Πατατοπαραγωγοί Μεσσήνης: «Κραυγή αγωνίας» για τον εκτροχιασμό του πρωτογενούς τομέα

Πατατοπαραγωγοί Μεσσήνης: «Κραυγή αγωνίας» για τον  εκτροχιασμό του πρωτογενούς τομέα

Δηλώνουν διατεθειμένοι να ξανά βγουν στους δρόμους μέχρι να εισακουστούν τα προβλήματά τους

Στους δρόμους της Καλαμάτας βρέθηκαν για μια ακόμη φορά, χθες το πρωί, οι αγρότες και συγκεκριμένα οι πατατοπαραγωγοί της Μεσσήνης, διαμαρτυρόμενοι για την απάθεια της Πολιτείας απέναντι στον κλάδο.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς που πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη διαμαρτυρία στην πόλη παρατάσσοντας τα τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, με τους παλαιότερους να κρίνουν ως μη βιώσιμο το επάγγελμα, αλλά και τους νέους να αποστρέφονται τον κλάδο λόγω έλλειψης κινήτρων, είναι δεκάδες.

Όπως σημείωσαν χθες το πρωί οι πατατοπαραγωγοί, η εξαιρετικά χαμηλή τιμή πώλησης, οι ελληνοποιήσεις εισαγόμενης πατάτας και η διαχρονική έλλειψη στήριξης από τους κυβερνώντες φέρνουν «στο χείλος του γκρεμού» την επιβίωσή τους.

Αίτημά τους είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη διευκόλυνσή τους, καθώς, όπως υπογράμμισαν, αυτή τη στιγμή δεν ανταμείβεται ούτε ο κόπος που καταβάλλουν.

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι «Δεν παζαρεύουμε τις ζωές των οικογενειών μας  εδώ και τώρα απαιτούμε!», ενώ ζητούν:

· Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην πατάτα και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή. Αυστηροί έλεγχοι τυχόν ελληνοποιήσεων αλλά και επιπλέον έλεγχος της ποιότητα των εισαγωγών, πχ η πατάτα Αιγύπτου ραντίζεται με απαγορευμένα φάρμακα.

· Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.

· Κατώτατες εγγυημένες τιμές  που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

· Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος  για  όσα  προϊόντα  πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους. 

Τέλος, δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας μέχρι να ληφθούν υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μιας και, όπως φαίνεται, η πατάτα ακολουθεί την πορεία που είχε η σταφίδα, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται.

Χρ.Μ.