Χαλαρά, ίσως και λόγω του κλιματιστικού που τοποθετήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων και δεν «έσκαγε ο τζίτζικας», όπως σε προηγούμενες συνεδριάσεις, και με ομοφωνίες στη λήψη αποφάσεων για τα θέματα που συζητήθηκαν, διεξήχθη η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας πριν από τον Δεκαπενταύγουστο το βράδυ της Τρίτης.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν ο δήμαρχος και έντεκα δημοτικοί σύμβουλοι (της αντιπολίτευσης και οι δύο ανεξάρτητοι), ενώ παρόντες ήταν οι δεκατρείς της παράταξης δημάρχου και ένας της αντιπολίτευσης.
Πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης ήταν το αίτημα των επιχειρήσεων «Αλγόρυθμος καφέ μπαρ» και «Γλυκάκι», για το οποίο το Σώμα αποφάσισε το κλείσιμο δρόμου σήμερα Πέμπτη, 13 Αυγούστου, από 19.00 έως 24.00, για διοργάνωση νησιώτικου γλεντιού στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας.
Το επόμενο θέμα ήταν για εγγραφές και επανεγγραφές νηπίων σχολικού έτους 2026-2027, για το οποίο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Φρούσος είπε πως αφορά 15 εγγραφές στον Παιδικό Κυπαρισσίας, 17 στον Παιδικό Φιλιατρών, 18 στον Παιδικό Γαργαλιάνων και 2 στον Παιδικό Κοπανακίου.
Τρίτο θέμα ήταν η «Λήψη απόφασης περί κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την 5η – 6η και 14η -15η Αυγούστου στη Μαραθόπολη (σχετ. αριθ. 3/2026 απόφαση Τοπικού Συμβουλίου Μαραθόπολης)». Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Τσαφαράς έψεξε τη Δημοτική Αρχή και το προεδρείο για το γεγονός ότι έχουν παρέλθει η 5η και 6η Αυγούστου και το θέμα τέθηκε ενώπιον του Σώματος εκ των υστέρων, με τον πρόεδρο του Δ.Σ. Τριφυλίας, Χαράλαμπο Αυρηλιώνη, να του απαντά ότι «δεν προλαβαίναμε ημερολογιακά να κάνουμε συμβούλιο, γιατί έχει κατατεθεί (σ.σ. από το Συμβούλιο Δ.Κ. Μαραθόπολης) 29/7. Θέλει 8 ημέρες για να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο…».
Δοθείσης της ευκαιρίας, ο κ. Τσαφαράς ρώτησε αν ελέγχει και ποιος ελέγχει από τον Δήμο άλλες περιπτώσεις που κλείνουν δρόμους καταστήματα χωρίς να έχει προηγουμένως ζητηθεί και παρασχεθεί σχετική άδεια, με τον αντιδήμαρχο Βασίλειο Αθανασόπουλο να του απαντά «παράνομα» και τον κ. Τσαφαρά να συνεχίζει, ρωτώντας: «Εμείς, ως Δήμος, τι κάνουμε, πώς παρεμβαίνουμε, όταν ένας δρόμος κλείνει παράνομα;», με τον κ. Αθανασόπουλο να λέει «η αστυνομία» και την αρμόδια αντιδήμαρχο Μαρία Παναγοπούλου να απαντά «τίποτα», ενώ ο αντιδήμαρχος Σωτήριος Μπακούρος είπε: «Κατ’ έγκληση πάει…».
Στη συνέχεια αποφασίστηκε έγκριση απολογισμού επιχορηγήσεων Πολιτιστικών Συλλόγων έτους 2025, που αφορά στον Μορφωτικό Σύλλογο Φιλιατρών «Ο Πυρσός», με την αρμόδια αντιδήμαρχο Δήμητρα Ανδρινοπούλου να αναφέρει πως κατέθεσε ο Σύλλογος όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνταν.
Επόμενο θέμα ήταν η «Λειτουργία Εμποροπανήγυρης Κυπαρισσίας 2026 – ορισμός πενταμελούς επιτροπής (Σχ.243/2026 ΑΔΕ)». Ηκα Παναγοπούλου ανέφερε ότι είναι η πρόταση του Συμβουλίου της Δ.Κ. Κυπαρισσίας για τη θέση, στην παραλία στην ΠΕ 3, εκεί που διεξήχθη και πέρυσι, και η απόφαση – πρόταση της Δ.Ε. για τις τιμές, που είναι οι ίδιες με πέρυσι. Το Σώμα αποφάσισε, σύμφωνα με την απόφαση – εισήγηση της Δ.Ε., την τέλεση της ετήσιας παραδοσιακής εμποροπανήγυρης στην Κυπαρισσία διάρκειας επτά (7) συναπτών ημερών, δηλαδή έναρξη λειτουργίας από τις 12 Σεπτεμβρίου, ημέρα Σάββατο, και ημερομηνία λήξης στις 18 Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή.
