Η Δίωξη Καλαμάτας εξάρθρωσε οργάνωση που διακινούσε κοκαΐνη στην Αθήνα

Η Δίωξη Καλαμάτας εξάρθρωσε οργάνωση που διακινούσε κοκαΐνη στην Αθήνα

Ακόμα και επεξεργασμένη κοκαΐνη, τη λεγόμενη «βραστή», διακινούσε ομάδα τεσσάρων ατόμων που συνελήφθη στην Αθήνα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Χαρακτηριστικό της υπόθεσης είναι ότι, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση με διακριτούς ρόλους για τον καθένα και διακινούσαν συστηματικά ποσότητες ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας και σε νυχτερινά μαγαζιά, ενώ ως αμοιβή έπαιρναν ακόμα και κοσμήματα.

Με ρόλους ο καθένας
Την υπόθεση ερευνούσαν μήνες τώρα αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας και είχαν διαπιστώσει ότι η ομάδα προμηθευόταν, αποθήκευε και διακινούσε ναρκωτικές ουσίες σε περιοχές της Αθήνας, κυρίως στο κέντρο, Ομόνοια, Κολωνό, Περιστέρι, Πατήσια κ.α.

Έτσι, το πρωί της Δευτέρας αποφασίσθηκε να γίνει αστυνομική επιχείρηση στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος.

Συνελήφθησαν δε ένας 53χρονος Αλβανός που του αποδίδεται ο ρόλος αυτού που συγκρότησε και διοικούσε την ομάδα. Ένας 31χρονος Αφγανός, στον οποίο αποδίδεται ο ρόλος του αποθηκάριου των ναρκωτικών και του διακινητή. Ένας 49χρονος που είχε το ρόλο του ταμία της ομάδας και ο χώρος του χρησιμοποιούνταν για απόκρυψη των χρημάτων και κοσμημάτων που έπαιρναν από τη διακίνηση, ενώ εκεί γινόταν και η ζύγιση των ναρκωτικών, καθώς και ένας 70χρονος που διακινούσε ναρκωτικά.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ναρκωτικά, καθώς και για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα παράβασης της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, πλαστογραφίας και αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, ενώ αυτή περιλαμβάνει άλλα 30 άτομα που προμηθεύονταν από την ομάδα ναρκωτικά.

Με αντάλλαγμα κοσμήματα
Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, από αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε η Δίωξη Ναρκωτικών, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι τέσσερις συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από το Φεβρουάριο, με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνης, κάνναβης και ναρκωτικών δισκίων) σε περιοχές της Αθήνας.

Προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία τρίτων προσώπων («αχυράνθρωπων» – ghost persons).

Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης διενεργήθηκαν ταυτόχρονες έρευνες σε οικίες, αποθήκες, οχήματα και λοιπούς χώρους που χρησιμοποιούσαν για την αποθήκευση των ναρκωτικών, σε Καλλιθέα, Αιγάλεω και Κολωνό.

Βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν κάνναβη συνολικού βάρους 134,75 γραμμαρίων, κοκαΐνη συνολικού βάρους 128,47 γραμμαρίων, 25 ναρκωτικά δισκία, 5 ζυγαριές ακριβείας, 9 κινητά τηλέφωνα, τα χρηματικά ποσά των 4.710 ευρώ, 130 λιρών Αγγλίας, 100 δολαρίων Αυστραλίας και 500 λεκ Αλβανίας, ως προερχόμενα από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και πλήθος κοσμημάτων, που λάμβαναν ως ανταλλάγματα κατά τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Τα κοσμήματα, μάλιστα, βρέθηκαν κρυμμένα σε σοβατεπί.

Η «ωμή» και η «βραστή»
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αστυνομικοί, την κοκαΐνη πωλούσαν είτε στη μορφή σκόνης, την οποία αποκαλούσαν «ωμή», είτε επεξεργασμένη, τη λεγόμενη «βραστή». Η τιμή που πωλούσαν την κοκαΐνη κυμαινόταν από 80 έως 120 ευρώ το γραμμάριο, ενώ το χασίς από 6 έως 8 ευρώ το γραμμάριο.

Η ομάδα προμηθευόταν 100-150 γραμμάρια κοκαΐνης, τα οποία στη συνέχεια μοίραζε σε «φιξάκια» και τα διακινούσε σε πλατείες, πάρκα και νυχτερινά μαγαζιά της Αθήνας. Μάλιστα, όταν οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 53χρονο Αλβανό βρήκαν πάνω του 7 «φιξάκια».

Επιπλέον, από τους αστυνομικούς κατασχέθηκε πλαστό δελτίο ταυτότητας ελληνικών αρχών, το οποίο χρησιμοποιούσε ο 31χρονος Αφγανός για να συγκαλύψει την παράνομη διαμονή του στη χώρα και έφερε στοιχεία που έμοιαζαν με τα πραγματικά του.

Από την Αστυνομία υπολογίζεται πως από την εγκληματική τους δράση είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 100.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.

Της Βίκυς Βετουλάκη