Κλοπές: «Μαρκάρουν» τα άδεια σπίτια πριν χτυπήσουν – Σε επαγρύπνηση και η Μεσσηνία

Κλοπές: «Μαρκάρουν» τα άδεια σπίτια πριν χτυπήσουν – Σε επαγρύπνηση και η Μεσσηνία

Η πλέον ευνοϊκή εποχή για τη δράση διαρρηκτών, αποτελεί διαχρονικά η περίοδος των θερινών διακοπών και οι κάτοικοι όλων των περιοχών πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Οι οργανωμένες ομάδες που δραστηριοποιούνται σε πολλές περιοχές της χώρας δεν ενεργούν πλέον τυχαία, αλλά εφαρμόζουν συγκεκριμένες μεθόδους για να εξακριβώσουν αν μια κατοικία παραμένει άδεια για αρκετές ημέρες, πριν προχωρήσουν στη διάρρηξη.

Τα κόλπα τους
Το πιο διαδεδομένο τέχνασμα που έχουν εντοπίσει οι αστυνομικές αρχές είναι το λεγόμενο «κόλπο της σιλικόνης». Οι δράστες τοποθετούν μια σχεδόν αόρατη ποσότητα διάφανης σιλικόνης ή ελαστικής κόλλας στο σημείο επαφής της πόρτας με την κάσα. Αν η πόρτα ανοιχτεί, η σιλικόνη σπάει. Όταν οι διαρρήκτες επιστρέψουν και διαπιστώσουν ότι παραμένει ανέπαφη, συμπεραίνουν ότι οι ένοικοι απουσιάζουν και το σπίτι αποτελεί εύκολο στόχο.

Παράλληλα, χρησιμοποιούνται και άλλες μέθοδοι «μαρκαρίσματος», όπως μικρά κομμάτια χαρτιού ή διαφημιστικά φυλλάδια σφηνωμένα στην πόρτα, λεπτές κλωστές ή ακόμη και μικρά σημάδια σε κουδούνια, γραμματοκιβώτια και εισόδους, τα οποία λειτουργούν ως κωδικοποιημένα μηνύματα μεταξύ των μελών των εγκληματικών ομάδων.

Καθημερινό φαινόμενο
Η ύπαιθρος της Μεσσηνίας υποφέρει αρκετά και καθημερινά καταγράφονται κλοπές και διαρρήξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, μόνο τον προηγούμενο μήνα, τον Ιούλιο συνελήφθησαν 99 δράστες για κλοπές και διαρρήξεις σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Δηλαδή πάνω από τρεις δράστες καθημερινά συλλαμβάνονται. Κι αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με τα στατιστικά μόνο μία στις πέντε κλοπές και διαρρήξεις εξιχνιάζεται, γίνεται αντιληπτό την ένταση των «επιθέσεων» από κλέφτες που δέχονται σπίτια και επιχειρήσεις.

Η Αστυνομία συνιστά στους πολίτες, πριν αναχωρήσουν για διακοπές, να ελέγχουν προσεκτικά την εξώπορτα για τυχόν ύποπτα σημάδια ή υλικά, να ενημερώνουν κάποιον έμπιστο γείτονα, ώστε να επιβλέπει το σπίτι κατά την απουσία τους και να αποφεύγουν την ανάρτηση φωτογραφιών και πληροφοριών από τις διακοπές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο βρίσκονται ακόμη εκτός κατοικίας.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η πρόληψη παραμένει το σημαντικότερο «όπλο» απέναντι στις διαρρήξεις, καθώς ακόμη και οι πιο απλές κινήσεις μπορούν να αποτρέψουν τους επίδοξους δράστες από το να επιλέξουν μια κατοικία ως στόχο.
Β.Β.