Τουριστικά γραφεία: Πόλεμος και ακρίβεια φρενάρουν τα ταξίδια, ελπίδες για ανάκαμψη το καλοκαίρι

Τουριστικά γραφεία: Πόλεμος και ακρίβεια φρενάρουν τα ταξίδια, ελπίδες για ανάκαμψη το καλοκαίρι

Ανάμεικτα τα μηνύματα από τα τουριστικά γραφεία για την πασχαλινή περίοδο, με την αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, αλλά και τη συνεχιζόμενη ακρίβεια να επηρεάζουν τη ζήτηση.

Παρά τις πιέσεις, η αγορά της Μεσσηνίας δείχνει σημάδια «αντίστασης» με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ οι επαγγελματίες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για μετατόπιση της κίνησης προς το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Εκτός από τους Μεσσήνιους που συγκρατημένα μεν αλλά επιλέγουν να ταξιδέψουν, περιοχές της Μεσσηνίας είναι στις βασικές προτιμήσεις Ελλήνων για να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα, σύμφωνα με  τα στοιχεία της FedHATTA

«Ο κόσμος φοβάται περισσότερο την ακρίβεια»
Ο κ. Βασίλης Τριγκιλίδας, από το τουριστικό γραφείο στην Καλαμάτα Trigilidas Travel & Holidays, επισήμανε ότι το φετινό Πάσχα επηρεάστηκε σημαντικά από τη διεθνή συγκυρία, χωρίς ωστόσο να «παγώσει» πλήρως η αγορά.

«Για το Πάσχα ο κόσμος επηρεάστηκε από όσα συμβαίνουν, αλλά έστω και την τελευταία στιγμή έγιναν κρατήσεις για προορισμούς όπως η Κέρκυρα και η Λευκάδα. Είχαμε και ταξίδια στο εξωτερικό, όπως στην Κωνσταντινούπολη που είχαμε πάει την προηγούμενη εβδομάδα», ανέφερε.

Όπως τόνισε, η ανησυχία των ταξιδιωτών δεν περιορίζεται μόνο στις γεωπολιτικές εξελίξεις: «Τα ταξίδια έχουν μειωθεί, αλλά ο κόσμος φοβάται περισσότερο την ακρίβεια και λιγότερο τον πόλεμο. Αν δε σταματήσει σύντομα, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα».

Ιδιαίτερα έντονες είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιπτώσεις στον εισερχόμενο τουρισμό: «Από την Αθήνα ακυρώθηκαν ολόκληρες σειρές γκρουπ από Μέση Ανατολή και Ασία, ενώ και από την Αυστραλία είχαμε μαζικές ακυρώσεις».

Ωστόσο, διέκρινε και μια πιθανή «ευκαιρία» για την Ελλάδα: «Ίσως κεφαλαιοποιήσουμε μέρος αυτής της απώλειας, καθώς τουρίστες που θα πήγαιναν σε Αίγυπτο, Τυνησία, Ισραήλ ή Ιορδανία μπορεί να επιλέξουν τη χώρα μας».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι, εφόσον αποκλιμακωθεί η κρίση, η τουριστική κίνηση θα μετατοπιστεί χρονικά: «Αν τελειώσει ο πόλεμος, η ζήτηση μπορεί να πάει προς το τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο».

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε, οι Έλληνες ταξιδιώτες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί: «Οι Μεσσήνιοι είναι “μαγκωμένοι” και επιλέγουν προορισμούς που θεωρούν ασφαλείς, όπως Ιταλία, Ισπανία ή Σκωτία. Θέλουν να νιώθουν σιγουριά».

«Κάποιοι φοβούνται και ακυρώνουν»
Ανάλογη εικόνα μετέφερε και ο κ. Δημήτρης Κατσίρης, από το Τουριστικό Γραφείο της Καλαμάτας Katsiris Travel, ο οποίος μάλιστα αυτές τις ημέρες βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη με οργανωμένο γκρουπ. «Είμαστε στην Αγία Σοφία, όλα είναι ήρεμα και πολύ όμορφα. Οι Τούρκοι είναι φιλόξενοι και περάσαμε πολύ καλά», σημείωσε, θέλοντας να καθησυχάσει όσους διστάζουν να ταξιδέψουν.

Ωστόσο, η έναρξη του πολέμου είχε άμεσο αντίκτυπο στις κρατήσεις: «Είχα δύο πούλμαν για Κωνσταντινούπολη και μου ακύρωσαν περίπου 50 άτομα μόλις ξεκίνησαν οι εξελίξεις».

Παράλληλα, υπογράμμισε τη συνολική επίδραση στην αγορά: «Ο πόλεμος έχει επηρεάσει σημαντικά τον κόσμο, ενώ έχει μειωθεί και ο αριθμός των ξένων που έρχονται στην Ελλάδα».

Παρά τις δυσκολίες, συνεχίζονται κανονικά οι εκδρομές εντός Ελλάδας, με επόμενο σταθμό τη Ζάκυνθο για το Πάσχα, με το γκρουπ από το γραφείο του που αναχώρησε χθες Μεγάλη Παρασκευή.

«Και ο πόλεμος και η ακρίβεια παίζουν το ρόλο τους»
Από τη Μεσσήνη ο τουριστικός πράκτορας Απόστολος Δαβίλας από το γραφείο Davillas Tours, επιβεβαίωσε ότι η αγορά βρίσκεται σε μεταβατική φάση, με τους επαγγελματίες να αναμένουν την πορεία του εισερχόμενου τουρισμού μετά το Πάσχα. «Μέχρι τώρα εμείς δουλέψαμε κυρίως με μαθητικές εκδρομές. Από εδώ και πέρα θα φανεί τι θα γίνει με τον εισερχόμενο τουρισμό. Πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποια κάμψη, ελπίζουμε όμως να αλλάξει το κλίμα», τόνισε.

