Ξεκινά αύριο το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων παρουσία υπουργών Ελλάδας – Ισραήλ

Ξεκινά αύριο το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων παρουσία υπουργών Ελλάδας – Ισραήλ

Ιστορική στιγμή για την Καλαμάτα και την 120 ΠΕΑ

Μια νέα σελίδα στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας ξεκινά από αύριο στην Καλαμάτα, με τα εγκαίνια και την επίσημη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ.

Τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια (αναβλήθηκαν την προηγούμενη φορά λόγω κορωνοϊού) θα πραγματοποιηθούν αύριο το πρωί στις 11.00, στις εγκαταστάσεις της 120 ΠΕΑ, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Ισραηλινού ομολόγου του και αναπληρωτή πρωθυπουργού της χώρας του, Μπένι Γκαντζ.

Η συμφωνία
Βάσει της συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ, ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και διάρκειας 22 ετών, η κορυφαία ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems Ltd έχει αναλάβει να προμηθεύσει το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πιλότων με:

-10 νέα αεριωθούμενα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346, γνωστά και ως “Lavi”, της ιταλικής Leonardo

-Εξομοιωτές πτήσεως και εδάφους Ενσωματωμένων Εικονικών Ηλεκτρονικών Πτήσεως (Embedded Virtual Avionics/EVA) και Συστημάτων Βασικής Εκπαιδεύσεως Εδάφους (Ground Based Training System/GBTS)

-Παροχή πλήρους Συστήματος Εντολών και Ελέγχου (Command & Control System/CCS), που θα επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείριση της εκπαίδευσης των πτήσεων

-Την επαναφορά σε κατάσταση πτήσεως 25 από τα 45 συνολικώς μονοκινητήρια, turboprop, εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6A Texan, που διαθέτει συνολικώς η ΠΑ.

Τα πρώτα Μ-346
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, για τα αυριανά εγκαίνια του Κέντρου έχουν ολοκληρωθεί οι επίγειες εγκαταστάσεις για τους εξομοιωτές πτήσης και εδάφους, ενώ έχουν επανέλθει σε κατάσταση πτήσεως 15 εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6A Texan από τα 25 της συμφωνίας.

Πάντως, τα πρώτα εκπαιδευτικά Μ-346 αναμένονται να προσγειωθούν στην Καλαμάτα στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023, ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης.

Το νέο Διεθνές Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πιλότων στην 120 ΠΕΑ θα εκπαιδεύει τους νέους Έλληνες πιλότους των Rafale, των F-16V και των F-35A, αλλά και ξένους πιλότους φίλων αεροποριών που θα φτάσουν στο Κέντρο, έπειτα από διμερείς συμφωνίες, για να εκπαιδευτούν.