Διαχείριση απορριμμάτων στην Καλλιρρόη: Από 1η Απρίλη πάμε για τέλος της άνοιξης… και βλέπουμε

Διαχείριση απορριμμάτων στην Καλλιρρόη: Από 1η Απρίλη πάμε για τέλος της άνοιξης… και βλέπουμε

Μπορεί ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου σε προηγούμενες συνεντεύξεις Τύπου, τουλάχιστον στην Καλαμάτα, να δήλωνε σίγουρος ότι από την 1η Απρίλη θα πάνε τα απορρίμματα στη μονάδα της Καλλιρρόης, αλλά στην τελευταία συνέντευξη Τύπου απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, μιας και, όπως υποστήριξε, υπήρξαν κωλύματα που τελικά λύθηκαν με την απόφαση του ΣτΕ. Ως δεύτερο λόγο για την καθυστέρηση ανέφερε τα χρέη Δήμων. Ως εκ τούτου, η λειτουργία του εργοστασίου στην Καλλιρρόη μετατίθεται γενικά για τα τέλη της άνοιξης, με τον κ. Νίκα να μην αναφέρει ακριβείς ημερομηνίες, όπως στο παρελθόν.

Ειδικότερα, μιλώντας χθες βράδυ από την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, είπε ότι υπάρχουν ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, με το μεγάλο θέμα, όπως το χαρακτήρισε, με την εμπλοκή του ΣτΕ να έχει λήξει, αφού απορρίφθηκαν όλες οι προσφυγές.

Πέραν, όμως, του ΣτΕ, μίλησε για οφειλές από τους Δήμους, ιδιαίτερα της βόρειας Πελοποννήσου, που φθάνουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ, με την εταιρεία να ζητά από την Περιφέρεια τόκους υπερημερίας και να δηλώνει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει τις εργασίες όταν της οφείλονται τόσα πολλά χρήματα. Το συγκεκριμένο θέμα, είπε ο κ. Νίκας, πρέπει να λύσει η κυβέρνηση και για αυτό υπάρχει τρόπος.

Πρόσθεσε δε ότι αυτό που οφείλουν όλοι οι πολίτες να κάνουν, είναι ανακύκλωση, για να μειωθεί το βάρος των σκουπιδιών 2,5 φορές, δηλαδή από 250.000 τόνους να φθάσουν τους 100.000, που είναι η υποχρέωση για τη διαδικασία διαχείρισης.

Σχετικά με το πότε θα πάνε τα απορρίμματα στην Καλλιρρόη, ο κ. Νίκας επανέλαβε ότι φτάσαμε στο τέλος και ενδεχομένως να υπάρξει μια απόκλιση ενός ή δύο μηνών, αλλά δήλωσε σίγουρος ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης θα πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν τα σκουπίδια. Σημείωσε δε, ότι θα μπορούσαν να τα παίρνουν από το Γενάρη, αν οι Δήμοι τα πήγαιναν μέχρι την Καλλιρρόη, για να τα παραλαμβάνει από εκεί η εταιρία, να τα κάνει μπάλες, να τα πηγαίνει στην Παλαιόχουνη και στη συνέχεια να τα μεταφέρει ξανά στην Καλλιρρόη, χωρίς κανένα κόστος για τους Δήμους, αλλά δεν έγινε η συγκεκριμένη επιλογή.

Κλείνοντας ανέφερε ότι η Περιφερειακή Αρχή «δεν πάει άσχημα και σε αυτόν τον τομέα».

Τρία έργα στη Μεσσηνία
Στο μεταξύ, ο κ. Νίκας υπέγραψε τρία έργα που αφορούν στο νομό. Ειδικότερα, την αποκατάσταση υποδομών και τη βελτίωση ασφάλειας στην 7η επαρχιακή οδό – τμήμα Διαβολίτσι προς ναό Επικούριου Απόλλωνα, προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, ανάλογες εργασίες για το τμήμα Ζευγολατιό – Διαβολίτσι, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ και τη σύμβαση που αφορά στον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου στον αναδασμό Δωρίου – Ψαρίου, προϋπολογισμού 685.000 ευρώ.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση