Η Πελοπόννησος του 21ου αιώνα κυριάρχησε στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής το Σάββατο στην Τρίπολη, παρουσία του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη.
Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για οικονομική και δημογραφική παρακμή της ελληνικής περιφέρειας, επισημαίνοντας πως «εάν επενδύσουμε στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, το τουριστικό προϊόν των επόμενων δεκαετιών στην Πελοπόννησο θα είναι υψηλής ποιότητας».
Η Περιφέρεια να γίνει θελκτική
Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε την ανάγκη «η Περιφέρεια να γίνει θελκτική τόσο για να μείνουν οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και για να έχουν κίνητρα να επαναπατριστούν όσοι έφυγαν για τα αστικά κέντρα ή το εξωτερικό. Αυτό επιτυγχάνεται με ποιοτική δημόσια υγεία και εκπαίδευση, οδικά δίκτυα μεταφοράς, πρωτογενή τομέα και μεταποίηση».
Παράλληλα, περιέγραψε την ευκαιρία που διαθέτει η Πελοπόννησος ως παρθένα τουριστικά περιοχή, εξηγώντας ότι «εάν επενδύσουμε στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, το τουριστικό προϊόν των επόμενων δεκαετιών στην περιοχή θα είναι υψηλής ποιότητας, όπως στην Κεντρική Ιταλία και τη Νότια Ισπανία, όπου οι περισσότεροι ταξιδιώτες προμηθεύονται τα τοπικά προϊόντα, με αποτέλεσμα και άλλοι τομείς της οικονομίας να κερδίζουν, αλλά και οι εξαγωγές να ενδυναμώνονται».
Αναφερόμενος στα τοπικά θέματα, ο κ. Ανδρουλάκης έδωσε έμφαση στις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης στη Μεγαλόπολη, ενώ ως προς το μείζον πρόβλημα της λειψυδρίας και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, σημείωσε ότι απαιτούνται τοπικά σχέδια και «όχι να βλέπουμε φράγματα ολοκληρωμένα, όπως των Φιλιατρών, που όμως δεν μπορούν να αξιοποιήσουν οι παραγωγοί, ή όπως στην περίπτωση του Ανάβαλου να χάνονται χιλιάδες κυβικά νερού».
Κατά την έναρξη της συνδιάσκεψης, στους χαιρετισμούς, ο Δημήτρης Κουτσούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ανέδειξε την εγκατάλειψη των οδικών δικτύων και υποδομών, επισημαίνοντας ότι «εμείς σήμερα εδώ πρέπει να δώσουμε λύσεις, γιατί ο κόσμος βαρέθηκε τα χειροκροτήματα, τις χαιρετούρες, τις φωτογραφίες, τα πανηγύρια. Θέλει, επιτέλους, λύσεις για να μην εγκαταλείψει και ο τελευταίος κάτοικος την ύπαιθρο και βρεθεί στο κλεινόν άστυ της Αθήνας».
Και συμπλήρωσε: «Οι λύσεις αυτές θα πρέπει να είναι ώριμες. Θα πρέπει να υπάρξουν τα χρηματοδοτικά πλαίσια εκείνα τα οποία θα δείξουμε για να αποδείξουμε τελικά ότι μπορούμε να κυβερνήσουμε. Και δεν είμαστε αυτοί οι οποίοι αναζητούν ένα ξεροκόμματο εξουσίας, όπως πολλές φορές μάς κατηγόρησαν».
Ο δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Πολιτικού Κέντρου, Χάρης Δούκας, είπε στο χαιρετισμό του ότι ο σιδηρόδρομος στην Πελοπόννησο είναι ανύπαρκτος και χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, ενώ τα προβλήματα της λειψυδρίας είναι τρομακτικά: «Η Μεσσηνία πέρυσι το καλοκαίρι αντιμετώπισε τεράστιο πρόβλημα έλλειψης νερού, ειδικά στην περιοχή της Μάνης, στην Αργολίδα χάνεται περίπου το 80% του πόσιμου νερού λόγω διαρροών σε παλιές υποδομές. Δε συζητάμε για το φράγμα του Ασωπού, που είναι μια απίστευτη κοροϊδία, δεκαετίες τώρα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί απλούστατα η κυβέρνηση με τη γνωστή της τακτική θέλει να ιδιωτικοποιήσει το νερό και οι ιδιώτες αυτοί να αναλάβουν τα έργα, χρεώνοντας πολύ περισσότερο τους πολίτες, όπως έκαναν και με την ενέργεια».
