Παρέμβαση Περιφερειάρχη στη συνάντηση ΕΝΠΕ με τον Κ. Μητσοτάκη: Ανάγκη για ουσιαστική θεσμική ενίσχυση των Περιφερειών

Παρέμβαση Περιφερειάρχη στη συνάντηση ΕΝΠΕ με τον Κ. Μητσοτάκη: Ανάγκη για ουσιαστική  θεσμική ενίσχυση των Περιφερειών

Σημαντικές ανακοινώσεις που αφορούν στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, τόσο σε θεσμικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, έγιναν στη σύσκεψη με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας που είχε προχθές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία έλαβε μέρος ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι προχωρεί η θεσμοθέτηση της εκπροσώπησης των Περιφερειών στα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι προκηρύσσονται μέσα στις επόμενες ημέρες 1.500 προσλήψεις στις Περιφέρειες.

Όσον αφορά δε στην απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το νομοθέτημα του υπουργείου Εσωτερικών για την κυβερνησιμότητα, στην προχθεσινή σύσκεψη γνωστοποιήθηκε ότι αναμένεται η καθαρογραφή της, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει η νομική αντίδραση του υπουργείου.

Στη σύσκεψη των περιφερειαρχών υπό τον πρωθυπουργό, ανακοινώθηκε η υπογραφή απόφασης σήμερα, από τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, με την οποία πιστώνονται συνολικά στις Περιφέρειες της χώρας, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, περί τα 300.000.000 ευρώ για έργα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας.

Από το συνολικό κονδύλι των 294.999.439,40 ευρώ, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αντιστοιχούν 20.000.000 ευρώ, όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, πίστωση από την οποία: α) θα δημοπρατηθούν άμεσα τα ώριμα μελετητικά έργα των τριών κόμβων στην παλαιά εθνική οδό στην Κορινθία, β) η βελτίωση του δρόμου Κροκεές – Μονεμβασία στη Λακωνία, γ) ο κόμβος στο Φίχτι στην Αργολίδα και δ) παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου σε Αρκαδία και Μεσσηνία που έχουν υποδειχθεί από τις υπηρεσίες.

Ακόμα, τονίστηκε ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου πιστώνονται στις Περιφέρειες συνολικά 100.000.000 ευρώ για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), χρήματα που αφορούν κυρίως στην αποπληρωμή έργων σε αναδόχους, όπως είπε ο περιφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε ότι από τον ερχόμενο Ιανουάριο η εξόφληση θα γίνεται από το ΠΔΕ του 2023.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα διατεθούν στις Περιφέρειες πιστώσεις για μικρά αντιπλημμυρικά έργα.

Παρέμβαση Π. Νίκα

Στην παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Π. Νίκας έθεσε τα ζητήματα της Πελοποννήσου, αναφερόμενος αφενός στην οικονομική κατάσταση και αφετέρου στην ανάγκη για ουσιαστική θεσμική ενίσχυση των Περιφερειών, παρατηρώντας ότι όσο αυτό δεν προκύπτει, τα υπουργεία ενισχύουν από την πλευρά τους ή δημιουργούν εξ αρχής περιφερειακές υπηρεσίες.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη να εκπροσωπούνται οι Περιφέρειες στις διοικήσεις των νοσοκομείων και των λιμενικών ταμείων, ενώ επισήμανε ότι η ευθύνη των Περιφερειών για τα διοικητικά έξοδα των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης είναι χωρίς ουσία, καθώς δε δίνεται στη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση η δυνατότητα ελέγχου των δαπανών αυτών.