Γαργαλιάνοι: Λεύκωμα για την ελιά και το λάδι από το Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών

Γαργαλιάνοι: Λεύκωμα για την ελιά και το λάδι από  το Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών

Την πρωτοβουλία έκδοσης λευκώματος για την ελιά και το ελαιόλαδο ανέλαβε ο δραστήριος Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Γαργαλιάνων με τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Σχετικά ο Σύλλογος αναφέρει: «Σε μια εποχή που η πολιτισμική και ιστορική μας ταυτότητα βρίσκεται σε αμφισβήτηση, είναι καίρια ανάγκη να διασωθεί και να καταγραφεί το πολιτιστικό μας απόθεμα. Με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής πορείας της καλλιέργειας του ελαιοδένδρου, καθώς και τη διαφύλαξη των αγροδιατροφικών συνηθειών και παραδόσεων, σε συνδυασμό με τη μεσογειακή διατροφή και τη γαστρονομική ταυτότητα της περιοχής μας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων έχει καθιερώσει από το έτος 2017 εκδηλώσεις κατ’ έτος με ονομασία “Στα μονοπάτια της Ελιάς”.

Ο πολιτισμός της ελιάς και του ελαιολάδου εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το έτος 2019. Με έμπνευση το ιερό δένδρο, βαδίζοντας “Στα μονοπάτια της Ελιάς” και τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποφασίσαμε να εκδώσουμε λεύκωμα παλιών ασπρόμαυρων φωτογραφιών από την καλλιέργεια της ελιάς, τη συλλογή του καρπού, τα παλιά ελαιοτριβεία, τα εργαλεία και την προετοιμασία της τροφής με βάση το ελαιόλαδο.

Τις φωτογραφίες θα συνοδεύουν κείμενα και η έκδοση θα είναι δίγλωσση. Κρίνεται πολύτιμη η συνδρομή και βοήθειά σας για τη συγκέντρωση και τον προσωρινό δανεισμό του φωτογραφικού υλικού, που είμαστε σίγουροι πως υπάρχει στα συρτάρια σας.

Σημαντική ευθύνη μας είναι η καταγραφή της ταυτότητας του υλικού, το άμεσο σκανάρισμα των φωτογραφιών και η επιστροφή τους στον ιδιοκτήτη τους. Γνωρίζοντας την αγάπη και εμπιστοσύνη σας στο Σύλλογό μας, αλλά και την ανάγκη να κληροδοτήσουμε στοιχεία από το παρελθόν στις επόμενες γενιές, για να γνωρίζουμε όλοι τις ρίζες και τον παραδοσιακό πολιτισμό μας, αναμένουμε τη θετική σας ανταπόκριση στο εγχείρημά μας. Οι πηγές μας σε φωτογραφικό και αρχειακό υλικό θα αναφερθούν στο τελευταίο μέρος της έκδοσης. Μετά την επίσημη παρουσίαση του λευκώματος θα γίνει δωρεάν διανομή του σε σχολεία, Δημόσιες Βιβλιοθήκες, Ινστιτούτο Ελαιολάδου, Ελληνικό Εθνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου των Οργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού & Παραδοσιακών Τεχνών (CIOFF) και τα μέλη του, συλλόγους ομογενών των πόλεων της Τριφυλίας κ.α.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα συγκεντρώνουμε φωτογραφικό υλικό. Υπεύθυνοι είναι οι: Ελένη Τσαγκάρη, τηλ. 6937003018 και Έφη Αρβανίτη, τηλ. 6973394533».

Του Ηλία Γιαννόπουλου