάλιστα, που τους έχει κάνει εντύπωση φέτος είναι πως δεν περίμεναν να ξεκινήσουν οι κρατήσεις από τόσο νωρίς, καθώς οι Έλληνες τους έχουν συνηθίσει να είναι της τελευταίας στιγμής.

«Άλλες χρονιές δεν ήταν έτσι, ενώ τώρα ο Έλληνας ενδιαφέρεται από νωρίς, ώστε να βρει δωμάτιο στο κατάλυμα που θέλει», μας επισήμανε ο υπεύθυνος του Anaxo Resort.

Από την περιοχή της Πύλου, ο ιδιοκτήτης του 12 Gods Resort τόνισε ότι υπάρχει κίνηση για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, με την πληρότητα στο κατάλυμά του να έχει ξεπεράσει το 90%, ενώ αρκετές κρατήσεις έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό.

Σε ό,τι αφορά τον Οκτώβριο, συνολικά οι πληρότητες κυμαίνονται περίπου στο 70%.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής, σημείωσε ότι πλέον έχει αρχίσει φθίνουσα πορεία στις κρατήσεις, σε σχέση με τη θερινή περίοδο και η όποια κίνηση περιορίζεται σε μικρά γκρουπ και Σαββατοκύριακο.

Καλές θεωρεί ότι είναι οι κρατήσεις για την 28η Οκτωβρίου, αν και πιστεύει ότι δεν έχουν ξεφύγει εκείνων που υπήρχαν προ τριετίας.

Της Βίκυς Βετουλάκη