«Η υπογραφή της σύμβασης και η παράδοση του αεροδρομίου Καλαμάτας στον παραχωρησιούχο αναμένεται εντός του α΄ τριμήνου του 2026». Αυτό αναφέρεται επί λέξει στον απολογισμό που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Υπερταμείο για το 2025, αλλά και για τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την ίδρυσή του.
Κάτι που, προφανώς, με τα υπάρχοντα δεδομένα φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς πως, όπως γράφαμε και σε προχθεσινό μας δημοσίευμα, ακόμα γίνονται διορθώσεις και παρατηρήσεις μεταξύ Δημοσίου και Κοινοπραξίας και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα την ακριβή ημερομηνία κατάθεσης της σύμβασης παραχώρησης στη Βουλή για κύρωση. Επιπροσθέτως, το ημερολόγιο γράφει ήδη 5 Φεβρουαρίου!
Μάλλον για β’ τρίμηνο πάει…
Στο χθεσινό απολογισμό του, το Υπερταμείο ανέφερε ότι έχει εξελιχθεί σε κεντρικό αναπτυξιακό θεσμό για τη δημιουργία οικονομικής και κοινωνικής αξίας στη χώρα.
Το δε χαρτοφυλάκιο του ομίλου αντιστοιχεί σε περίπου 12 δισ. ευρώ και εκτείνεται σε 11 κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, από ενέργεια και διαχείριση υδάτινων πόρων έως λιμενικές υποδομές, μεταφορές, logistics, τράπεζες και ακίνητα.
Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε πολλά κρίσιμα έργα, ενώ σε ό,τι αφορά τα περιφερειακά αεροδρόμια, σημειωνόταν: «Τον Οκτώβριο, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΥΤ ενέκρινε το τελικό κείμενο της Σύμβασης Παραχώρησης για το αεροδρόμιο Καλαμάτας. Η υπογραφή της σύμβασης και η παράδοση του αεροδρομίου στον παραχωρησιούχο αναμένεται εντός του α΄ τριμήνου 2026.
22 περιφερειακά αεροδρόμια: Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες (επιβατική κίνηση, CAPEX/OPEX) και μέσα στο α΄ εξάμηνο 2026 αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το μοντέλο αξιοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων».
Πάντως, οι εκτιμήσεις ειδικών για την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας στη Fraport θέλουν αυτή να γίνεται το β΄ τρίμηνο του 2026, κάτι που φαντάζει πιο κοντά στη λογική με τις καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής.
Της Βίκυς Βετουλάκη











