Σε τελικό στάδιο αποσύνθεσης ο παλιός αγωγός ύδρευσης Φ600 από το Πήδημα στην Καλαμάτα

Σε τελικό στάδιο αποσύνθεσης ο παλιός αγωγός ύδρευσης Φ600 από το Πήδημα στην Καλαμάτα

Στην Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου Ύδρευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 9/1/2023, περιγράφηκαν, με έμφαση, οι ανησυχητικές εξελίξεις οι οποίες παρουσιάζονται τελευταία, των συνεχών διαρροών στον παλιό κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Πήδημα στην Καλαμάτα.

Οι βλάβες αυτές οφείλονται στις ηλεκτρολύσεις που έχει υποστεί μετά τόσα χρόνια χρήσης του και χωρίς την εγκατάσταση κατάλληλης προστασίας του την εποχή της κατασκευής του.

Η συχνότητα των βλαβών έχει πλέον αυξηθεί σημαντικά και τα περιστατικά σημειώνονται σε εβδομαδιαία βάση.

Η τελευταία σοβαρή βλάβη έγινε στον Αντικάλαμο και στα Σπιτάκια, για δεύτερη φορά, σε βάθος 6 μέτρων.

Υπάρχει διάχυτη η ανησυχία σε τεχνικούς με γνώσεις και εμπειρία ότι ο αγωγός πιθανόν να μπήκε στο τελευταίο στάδιο της προβληματικής λειτουργίας του.

Στάδιο κατά το οποίο οι σημειακές παρεμβάσεις δε θα επαρκούν και θα απαιτηθούν πλέον εκτεταμένα έργα σημαντικού κόστους συντήρησής του και τμηματικής αντικατάστασης του, μέχρι να εγκαταλειφθεί τελικά η χρήση του.

Η λύση του νέου αγωγού φ800 δεν είναι ορατή και η καθυστέρηση του έργου θα έχει ως αποτέλεσμα, πέραν των άλλων δυσμενών καταστάσεων για την περιοχή, να επιβαρύνει το δημοτικό και δημόσιο ταμείο με το επιπλέον σημαντικό κόστος των απαιτουμένων έργων διατήρησης σε λειτουργία του υπάρχοντος αγωγού.

Το ταμείο του Συνδέσμου την ίδια στιγμή τείνει στο μηδέν, όπως αναμενόταν λόγω του κύματος της ακρίβειας και της αυξημένης τιμής του ρεύματος, ενώ υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση για ενίσχυση του Συνδέσμου για την αντιμετώπιση των λογαριασμών αυτών από την Πολιτεία.

Ερωτήματα δημιούργησε η κίνηση υπηρεσιακού παράγοντα της ΔΕΥΑΚ να διακόψει την πληρωμή των υποχρεώσεών της προς στο Σύνδεσμο Ύδρευσης, από τον Αύγουστο, με προσχηματικό λόγο και μέσω επιστολής, με μη συμβατό ύφος με την ιδιότητα της, προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, χωρίς να υπάρχει απόφαση του Δ.Σ. ΔΕΥΑΚ και σε μια δύσκολη εποχή για το Σύνδεσμο, που η έλλειψη πόρων εμποδίζει τη συντήρηση μηχανημάτων των αντλιοστασίων και την ανανέωσή τους.

Την ίδια στιγμή ο διακανονισμός του χρέους του Δήμου Καλαμάτας που εκτελείται κανονικά πρέπει να τροποποιηθεί, αυξάνοντας το ποσό κάθε δόσης, ώστε να μικρύνει η περίοδος αποπληρωμής του υπολοίπου των 400.000 ευρώ.

Του Σταμάτη Μπεχράκη
Δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας με την παράταξη «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες”, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ύδρευσης, μέλους του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