Υποδομές με θεμέλια
Στην ενότητα για τις υποδομές ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, επισήμανε τη μείωση κατά 6,6% του πληθυσμού της Πελοποννήσου και έκανε εκτενή αναφορά στην απουσία σχεδίου στήριξης των περιοχών της περιφέρειας που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση.
Έφερε ως παράδειγμα ότι επένδυση της ΔΕΗ, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, αποφέρει μόλις 10 θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία και επέμεινε στην ανάγκη συνέχισης της τηλεθέρμανσης.
«Το ΠΑΣΟΚ θα πείσει τον κόσμο με ένα σχέδιο εναλλακτικής πολιτικής διακυβέρνησης. Έχουμε μόνο μια δυνατότητα να πετύχουμε» κατέληξε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
Ο Παναγιώτης Παπαντωνίου, συγκοινωνιολόγος και επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σημείωσε ότι στο πεδίο των μεταφορών «χωρίς ενιαίο συνεκτικό σχέδιο η Πελοπόννησος κινδυνεύει να μείνει μια περιφέρεια 2 ταχυτήτων», ενώ πρόκρινε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε επίπεδο συγκοινωνιών και αντίστοιχων υποδομών.
Ζωή με ποιότητα για όλους
Ο Γιάννης Πάζιος, γραμματέας Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής και Δικτύων, είπε πως «ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει κυρίαρχο ρόλο στο να μπορέσει να βοηθήσει τον παραγωγό στην ουσία να εξορθολογήσει το κόστος παραγωγής του, να πετύχει αειφορία, να μπορέσει να βελτιστοποιήσει το ανθρακικό αποτύπωμα, μιας και πλέον οι αγορές και οι καταναλωτές θέλουν όλο και πιο πράσινα προϊόντα».
Ο Γιώργος Κατσούλης, αναπληρωτής γραμματέας Δικτύου Συνεταιρισμών και Κοινωνικής Οικονομίας, σημείωσε ότι «η τρέχουσα περίοδος προσδιορίζεται από το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα και την αειφορία. Είναι μια ποιοτική στροφή που πήρε η Ε.Ε. για να μπορέσουν να αποκτήσουν οι δυνητικοί πελάτες και οι δυνητικοί καταναλωτές τα προϊόντα υψηλής αξίας. Από την άλλη, όμως, συμβαίνει και μια εξαιρετική αδικία, καθώς προϊόντα που καλλιεργούνται έξω από την επικράτεια της Ε.Ε. προέρχονται από καλλιεργητικά πρωτόκολλα που ίσχυαν» παλαιότερα, ενώ κρίνονται ως «μη ανταγωνιστικά από τα δικά μας, γιατί η τιμή τους είναι πάρα πολύ χαμηλότερη. Άρα, λοιπόν, δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορούν να ισχύουν».
Η Νάγια Γρηγοράκου, βουλευτής Λακωνίας ως υπεύθυνη του Κ.Τ.Ε. Πολιτισμού, σημείωσε την έλλειψη μακρόπνοου σχεδίου εκ μέρους της κυβέρνησης. Και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το εξής: «Πλάι στα αρχαία και βυζαντινά μνημεία της Πελοποννήσου υπάρχουν και όσοι παράγουν πολιτισμό σήμερα, όπως το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και σας θυμίζω ότι τα ΔΗΠΕΘΕ ήταν μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ και της Μελίνας Μερκούρη. Όμως, στενοχωριέμαι που δεν έχει πόρους να έρθει στη διπλανή Σπάρτη».
Η Αριστέα Καζάκου, γραμματέας του Τομέα Τουρισμού, τόνισε ότι απαιτείται η προώθηση ενός ενιαίου τουριστικού brand για την Πελοπόννησο και υπογράμμισε τη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα.
Ο Σωτήρης Βαρελάς, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ανέφερε ότι η τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου δεν έχει υπερβεί τη φέρουσα ικανότητα, υποσημειώνοντας μια σειρά υποδομών με τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ.
Της Βίκυς Βετουλάκη