Messinia Forum: Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα εργασιών

Messinia Forum: Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα εργασιών

Με Σ. Ζαχαράκη, Στ. Κυμπουρόπουλο, Λ. Λαζάρου και άλλους ομιλητές

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα εργασιών του Messinia Forum με μια σειρά από τοποθετήσεις γύρω από την εστίαση, τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα του αύριο για τη Μεσσηνία.

Κατά την έναρξη του πρώτου διήμερου φόρουμ που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας, συμμετείχαν μεταξύ άλλων η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ο πρόεδρος το Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Άννα Καλογροπούλου, ο πανοσιολ. Αρχιμ. π. Φίλιππος Χαμαργιάς, ενώ εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, και άλλοι εξειδικευμένοι ομιλητές έδωσαν το στίγμα τους για τις προοπτικές ανάπτυξης που διαθέτει ο τόπος.

Χαιρετίζοντας το φόρουμ ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, υπογράμμισε ότι με ενότητα και συνέργειες μπορούν να επιτευχθούν πολλά. Άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, η προσέλκυση επενδύσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η εκπαίδευση και η ανάπτυξη του γαστρονομικού μας πλούτου είναι μερικά από όσα μπορεί να εστιάσει η Μεσσηνία για να γνωρίσει μεγαλύτερη ανάπτυξη. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σημείωσε ότι μεγάλο κομμάτι του υπάρχοντος τουρισμού στο νομό προέρχεται έπειτα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες που έχουν αναδείξει την ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε ως εξαιρετικής σημασίας για την βελτιστοποίηση του υπάρχοντος τουρισμού την περαιτέρω εκπαίδευση του προσωπικού που στρέφεται γύρω από τη φιλοξενία, ενώ αναφέρθηκε στο επερχόμενο συνέδριο τουρισμού (ΤΒΕΧ) που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο στην Καλαμάτα.

Οι βουλευτές του νομού Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς και Αλέξης Χαρίτσης, χαιρέτησαν και οι ίδιοι από την πλευρά τους τη διημερίδα, ενώ αύριο αναμένεται να τοποθετηθούν αναλυτικά γύρω από τις βασικές θεματικές του Messinia Forum.

Η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, εξήγησε ότι πέρα από το δίπολο «ήλιος και θάλασσα», στόχος του υπουργείου είναι να αναδείξουν και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που θα κάνουν γνωστά όλα τα μοναδικά στοιχεία που εμπεριέχει η χώρα.

Κλείνοντας τη βραδιά εκ μέρους των ομιλητών, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, αναφέρθηκε στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες στη χώρα, και δη στο κομμάτι της κοινωνικής τους ζωής, καθώς σ’ ένα ευρύ φάσμα βρίσκονται αποκλεισμένοι από πράγματα που για άλλους θεωρούνται δεδομένα. Όπως εξήγησε, οι ελλιπείς υποδομές στην ελληνική κοινωνία και δη στην εστίαση, είναι από τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν πρώτα, εάν στόχος της κοινωνίας είναι η ισότητα προς όλα τα μέλη της, αλλά και η αποκατάσταση της αδικίας που επικρατεί στην παρούσα εποχή.     

Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε σ’ όλες εκείνες τις δυνατότητες που δίνονται στον τόπο, ώστε να καταφέρει με επιτυχία τη σύνδεση της γαστρονομίας του με τον τουρισμό.      

Η αποψινή βραδιά έκλεισε με μουσικοχορευτική παράσταση από την ομάδα “Dagipoli Dance Co”, αναδεικνύοντας την αρμονική συνεργασία σωμάτων με ειδικές ανάγκες, τιμώντας και αναδεικνύοντας έτσι το «διαφορετικό».

Χρ.Μ.