Εγκαινιάστηκε το Παράρτημα Τριφυλίας της Δη.Κε.Βι. Καλαμάτας

Εγκαινιάστηκε το Παράρτημα  Τριφυλίας της Δη.Κε.Βι. Καλαμάτας

Το Παράρτημα Τριφυλίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, που ιδρύθηκε και λειτουργεί στα Φιλιατρά, ύστερα από συμφωνία και συνεργασία με το Μορφωτικό Σύλλογο Φιλιατρών «Ο Πυρσός», εγκαινιάστηκε την Κυριακή το μεσημέρι, παρουσία της προέδρου του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών Ελλάδας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τόνιας Αράχωβα!

Τον αγιασμό τέλεσε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος σημείωσε πως ό,τι προσφέρεται στα παιδιά θα πρέπει να είναι ανόθευτο, τέλειο, αγαθό και σωτήριο σύμφωνα με το Πανάγιο θέλημα!

Η υπεύθυνη του παραρτήματος, Γαρυφαλλιά Τεριζάκη, αφού καλωσόρισε κι ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους παριστάμενους κι ευχήθηκε χρόνια πολλά στις μαμάδες, σημείωσε: «Η Βιβλιοθήκη Τριφυλίας ήταν ένα όραμα όχι μόνο για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, αλλά και για το Μορφωτικό Σύλλογο Φιλιατρών “Ο Πυρσός”. Χρειάστηκαν μόνο λίγοι μήνες για να στηθεί από το μηδέν και στους πέντε μήνες της λειτουργίας της την έχουν επισκεφθεί 27 σχολικές μονάδες από τη Μεσσηνία και την Ηλεία με 904 μαθητές και 84 εκπαιδευτικούς, εκτός των διαδικτυακών επισκέψεων από όλη την Ελλάδα και τη Φιλαναγνωσία. Έχει δε 219 μέλη, τα οποία αυξάνονται».

Η ίδια πρόσθεσε πως η «Βιβλιοθήκη Τριφυλίας» υποστηρίζει προγράμματα και δράσεις, από κοινού, με συλλόγους και σχολεία και έχει υλοποιήσει τρεις εκδηλώσεις στα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους.

Κλείνοντας τόνισε πως «η επιτυχία του Παραρτήματος είναι συνεργατική δουλειά…»!

Με τη σειρά της η διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, Μάγδα Σουλιώτη, αφού σημείωσε πως «είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε και φτάσαμε στο σημείο να εγκαινιάζουμε το Παράρτημα, μια μικρή κοιτίδα πολιτισμού», επισήμανε: «Από την αρχή το σχέδιό μας ήταν να φτιάξουμε μια ελκυστική και λειτουργική βιβλιοθήκη, η οποία θ’ ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας…». Πρόσθεσε δε ότι μένουν 1.500 βιβλία να καταλογογραφηθούν και να ενσωματωθεί η Βιβλιοθήκη του «Πυρσού» στο σώμα της «Βιβλιοθήκης Τριφυλίας», ενώ για τη χρονιά 2023 – 2024 θα αποσπαστεί επιπλέον προσωπικό, για να μπορεί να λειτουργεί περισσότερα απογεύματα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Μ.Σ.Φ. «Ο Πυρσός», Μαίρη Γκότση, εξέφρασε τη συγκίνησή της για αυτή τη μέρα, που την περίμεναν καιρό στο Σύλλογο και τα Φιλιατρά και την είχαν ανάγκη, γιατί είχαν μάθει από το 1978, από μικρά παιδιά, να έχουν την ανάγκη ενός βιβλίου, που έζησαν τη βιβλιοθήκη που είχε ιδρύσει ο δωρητής αυτού του μεγάλου Πνευματικού Κέντρου, ο αείμνηστος Χαράλαμπος Φουρναράκης. «Την είχαμε στο αίμα μας, την είχαμε στο DNA μας και έφτασε μια στιγμή, μια καρμική στιγμή που βρέθηκα μαζί με τη φίλη, την Πιπίνα Κουμάντου, που την ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας, σε μια τυχαία εκδήλωση. Ξέροντας τη δράση της, γνωρίζοντας το ρόλο της, την πλησίασα δειλά για να της πω αυτό που ψάχναμε καιρό…», τόνισε η κα Γκότση.

Η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, Πιπίνα Κουμάντου, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες «σε αυτή τη γιορτή του πολιτισμού, στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης μας. Της Βιβλιοθήκης που έρχεται να συνδέσει το λαμπρό πολιτιστικό παρελθόν των Φιλιατρών και της περιοχής της Τριφυλίας με το μέλλον της καλύτερη εκπαίδευσης, της αποτελεσματικότερης έρευνας και της ενσωμάτωσης των κατοίκων της περιοχής στην κοινωνία της πληροφορίας…».

Με τη σειρά της, η πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών Ελλάδας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τόνια Αράχωβα, τόνισε μεταξύ άλλων: «Για εμάς είναι πάρα πολύ μεγάλη η χαρά για τη σημερινή μέρα, διότι σηματοδοτεί αυτό που εμείς θέλουμε και πράττουμε για τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες της χώρας. Αυτό που θέλουμε και πράττουμε είναι η εξωστρέφεια και η σύνδεση ανάμεσα στις Δ.Β. και την κοινωνία…».

Και συμπλήρωσε: «Η συγκεκριμένη Βιβλιοθήκη, η οποία κι από πλευράς αισθητικής αλλά και λειτουργικότητας είναι ό,τι πιο όμορφο έχουμε αυτή τη στιγμή να επιδείξουμε, ελπίζω και εύχομαι να γίνει ένας πνεύμονας κι ένας πυρήνας αυτής της διασύνδεσης και της πολύ σημαντικής σχέσης ανάμεσα στο παιδί και το βιβλίο…».

Στη συνέχεια κόπηκε η κορδέλα των εγκαινίων και έγινε ξενάγηση στους χώρους της όμορφης Βιβλιοθήκης. Μεταξύ άλλων, διακρίναμε τη διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Θεοφανεία Σιούτη, τους δημοτικούς συμβούλους Γιάννη Μερκούρη και Παναγιώτη Τσαφαρά, τις υποψήφιες βουλευτές Μεσσηνίας με τη Ν.Δ., Πέγκυ Νίκα, και με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Αριστέα Καζάκου και Κωνσταντίνα Πιέρρου, και τον υποψήφιο δήμαρχο Τριφυλίας, Άκη Κατρίτση.

Του Ηλία Γιαννόπουλου