Για 13η χρονιά πραγματοποιείται στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης από σήμερα έως τις 8 Μαΐου το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.
Μέσα από το φεστιβάλ, το οποίο αποτελεί έναν ισχυρό πλέον θεσμό, ξαναζωντανεύουν έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και σημείο αναφοράς για τον παγκόσμιο πολιτισμό, ενώνοντας την πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονη νεανική δημιουργία.
Στη συνέντευξη Τύπου, δε, που δόθηκε στο Δημαρχείο Μεσσήνης, για τη φετινή διοργάνωση μίλησαν ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Πολιτισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου Αθηνά Κόρκα-Κώνστα, η εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας αρχαιολόγος Μαρία Κυλάφη, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Επιλογής Έργων, υπεύθυνος του Θεατρικού Ομίλου του ΓΕΛ Μεσσήνης, φιλόλογος Νίκος Φουσιάνης και η προϊσταμένη του Τμήματος Παιδείας, Δια Βίου μάθησης και απασχόλησης Χριστίνα Αθανασοπούλου.

Στη συνέντευξη παρέστησαν, επίσης, οι αντιδήμαρχοι Παιδείας Βασίλης Γεωργακλής και Πολιτισμού Λεωνίδας Χριστοφιλόπουλος.
Στο φετινό Φεστιβάλ συμμετέχουν μαθητές, νέοι καλλιτέχνες και θεατρικές ομάδες από την Ελλάδα, την Αγγλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, δημιουργώντας ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον ανταλλαγής ιδεών και καλλιτεχνικής έκφρασης. Μέσα από τις παραστάσεις, το αρχαίο δράμα αποκτά νέα δυναμική, επαναπροσδιορίζεται και συνδέεται με τα σύγχρονα κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητά του.
Το Φεστιβάλ δεν αποτελεί μόνο μια σειρά παραστάσεων, αλλά μια ολοκληρωμένη πολιτιστική εμπειρία που ενισχύει: τη νεανική δημιουργικότητα και έκφραση, τη διαπολιτισμική επικοινωνία, τη βιωματική επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά και την καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας
Σε έναν χώρο με μοναδική ιστορική και αισθητική αξία, οι νέοι καλούνται να γίνουν φορείς πολιτισμού και να μεταφέρουν το αρχαίο δράμα στο σήμερα με τη δική τους ματιά.
Το 13ο Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος αναδεικνύει τη δύναμη της τέχνης ως μέσο έκφρασης, σύνδεσης και δημιουργίας, μετατρέποντας την Αρχαία Μεσσήνη σε ένα ζωντανό σημείο συνάντησης πολιτισμών και ιδεών.
Να σημειωθεί πως η διοργάνωση είναι του Δήμου Μεσσήνης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, με την συνδρομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την υποστήριξη του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια
Πρόγραμμα παραστάσεων
Τρίτη 21/4
9.30 Τελετή Έναρξης, Σύλλογος η Χαρά του Παιδιού
9.45 και 7.00 μ.μ. Μήδεια Ευριπίδη (στα αγγλικά), Royal Academy of Dramatic Art (R.A.D.A.) – MA Theatre Lab, England
Τετάρτη 22/4
9.45 Πέρσες του Αισχύλου, 1ο Γενικό Λύκειο Μεσσήνης
Πέμπτη 23/4
9.45 Τρωάδες του Ευριπίδη, 2ο Γυμνάσιο Καλυβίων
Παρασκευή 24/4
9.45 Ελένη του Ευριπίδη, Εκπαιδευτήρια «Σύγχρονη Παιδεία»
Τρίτη 28/4
9:45 Χοηφόροι Αισχύλου (στα ισπανικά), Teatro Balbo, Spain
Τετάρτη 29/4
9.45 Ελένη του Ευριπίδη, Γενικό Λύκειο Πεταλιδίου
Πέμπτη 30/4
9.45 Αντιγόνη του Σοφοκλή, 2ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου
11.00 Πέρσες Αισχύλου (στα γαλλικά), Atelier Theatre du Lycee Auguste Renan, Saint-Brieuc, France
Τρίτη 5/5
9:45 Ιππόλυτος του Ευριπίδη, 2ο ΓΕΛ, 2ο Γυμνάσιο, 1ο ΓΕΛ, 1ο Γυμνάσιο & ΕΠΑΛ Γρεβενών
Τετάρτη 6/5
9:45 Ικέτιδες του Αισχύλου, 2ο Γυμνάσιο & 2ο ΓΕΛ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης
Πέμπτη 7/5
9.30 Σχολεία εν Δράσει στο 4ο Φεστιβάλ των Μικρών
Παρασκευή 8/5
9.45 Τρωάδες Ευριπίδη (στα ισπανικά), La Nave Argo, Spain.















