«Δρομολογήσαμε ένα κρίσιμο έργο υποδομής, όπως είναι αυτό του Αλικοντουζίου» απαντά ο Λεβεντάκης

Κάτοικοι των Γαργαλιάνων δημοσιοποίησαν υπόμνημα προς τον Δήμο Τριφυλίας, με θέμα «Άμεση και οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα υδροδότησης της πόλης των Γαργαλιάνων», στο οποίο αναφέρονται στις συνέπειες από τις επαναλαμβανόμενες κάθε καλοκαίρι διακοπές νερού, θέτοντας παράλληλα συγκεκριμένα ερωτήματα για την οριστική επίλυση του προβλήματος. 

Στους κατοίκους απάντησε με δημοσίευση στο Facebook, χθες το μεσημέρι, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γεώργιος Λεβεντάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «δρομολογήσαμε ένα κρίσιμο έργο υποδομής, όπως είναι αυτό του Αλικοντουζίου…», προσθέτοντας σε άλλο σημείο ότι «ζητούμε, επίσης, την κατανόηση και την υπομονή τους για πολύ λίγο ακόμα…».

Το υπόμνημα κατοίκων των Γαργαλιάνων

Στο υπόμνημα των κατοίκων των Γαργαλιάνων προς τον Δήμο Τριφυλίας αναφέρεται: «Αξιότιμοι κύριοι, το πρόβλημα της υδροδότησης στους Γαργαλιάνους δεν είναι σημερινό. Εδώ και 30 χρόνια κάθε καλοκαίρι η πόλη αντιμετωπίζει επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού, με τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις να βρίσκονται αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση: έλλειψη νερού, διακοπές, βλάβες, προσωρινές λύσεις και συνεχείς εξηγήσεις. Για τρεις δεκαετίες ακούμε διαφορετικές προτάσεις και αιτιολογίες. Όμως, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Το πρόβλημα επιστρέφει κάθε καλοκαίρι. Και το πιο σοβαρό είναι ότι, παρά τα χρόνια που έχουν περάσει, δεν έχει υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο έργο υποδομής που να δίνει οριστική και αξιόπιστη λύση στο πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν μια πόλη με τις ανάγκες και τη δυναμική των Γαργαλιάνων να αντιμετωπίζει το νερό ως έκτακτη υπόθεση κάθε καλοκαίρι. Το νερό δεν είναι πολυτέλεια. Είναι βασική υποδομή και αυτονόητο δημόσιο αγαθό. Ζητούμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Ο Δήμος οφείλει να ενημερώσει με σαφήνεια τους πολίτες: Ποιο είναι σήμερα το πραγματικό πρόβλημα της υδροδότησης; Ποιες μελέτες έχουν εκπονηθεί τα τελευταία χρόνια; Ποια έργα προτάθηκαν και γιατί δεν υλοποιήθηκαν; Ποιο είναι το σημερινό σχέδιο του Δήμου για οριστική επίλυση του προβλήματος; Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση; Ποιο έργο υποδομής απαιτείται ώστε οι Γαργαλιάνοι να μην αντιμετωπίζουν ξανά κάθε καλοκαίρι τις ίδιες διακοπές; Δε ζητάμε άλλη προσωρινή λύση. Οι κάτοικοι των Γαργαλιάνων δεν μπορούν να συνεχίσουν να περιμένουν κάθε καλοκαίρι μια νέα δικαιολογία ή μια ακόμη προσωρινή αντιμετώπιση. Ζητούν έργο. Ζητούν σχεδιασμό. Ζητούν χρονοδιάγραμμα. Ζητούν οριστική λύση. Είναι αδιανόητο μετά 20 χρόνια επαναλαμβανόμενου προβλήματος να συζητάμε ακόμη για το πώς θα αντιμετωπιστεί η επόμενη κρίση αντί να έχει δημιουργηθεί η υποδομή που θα την αποτρέπει. Καλούμε τον Δήμο να αντιμετωπίσει το ζήτημα ως πρώτη και επείγουσα προτεραιότητα, να παρουσιάσει δημόσια τον σχεδιασμό του και να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες μελέτες, χρηματοδοτήσεις και δημοπρατήσεις. Οι Γαργαλιάνοι δεν μπορούν να περιμένουν άλλα 20 χρόνια. Η ανοχή των πολιτών σε ένα πρόβλημα που επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι έχει πλέον εξαντληθεί. Το νερό δεν μπορεί να είναι κάθε χρόνο θέμα έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να γίνει επιτέλους θέμα μόνιμης υποδομής. Οι πολίτες δικαιούνται μια πόλη με ασφαλή, επαρκή και αξιόπιστη υδροδότηση. Μη γίνεστε dealers των εταιρειών εμφιάλωσης. Ως εδώ».

