Καθαρισμός Παμίσου: Οι αντιδράσεις οδηγούν στη δεντροφύτευση

Καθαρισμός Παμίσου: Οι αντιδράσεις  οδηγούν στη δεντροφύτευση

Υπεγράφησαν συμβάσεις έργων για τη Μεσσηνία ύψους 3.2 εκατ. ευρώ

Στο κτήριο της πρώην Σχολής Παπαφλέσσα, όπου στεγάζεται πλέον η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, βρέθηκε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας. Εκεί, παρουσία των δημάρχων Μεσσήνης, Οιχαλίας και Πύλου – Νέστορος, υπέγραψε συμβάσεις για έργα και μελέτες στη Μεσσηνία, καθώς και προγραμματικές συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 3.217.000 ευρώ.

Πριν από τις υπογραφές ο κ. Νίκας παρουσίασε το νέο αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ανδρέα Τσουκαλά. Όπως είπε, αναλαμβάνει σε μια δύσκολη περίοδο ζητήματα κρίσιμα για την ανάπτυξη και την πορεία της Μεσσηνίας.

Ο καθαρισμός του Παμίσου
Θέλοντας στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου να απαντήσει στα δημοσιεύματα για τον καθαρισμό του Παμίσου και του Άριος, δήλωσε ότι στο αεροδρόμιο έχουν συμβεί δύο πλημμύρες που προήλθαν και από τη βόρεια πλευρά και από τον Πάμισο, που ήταν ακαθάριστος επί πάρα πολλά χρόνια. Πλέον, παρατήρησε, καθαρίστηκε, ενώ υπήρξε συνεργασία και με το αεροδρόμιο. Τώρα θα ακολουθήσει ένα εκτεταμένο κύμα φυτεύσεων με παραποτάμια δέντρα, προκειμένου να μην υπάρχει, ειδικά σε περιοχές από τις οποίες περνούν αυτοκινητόδρομοι, η εικόνα που παρατηρούνταν στο παρελθόν.

Υπάρχει, πρόσθεσε, και η μελέτη και ο σχεδιασμός, ενώ δήλωσε σίγουρος ότι σε δύο χρόνια όλοι θα χαίρονται το αποτέλεσμα.

Σε ερώτησή μας για το αν προβλεπόταν από την αρχή του έργου δεντροφύτευση μετά τον καθαρισμό, ο κ. Νίκας απάντησε ότι «είναι αλήθεια ότι μετά τις αναγνώσεις που ήρθαν στη δημοσιότητα, η αρχική σκέψη μεταβλήθηκε σε απόφαση και σύντομα θα υπογραφεί η σχετική ανάθεση», ενώ παραδέχτηκε ότι οι δημοσιεύσεις ήταν το κίνητρο για να συμβεί αυτό.

Έργα
Όσον αφορά στα έργα, ο Παναγιώτης Νίκας υπέγραψε για τα εξής:

–Τροποποίηση υφιστάμενης 9ης εθνικής οδού Πύργος – Κυπαρισσία – Πύλος – Μεθώνη στα όρια της ΠΟΤΑ Πύλου, με την κατασκευή τριών ισόπεδων κόμβων και δύο σηματοδοτούμενων διαβάσεων, προϋπολογισμού 1.550.000 ευρώ

–Βελτίωση τμήματος οδού Ζερμπίσια – Νεοχώριο Μεσσήνης, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ (προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Μεσσήνης)

–Καθαρισμός ρεμάτων και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Οιχαλίας, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ

–Βελτίωση εσωτερικής οδοποιίας Χρυσοκελλαριάς προϋπολογισμού 150.000 ευρώ (προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Πύλου – Νέστορος)

–Επισκευή και αναβάθμιση γεωτρήσεων ΓΟΕΒ Παμίσου (2021), προϋπολογισμού 150.000 ευρώ

–Εργασίες αποκατάστασης ζημιών οδοφωτισμού στον κόμβο της 82ης εθνικής οδού, στο τμήμα Ασπρόχωμα – Μεσσήνη, με την ενωτική Α7, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ

–Αναπλάσεις οδών από το Δημοτικό Σχολείο Μελιγαλά έως τον κόμβο της 7ης επαρχιακής οδού, προϋπολογισμού 747.000 ευρώ (προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Οιχαλίας)

–Εργασίες συντήρησης των αποδυτηρίων του γηπέδου στο Πλατύ του Δήμου Καλαμάτας, προϋπολογισμού 33.000 ευρώ

–Πρόσθετες εργασίες για την εγκατάσταση των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Μεσσηνίας, προϋπολογισμού 37.000 ευρώ

–Εργασίες αντιπυρικής προστασίας στον ορεινό δρόμο Μοναστήρι – Μονή Σωτήρος στο Δήμο Τριφυλίας προϋπολογισμού 20.000 ευρώ.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση