Χρήστος Ρηγανάς: Αναδρομική έκθεση στην Καλαμάτα και δωρεά του έργου του στο Δήμο

Χρήστος Ρηγανάς: Αναδρομική έκθεση στην Καλαμάτα και δωρεά του έργου του στο Δήμο

Κάτι από το χρώμα των παλιών γιορτών, απλών, ανοιχτών, ξέγνοιαστων και ανοιχτόκαρδων, είχε η ετήσια σύναξη φίλων που έχει καθιερώσει ο γνωστός Καλαματιανός γλύπτης Χρήστος Ρηγανάς. Παραμονή Πρωτομαγιάς τούς υποδέχθηκε με την πολυαγαπημένη του σύζυγο, Αμαλία, στο θερινό τους «ορμητήριο» στο Ακρογιάλι, ακριβώς δίπλα στο κύμα, με πλούσια εδέσματα, στα οποία συνεισέφεραν με τις αγαπημένες τους συνταγές και γεύσεις πολλοί φιλοξενούμενοι. Πάνω απ’ όλα, όμως, το… δέλεαρ της ξεχωριστής αυτής ημέρας από τον οικοδεσπότη, η γουρνοπούλα, ψημένη τέλεια σε παραδοσιακό φούρνο της πόλης.

Παλιές και νέες ιστορίες, αστείες και σοβαρές, χαρά για το ξανασμίξιμο, καλλιτεχνικές και ποικίλες άλλες συζητήσεις, η μαγευτική θέα του Μεσσηνιακού Κόλπου, τα χρώματα και η μουσική της φύσης και των κυμάτων, έκαναν τις ώρες να κυλούν ανεπίγνωστα. Με την ευχή «και του χρόνου να είναι όλοι καλά να ξανασμίξουν», δίνοντας ενέργεια και στον κ. Χρήστο για να συνεχίζει το καλλιτεχνικό έργο του!

Αν και γιορτινή, η μέρα είχε και «είδηση», καθώς ο κ. Ρηγανάς προετοιμάζει μεθοδικά και ολομόναχος, ακόμη και τις τεχνικές υποδομές (πχ τα βάθρα), για μια μεγάλη αναδρομική έκθεση γλυπτών που θα παρουσιαστεί στην Καλαμάτα το φθινόπωρο του 2024.

Αντίθετα, ούτε… φωνή ούτε ακρόαση από το Δήμο Καλαμάτας (ή άλλους τοπικούς φορείς) για την τύχη της γενναιόδωρης προσφοράς του διακεκριμένου -πρόσφατα βραβευμένου και από την Ακαδημία Αθηνών- συμπατριώτη μας γλύπτη να κληροδοτήσει το σύνολο του έργου του στην πόλη όπου γεννήθηκε και διαμένει. Τουλάχιστον, ως πράξη σεβασμού και αναγνώρισης από το Δήμο Καλαμάτας (αλλά και από τον περιφερειάρχη κ. Νίκα, ο οποίος ήταν δήμαρχος όταν έγινε η σχετική πρόταση δωρεάς ή απ’ όποιον είναι σε θέση να εκτιμήσει καλλιτεχνικά) απέναντι σε έναν άνθρωπο που ανήκει στο πολιτισμικό κεφάλαιο της Καλαμάτας και σύντομα θα κλείσει τα 80 του χρόνια, οφείλεται μια ξεκάθαρη απάντηση.
Χ.Ε.