Οι εξαγωγές φρέναραν τη μείωση της τιμής της πατάτας

Οι εξαγωγές φρέναραν τη  μείωση της τιμής της πατάτας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή της πατάτας, όμως ήδη έχουν συγκεντρωθεί οι περισσότερες ποσότητες και η πορεία που ακολουθεί στο εμπόριο είναι σχεδόν απίθανο να αλλάξει.

Αναφερόμενος στη φετινή καλλιεργητική περίοδο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ) και παραγωγός, Γιώργος Κατσούλης, επισημαίνει στην «Ύπαιθρο Χώρα»: «Πρόκειται για μία καλή παραγωγικά χρονιά λόγω του ήπιου χειμώνα. Ήταν, όμως, μια δύσκολη χρονιά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του νερού, αφού δεν υπήρξαν πολλές βροχοπτώσεις».

Και προσθέτει: «Η τιμή, το τελευταίο εικοσαήμερο, είναι συμπιεσμένη, χωρίς όμως να πάρει την κατρακύλα των προηγούμενων ετών. Να επισημάνω εδώ ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο υπάρχει μια σχετική άνοδος».

Όπως, όμως, εξηγεί ο κ. Κατσούλης, οι τιμές γενικότερα δε συνδέονται με τα κόστη παραγωγής. «Μένει να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί η αγορά τις επόμενες μέρες, αν και τώρα μπαίνουν στην αγορά και πατάτες από άλλες περιοχές, όπως είναι η Θήβα, η Χαλκίδα και η Αχαΐα».

Σχετικά με την τιμή καταναλωτή, σημειώνει: «Σίγουρα η τιμή πώλησης στον καταναλωτή δεν είναι φθηνή. Ισοσταθμικά, όμως, κινείται σε τιμές που υπήρχαν στην αγορά και την περασμένη χρονιά. Τα κόστη, φυσικά, συνεχίζουν να είναι ανεβασμένα και εάν εξαιρέσουμε τη μείωση στις τιμές των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων, όλα τα άλλα, και κυρίως το ενεργειακό, προσδιορίζουν ένα υψηλό κοστολόγιο».

Τα σκαμπανεβάσματα της τιμής αποτυπώνονται ενδεικτικά από τον Απρίλιο, όταν η τιμή ξεκίνησε στα 60 λεπτά και πριν από το Πάσχα έπεσε στα 55 λεπτά. Αυτήν τη στιγμή κινείται μεταξύ 42 και 45 λεπτών, ανάλογα με την περιοχή και τις συμφωνίες που έχουν γίνει.

Εμπόριο
Όπως τονίζει ο παραγωγός και εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας, «η χρονιά ήταν καλή σε ό,τι αφορά τη στρεμματική απόδοση. Το γενικότερο κλίμα χάλασε μία αδικαιολόγητη υποχώρηση των τιμών που παρατηρήθηκε μετά το Πάσχα, λόγω της ύπαρξης κάποιων ποσοτήτων αιγυπτιακής πατάτας. Αντίθετα, οι εξαγωγές πήγαν πολύ καλά και μέχρι σήμερα απορροφούν την ελληνική πατάτα που έχει μια καλή αποδοχή».

Σε ό,τι αφορά τη στρεμματική απόδοση, υπογραμμίζει ότι «ενώ την περασμένη χρονιά ήταν στους τρεις τόνους το στρέμμα, φέτος ανέβηκε στους τέσσερις τόνους και αυτό σημαίνει αύξηση των κερδών». Το κέρδος, όμως, αυτό μειώθηκε, όπως εξηγεί, «λόγω της απροσδόκητης και αδικαιολόγητης πτώσης των τιμών μετά το Πάσχα. Η πτώση, προφανώς, είναι αποτέλεσμα μιας μερίδας εμπόρων που πίεσαν για τη μείωση της τιμής. Αυτό που κράτησε όρθιο τον παραγωγό ήταν οι εξαγωγές. Ορισμένα συσκευαστήρια δε λειτούργησαν σωστά, ώστε να αποδώσουν τη σωστή τιμή στον παραγωγό και στον καταναλωτή».