Όπως επισήμανε ακόμα, οι αιτίες είναι διπλές: «Και ο πόλεμος και η οικονομική κατάσταση επηρεάζουν. Για τα ταξίδια στο εξωτερικό ο κόσμος επηρεάζεται περισσότερο από τον πόλεμο, ενώ για το εσωτερικό κυρίως από το κόστος».

Ο ίδιος δραστηριοποιείται κυρίως σε προορισμούς της Ευρώπης και των Βαλκανίων, όπου επίσης καταγράφονται επιπτώσεις, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει επιφυλακτικότητα και κυρίως από ηλικιωμένους και μαθητές. Είχα μια σχολική εκδρομή για Κωνσταντινούπολη, υπήρχε επιφυλακτικότητα και από 45 άτομα τελικά πήγαμε 34».

Ακόμη και σε ελληνικούς προορισμούς, όπως η Κρήτη, λόγω της Σούδας παρατηρείται διστακτικότητα, ιδίως από μεγαλύτερες ηλικίες, λόγω της γενικότερης αστάθειας.

Αισιοδοξία
Παρά το δύσκολο περιβάλλον, οι επαγγελματίες του κλάδου δεν έχασαν την αισιοδοξία τους. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τριγκιλίδας: «Το ταξίδι είναι τρόπος ζωής. Ο κόσμος μπορεί να κάνει μικρότερες διακοπές, αλλά δε θα σταματήσει να ταξιδεύει».

Κοινή εκτίμηση αποτελεί ότι, εφόσον υπάρξει αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, η τουριστική κίνηση μπορεί να ανακάμψει δυναμικά τους επόμενους μήνες, καλύπτοντας μέρος των απωλειών που ήδη καταγράφονται στην έναρξη της φετινής σεζόν.

«Φρένο» στις πασχαλινές κρατήσεις
Μειωμένη εμφανίζεται η τουριστική κίνηση την πασχαλινή περίοδο στη Μεσσηνία και συνολικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ακολουθώντας τη γενικότερη πτωτική τάση που καταγράφεται πανελλαδικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της FedHATTA.

Όπως προκύπτει από τα δεδομένα που συνέλεξε η Ομοσπονδία από ταξιδιωτικά γραφεία σε όλη τη χώρα, η ζήτηση για ταξίδια εσωτερικού εμφανίζει μείωση που φτάνει έως και το 30% σε σύγκριση με το Πάσχα του 2025. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και σε δημοφιλείς προορισμούς της Πελοποννήσου, όπως η Καλαμάτα, το Πόρτο Χέλι, το Ναύπλιο και η Κόρινθος, όπου παραδοσιακά καταγράφεται αυξημένη επισκεψιμότητα την περίοδο των εορτών.

Η φετινή πασχαλινή αγορά κινείται με σαφώς χαμηλότερη δυναμική, με τους ταξιδιώτες να εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί και να καθυστερούν τις αποφάσεις τους, μεταφέροντας τις κρατήσεις ολοένα και πιο κοντά στις ημερομηνίες αναχώρησης. Παράγοντες όπως η αύξηση των τιμών στα καύσιμα, οι επιβαρύνσεις στους ναύλους, αλλά και η γεωπολιτική αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν καθοριστικά τη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι Έλληνες ταξιδιώτες που τελικά επιλέγουν να μετακινηθούν εντός χώρας στρέφονται κυρίως σε «δοκιμασμένους» και ασφαλείς προορισμούς. Εκτός από την Καλαμάτα και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, υψηλή ζήτηση συγκεντρώνουν η Κέρκυρα, τα Ιωάννινα, η Καστοριά, καθώς και τα Μετέωρα.

Καθοριστικό ρόλο στη φετινή εικόνα διαδραματίζει και το γεγονός ότι το Πάσχα «πέφτει» νωρίς ημερολογιακά, με αποτέλεσμα αρκετά τουριστικά καταλύματα, ιδιαίτερα σε εποχικούς προορισμούς, να παραμένουν ακόμη κλειστά. Αυτό περιορίζει τη διαθέσιμη προσφορά και λειτουργεί ανασταλτικά για τη συνολική κινητικότητα.

Μείωση και στα ταξίδια εξωτερικού
Στο πεδίο των ταξιδιών εξωτερικού, η μείωση αγγίζει το 25% σε σχέση με πέρυσι. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως σε ευρωπαϊκούς προορισμούς όπως η Αλσατία και η Ιταλία – με τη Νάπολη να αποτελεί σταθερή επιλογή – ενώ καταγράφεται σαφής τάση αποφυγής μεγάλων μητροπόλεων. Ενδεικτικά, αρκετοί ταξιδιώτες προτιμούν το Μόναχο αντί του Βερολίνου, αναζητώντας μικρότερες και λιγότερο πολυσύχναστες πόλεις.

Θετική εικόνα παρουσιάζουν προορισμοί με θρησκευτικό ενδιαφέρον, όπως η Αλεξάνδρεια και η Μονή Σινά, ενώ σταθερή παραμένει η δυναμική αγορών όπως το Μαρόκο και η Τυνησία. Παράλληλα, η Κύπρος διατηρεί τη θέση της στις επιλογές των Ελλήνων, όπως και η Κωνσταντινούπολη, κυρίως λόγω του ενδιαφέροντος για θρησκευτικό τουρισμό και επισκέψεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στην Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία, προορισμοί όπως η Μεθώνη, η Μάνη και η Καλαμάτα εξακολουθούν να συγκεντρώνουν ενδιαφέρον, αν και με πιο συγκρατημένους ρυθμούς.

Της Βίκυς Βετουλάκη