Το ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και προάγει την καρδιακή υγεία

Το ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και προάγει την καρδιακή υγεία

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Ραπτόπουλο

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην εκδήλωση για τις ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στον ανθρώπινο οργανισμό, την οποία διοργάνωσε την Κυριακή ο Σύλλογος Απανταχού Ραπτοπουλαίων στο Παλαιό Ελαιοτριβείο – Λαογραφικό Μουσείο του χωριού.

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν η διευθύντρια Ερευνών του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, δρ. Χαραλαμπία Μπολέτη, μοριακή βιολόγος, η οποία ενημέρωσε το κοινό για έρευνες που αφορούν στις αντικαρκινικές ιδιότητες των πολυφαινολών του ελαιολάδου, και ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας – Ν.Μ. Καλαμάτας, ιατρός καρδιολόγος MD, MSc, MA, Εμμανουήλ Μάκαρης, ο οποίος παρουσίασε τα στοιχεία της μελέτης της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας για το πολυφαινολικό ελαιόλαδο και την καρδιά, αναπτύσσοντας το θέμα «Καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες του πολυφαινολικού ελαιολάδου».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Ραπτοπουλαίων, Αναστάσιος Γυφτάκης, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, τόνισε πως η εκδήλωση για την ελιά και το ελαιόλαδο διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Επίσης, αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία καλλιέργειας της ελιάς, τονίζοντας πως η συμβολική σημασία της υπάρχει σε όλους τους τομείς της ζωής των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως και σήμερα.

«Στο χωριό μας καλλιεργούνται 30.000 ελαιόδεντρα με 170 έως 200 τόνους παραγωγής, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Τριπύλης καλλιεργούνται συνολικά 75.000 δέντρα, με περίπου 500 τόνους παραγωγής το χρόνο. Παράγεται ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητος και extra extra παρθένο, το οποίο αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιβίωση των κατοίκων» ανέφερε ακόμη.

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς ο διευθύνων σύμβουλος του φορέα «Αναπτυξιακή Μεσσηνίας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α.», Γιάννης Αδρακτάς, και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φιλντίσης.

Ακολούθως ο κ. Γυφτάκης παρουσίασε τους δυο προσκεκλημένους ομιλητές και τους έδωσε το λόγο για να αναπτύξουν τις εισηγήσεις τους.

Η κα Μπολέτη αναφέρθηκε στις αντικαρκινικές ιδιότητες των πολυφαινολών του ελαιολάδου και στην προστασία από την ανάπτυξη του καρκίνου. Όπως μάλιστα τόνισε, σύμφωνα με έρευνες που έγιναν η κατανάλωση ελαιολάδου μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας από τον καρκίνο κατά 30%! Κι αυτό αποδίδεται στις πολυφαινόλες που περιέχει! Με τη σειρά του, ο κ. Μάκαρης, ενημέρωσε για την πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nutrients (Αύγουστος 2025), με κύριο εύρημά της ότι το ελαιόλαδο με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες – ακόμη και σε χαμηλότερη δόση – αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, τονίζοντας πως το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η ποιότητα του ελαιολάδου – και ειδικά η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες – μετράει περισσότερο από την ποσότητα, ενισχύοντας την αναγνώριση της μεσογειακής διατροφής ως ισχυρού συμμάχου κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η βραδιά συνεχίστηκε με κέρασμα σε όλες και όλους, καθώς και έντεχνα και λαϊκά τραγούδια από ορχήστρα, ενώ δεν έλειψαν και οι χοροί, όπως και το τραγούδι “ακαπέλα” με τη συμμετοχή του μαέστρου της Φιλαρμονικής Κυπαρισσίας, αρχιμουσικού Κωνσταντίνου Κτενά.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων, Ραπτοπούλου, Γεώργιος Μανωλόπουλος και Λυκουδεσίου, Δήμος Γκάφας, ο Ραπτοπουλαίος αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων – Συλλόγων Τριφυλίας, Γεώργιος Χριστόπουλος, ο πρόεδρος του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, Νίκος Κουτσούκος, και πολλοί πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων της ευρύτερης περιοχής.