H Καλαμάτα στο κέντρο του παγκόσμιου διαλόγου για τη Μεσογειακή Διατροφή

H Καλαμάτα στο κέντρο του παγκόσμιου διαλόγου για τη Μεσογειακή Διατροφή

Η Καλαμάτα φιλοξενεί από χθες το 6ο Διεθνές Συνέδριο «Tomorrow Tastes Mediterranean 2025» (TTM 2025), που ολοκληρώνεται σήμερα, σηματοδοτώντας μια σπουδαία στιγμή για τη Μεσσηνία και συνολικά για τη χώρα μας.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα γίνεται τόπος συνάντησης κορυφαίων εκπροσώπων της επιστήμης, της πολιτικής και της αγροδιατροφής, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων γύρω από τη Μεσογειακή Διατροφή, ένα διαχρονικό πρότυπο που ενώνει υγεία, βιωσιμότητα και πολιτισμό.

Το συνέδριο υλοποιείται από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, σε συνεργασία με το Κέντρο Μεσογειακής Διατροφής Torribera – πρωτοβουλία του Culinary Institute of America και του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, ενώ συγκεντρώνει πλήθος διεθνών προσωπικοτήτων, επιστημόνων, ερευνητών, πολιτικών και επιχειρηματιών, με κοινό σκοπό να αναδείξουν το ρόλο της Μεσογειακής Διατροφής ως πυλώνα μιας πιο υγιούς, πράσινης και δίκαιης ανάπτυξης.

Μοναδική ευκαιρία ανάδειξης της Μεσσηνίας
Στο συνέδριο συμμετέχουν κορυφαία ονόματα, όπως οι καθηγητές Frank Hu και Walter Willett από το Harvard, η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου από την Ακαδημία Αθηνών, ο Ramon Estruch από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, αλλά και ο Στέφανος Φωτίου από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Σημαντική ήταν και η παρουσία πολιτικών εκπροσώπων, όπως του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, καθώς και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, διεθνώς αναγνωρισμένοι σεφ – μεταξύ των οποίων οι: Γιάννης Μπαξεβάνης, Μανώλης Παπουτσάκης, Χριστόφορος Πέσκιας, Maria Jose San Roman, Joris Larigaldie, Diane Kochilas και Semsa Denizsel  – θα αναδείξουν μέσα από live cooking sessions, συζητήσεις και θεματικά εργαστήρια τον πλούτο και την καινοτομία της Μεσογειακής Διατροφής.

Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα του συνεδρίου θα έχει και το event στην Αγορά της Καλαμάτας (σ.σ. σήμερα το απόγευμα), όπου τα τοπικά προϊόντα, η παράδοση και οι μοναδικές πρώτες ύλες θα αναδειχθούν μέσα από τις live μαγειρικές επιδείξεις των σεφ από όλη τη Μεσόγειο, τους θεματικούς σταθμούς γεύσης και τις εμπειρίες που θα βασίζονται στη φιλοσοφία και τη διαπολιτισμικότητα της μεσογειακής διατροφής.

Μιλώντας σχετικά ο επικεφαλής συντονισμού δράσεων του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Διονύσης Παπαδάτος, δήλωσε: «Η φιλοξενία του Tomorrow Tastes Mediterranean στην Καλαμάτα αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε διεθνώς τη Μεσσηνία ως ζωντανό παράδειγμα Μεσογειακής Διατροφής και να ενισχύσουμε το διάλογο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την υγεία και την πολιτιστική κληρονομιά μας».

Με τη σειρά του, ο Ramon Estruch, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Κέντρου Μεσογειακής Διατροφής Torribera, τόνισε: «Το Tomorrow Tastes Mediterranean συνδυάζει την επιστημονική γνώση με τη γαστρονομική εμπειρία, την πολιτική, την περιβαλλοντική διάσταση και την παράδοση. H μεσογειακή δίαιτα επανασυστήνεται στον κόσμο, ερχόμενη από το παρελθόν για να μας δείξει το δρόμο προς το μέλλον».

Κατά την εναρκτήρια συνεδρία, χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Θανάσης Βασιλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η Μεσογειακή Διατροφή «δεν είναι απλώς μια διατροφική συνήθεια, αλλά τρόπος ζωής, πολιτισμική ταυτότητα και δείκτης ευημερίας».

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, ευχαριστώντας προσωπικά τον πρόεδρο του, Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, για την πολυετή στήριξη προς το Δήμο και τους φορείς της Μεσσηνίας.

Ο κ. Βασιλόπουλος δεν παρέλειψε να τονίσει το ρόλο της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας, ενός ζωντανού θεσμού που προβάλλει τα ποιοτικά προϊόντα της μεσσηνιακής γης και αναδεικνύει την αξία της τοπικής παραγωγής – του ελαιολάδου, των φρούτων, των λαχανικών και των παραδοσιακών προϊόντων, που αποτελούν θεμέλιο της Μεσογειακής Διατροφής.

Επιστημονική και κοινωνική διάσταση
Το συνέδριο συγκεντρώνει εκπροσώπους από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι εξετάζουν τις προοπτικές της Μεσογειακής Διατροφής σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Θέματα όπως η βιώσιμη παραγωγή, η ανθεκτικότητα των τοπικών αγροτικών οικονομιών, η εκπαίδευση των νέων γενεών και η προσαρμογή του μεσογειακού μοντέλου στις κλιματικές προκλήσεις αποτελούν το επίκεντρο του διαλόγου.

Η παρουσία στην Καλαμάτα διεθνών φορέων, όπως το Culinary Institute of America, υπογραμμίζει την αναγνώριση της Μεσσηνίας ως πρότυπου τόπου, όπου η παράδοση, η γαστρονομία και η ποιότητα ζωής συναντούν τη σύγχρονη αειφορία.

Το «Tomorrow Tastes Mediterranean» δεν είναι απλώς ένα συνέδριο, είναι μια δήλωση ταυτότητας. Η επιλογή της Καλαμάτας για τη φετινή διοργάνωση δεν είναι τυχαία: εδώ χτυπά η καρδιά της Μεσογειακής Διατροφής, με το ελαιόλαδο, τα φρέσκα προϊόντα και τη γαστρονομική παράδοση να συνθέτουν ένα πρότυπο ζωής που αξίζει να διατηρηθεί και να προβληθεί διεθνώς.

Σε μια εποχή που η ταχύτητα, η υπερκατανάλωση και η απώλεια αυθεντικότητας απειλούν το μοντέλο της ισορροπίας, η Μεσσηνία δίνει το δικό της μήνυμα: η επιστροφή στη ρίζα, στη γεύση και στη γη δεν είναι νοσταλγία, αλλά προϋπόθεση για ένα βιώσιμο μέλλον. Το συνέδριο της Καλαμάτας δείχνει πως ο αυριανός κόσμος μπορεί -και πρέπει- να «γεύεται μεσογειακά».
Α.Π.