Σε… αναμονή η εκμετάλλευση της περιοχής στον Κορδία

Σε… αναμονή η εκμετάλλευση της περιοχής στον Κορδία

Το θέμα των καθυστερήσεων στην υλοποίηση έργων που αφορούν στο χώρο που έχει αποδοθεί στο Δήμο Καλαμάτας στην περιοχή του Κορδία έφερε προς συζήτηση στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κανάκης.

Όπως υποστήριξε, υπάρχει αδικαιολόγητη ολιγωρία ως προς την εκμετάλλευσή του, επέκρινε ένα μέρος της παρέμβασης (σ.σ. η πεζοδιάβαση) ως μη υλοποιήσιμο έργο, ενώ πρότεινε τη δημιουργία λειτουργικού ποδηλατόδρομου, υπαίθριων αθλητικών υποδομών, Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αλλά και δημοτικού θερινού σινεμά.  

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου επισήμανε ότι από τα 49 στρέμματα που έχουν παραχωρηθεί στο Δήμο από το Δημόσιο στην περιοχή του Κορδία, «στην πράξη σήμερα μιλάμε κυρίως για περίπου 16 στρέμματα τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα. Πρόκειται για την έκταση όπου έχουν εναποτεθεί τα μπάζα από την περίοδο των σεισμών, καθώς και για μια ζώνη μπροστά από αυτή την περιοχή. Τα υπόλοιπα τμήματα της συνολικής έκτασης έχουν ήδη μια χρήση – περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, το γήπεδο του Κορδία, το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, καθώς και την παραλιακή ζώνη που εκτείνεται μπροστά από τα γήπεδα τένις μέχρι το γήπεδο της ΕΠΣ.

Για την αξιοποίηση της παραπάνω περιοχής, έχουν ήδη ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες. Έχει ανατεθεί μελέτη για την κατασκευή μιας παραλιακής πλατφόρμας, που θα συνδέει την περιοχή του ποταμού Νέδοντα με το γήπεδο της ΕΠΣ. Η μελέτη αυτή αντιμετώπισε αρκετές τεχνικές προκλήσεις, κυρίως επειδή απαιτείται να προηγηθεί ακτομηχανική μελέτη, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η κατασκευή.

Ένα σημαντικό μέρος των απαιτούμενων μελετών έχει ήδη παραδοθεί στο Δήμο Καλαμάτας και αναμένουμε πλέον την έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσουμε και στο δεύτερο στάδιο, που αφορά στις ειδικές ακτομηχανικές μελέτες. Παράλληλα, αναζητούμε και την κατάλληλη χρηματοδότηση, καθώς το έργο έχει ήδη ενταχθεί και υποβληθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), στη δεύτερη κατηγορία έργων.

Σε ό,τι αφορά τα 16 στρέμματα με τα μπάζα των σεισμών, έχουμε ήδη υποβάλει πρόταση στην Περιφέρεια, μέσω του προγράμματος της ΒΑΑ, για χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ. Στόχος είναι να διαμορφώσουμε την περιοχή, για να καταστεί προσβάσιμη και αξιοποιήσιμη. Επιθυμία της Δημοτικής Αρχής, χωρίς αυτό να αποτελεί και τη μόνη επιλογή, είναι να δημιουργηθεί ένας ευέλικτος χώρος, όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται εκθέσεις και εκδηλώσεις – παρόμοιες με αυτές που πραγματοποιούνται στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής – και ενδεχομένως να αποτελέσει τη βάση για μια συνολική στρατηγική αξιοποίησης της παραλιακής αυτής ζώνης».
Α.Π.