Ως χώρος λειτουργίας της εμποροπανήγυρης αναφέρονται οι πιο κάτω δρόμοι της ΠΕ3: Δρόμος 006, τρεις (3) κάθετοι πεζόδρομοι προς τον δρόμο 006, ο 144 χώρος αθλητισμού, τον οποίο θα καλύψουν οι ταβέρνες και το λούνα παρκ ή άλλα ψυχαγωγικά παίγνια. Ως ελάχιστο όριο πάγκων πωλητών (θέση) ορίζονται τα δύο (2) τρέχοντα μέτρα και ως μέγιστο όριο τα δώδεκα (12) μέτρα. Η μίσθωση των θέσεων στον χώρο της εμποροπανήγυρης Δ.Κ. Κυπαρισσίας, για το έτος 2026, έχει ως εξής:
1. Για τις θέσεις που βρίσκονται στον Δρόμο 006 και τους τρεις (3) κάθετους πεζόδρομους προς τον δρόμο 006, τιμή 75 ευρώ ανά τρέχον μέτρο. Για τον 144 χώρο αθλητισμού για τοποθέτηση ψησταριάς, προτείνεται η τιμή των 119 ευρώ ανά τρέχον μέτρο. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η διαδικασία παραχώρησης για την εγκατάσταση και λειτουργία λούνα παρκ ή άλλων ψυχαγωγικών παιγνίων θα γίνει με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό και η άδεια λειτουργίας του λούνα παρκ θα εκδοθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Στην ίδια συνεδρίαση ελήφθη απόφαση για «Έγκριση χορήγησης μετάθεσης Προμήθειας “Προμήθεια-Εξοπλισμός παιδικών χαρών του Δήμου Τριφυλίας” με Α.Μ. 49/2025», με τον αναπληρωτή δημάρχου, αντιδήμαρχο Αντώνιο Βλάχο, να λέει ότι αφορά στις παιδικές χαρές στην Κυπαρισσία, στην Πανηγυρίστρα κάτω από το αεροπλάνο, και στους Αρμενιούς, και «μετατίθεται η προμήθεια. Δεν είναι έργο, είναι διαγωνισμός προμήθειας. Απλώς έπεσε ο Δεκαπενταύγουστος τώρα και είπαμε να ξεκινήσει μετά…».
Σε παρέμβασή τους ο Γεώργιος Πρεβεζάνος και ο Ηλίας Δημητρακόπουλος αναφέρθηκαν σε παιδικές χαρές στη Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων που χρειάζονται νέα όργανα κ.τ.λ., καθώς και στη Μαραθόπολη που δεν υπάρχει, με τον κ. Βλάχο να αναφέρει και άλλες Δημοτικές Κοινότητες που χρειάζονται παιδικές χαρές, λέγοντας: «Μακάρι να είχαμε ένα εκατομμύριο να τις φτιάξουμε όλες».
Στη συνέχεια έγινε διόρθωση του πίνακα επιχορήγησης της Απόφασης Δ.Σ. 76/2026 (ΑΔΑ: ΨΜ91ΩΗΕ – ΧΚΣ) που αφορούσε ημερομηνία εκδήλωσης του Ομίλου Δράσεων και Πολιτισμού.
«Έγκριση τοπογραφικού διαγράμματος για την αποτύπωση παραχωρούμενων κοινοχρήστων χώρων μετά την ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης στην κεντρική πλατεία Φιλιατρών» (Σχετ. αριθ. 230/2026 ΑΔΕ)» και «Έγκριση κανονισμού χρήσης παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων στην κεντρική πλατεία Φιλιατρών (Σχετ. αριθ. 231/2026 ΑΔΕ)» ήταν το όγδοο και ένατο θέμα αντίστοιχα, με τον κ. Τσαφαρά να θέτει ερωτήσεις σχετικά με τον ελεύθερο χώρο που θα υπάρχει στα πεζοδρόμια, ώστε να γίνει ξεκάθαρο σε ποιον και πόσο χώρο θα αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα και πόσος και πού θα γίνει ο ελεύθερος χώρος με την όδευση τυφλών, ενώ ρώτησε και για το εάν θα φυτευτούν δέντρα και γίνουν άλλες παρεμβάσεις από τον Δήμο σε σημεία όπως τα κηπάρια κ.τ.λ.
Ο κ. Βλάχος του είπε ότι θα φυτευτούν δέντρα στη δυτική πλευρά και θα γίνει παρέμβαση στα κηπάρια, αλλά μόλις παραδοθεί στονΔήμο η πλατεία, με τον κ. Τσαφαρά να ρωτά γιατί αυτά δεν προβλέφθηκαν στη μελέτη, για να γίνουν κατά την εκτέλεση των εργασιών ανάπλασης κι όχι μετά να γίνονται άλλες εργασίες, με τον κ. Βλάχο να του απαντά ότι δεν έκανε ο Δήμος τη μελέτη,αλλά η Περιφέρεια.
Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Μαρία Παναγοπούλου, απάντησε ότι αναφέρονται όλα στις δύο αποφάσεις της Δημοτικής Επιτροπής για το τοπογραφικό και τον Κανονισμό, ενώ έχουν ενημερωθεί όλα τα καταστήματα για να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις και δικαιολογητικά στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.
Ακολούθως ελήφθη απόφαση στο θέμα «Τροποποίηση Προϋπολογισμού Δήμου Τριφυλίας έτους 2026 – 3η Τροποποίηση», στο οποίο προστέθηκε και εκτός ημερήσιας διάταξης συμπληρωματική τροποποίηση, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Σωτήριο Μπακούρο, να κάνει τη σχετική εισήγηση,τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Μη βλέπουμε σαν τρομακτική κατάσταση την τροποποίηση προϋπολογισμού…».
Του Ηλία Γιαννόπουλου




