Η ενημερωτική επιστολή του δημάρχου Τριφυλίας

Στην ενημερωτική επιστολή του δημάρχου Τριφυλίας, Γεωργίου Λεβεντάκη, που δημοσιεύθηκε στο Facebook χθες το μεσημέρι, αναφέρεται: «Με αφορμή ανυπόγραφο υπόμνημα που “κάτοικοι των Γαργαλιάνων” απέστειλαν στον Δήμο Τριφυλίας, θα ήθελα να αναφέρω τα επόμενα: Το πρόβλημα υδροδότησης των Γαργαλιάνων δεν είναι τωρινό, αλλά αποτελεί μείζον και χρόνιο πρόβλημα, που επηρεάζει, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, την καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης. Από την πρώτη ημέρα θητείας μας, ως Δημοτική Αρχή, βασική προτεραιότητά μας υπήρξε η εξασφάλιση της απρόσκοπτης και ποιοτικής υδροδότησης όλων των πόλεων, κοινοτήτων και οικισμών του Δήμου Τριφυλίας. Για την πόλη των Γαργαλιάνων, που αντιμετώπιζε το εντονότερο ίσως πρόβλημα, δηλαδή ενός απαρχαιωμένου δικτύου, σάπιου και αποτελούμενου από αμιαντοσωλήνες, καταφέραμε να κάνουμε πράξη τη μόνη οριστική λύση. Δρομολογήσαμε ένα κρίσιμο έργο υποδομής, όπως είναι αυτό του Αλικοντουζίου, που αφορά στη ριζική αντικατάσταση του κεντρικού δικτύου μεταφοράς πόσιμου νερού, ήτοι αγωγού συνολικού μήκους 52 χιλιομέτρων. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας, του οποίου η μελέτη παρέμενε “στο συρτάρι” για 20 και πλέον έτη και, επί δημαρχίας Γεωργίου Λεβεντάκη, παίρνει σάρκα και οστά, μαζί με το άλλο μεγάλο έργο, όπως είναι εκείνο του ΒΙ.Ο.Κ.Α. Γαργαλιάνων. Έργα που δε θα υπήρχε περίπτωση να βρίσκονται σήμερα σε τροχιά υλοποίησης, αν δεν τα είχαμε διεκδικήσει, με πείσμα και αποφασιστικότητα, και αν δεν είχαμε “παλέψει” γι’ αυτά από την πρώτη στιγμή. 

Η αντικατάσταση ενός δικτύου ύδρευσης αποτελεί ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο υποδομής και προβλήματα, όπως είναι οι προσωρινές διακοπές υδροδότησης, οι οποίες είτε οφείλονται αποκλειστικά σε απαραίτητες τεχνικές εργασίες είτε σε πρόσκαιρες βλάβες, δυστυχώς είναι αναπόφευκτα. Άλλωστε, επί δημαρχίας μου και για επτά συνεχή έτη (πριν από την έναρξη του έργου στο Αλικοντούζι), οι Γαργαλιάνοι δεν αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα με την υδροδότηση, καθότι είχαμε προβεί στην κατασκευή μιας σύγχρονης δεξαμενής, χωρητικότητας 500 κυβικών μέτρων, όπως και στην επισκευή και αντικατάσταση (όπου χρειαζόταν) όλων των γεωτρήσεων, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη παροχή ύδατος. Παρ’ όλα αυτά, ζητάμε συγγνώμη, για την ταλαιπωρία τους, από τους κατοίκους των Γαργαλιάνων, αλλά κάθε μεγάλο έργο που εκσυγχρονίζει μια πόλη, συνεπάγεται και πρόσκαιρες δυσκολίες. Ζητούμε, επίσης, την κατανόηση και την υπομονή τους, για πολύ λίγο ακόμα, με τη βεβαιότητα ότι η πλειονότητά τους στηρίζει τόσο εμάς όσο και το συγκεκριμένο έργο και αντιλαμβάνεται πλήρως τις δυσκολίες που μπορούν να προκύψουν έως ότου αυτό ολοκληρωθεί και επιλυθεί, μια για πάντα, το πρόβλημα της εξασφάλισης επαρκούς και ασφαλούς πόσιμου νερού, για την πόλη. 

Παραμένουμε δε, απόλυτα προσηλωμένοι στους στόχους και τα έργα μας και δε μας αγγίζουν, επ’ ουδενί, μικροπολιτικές σκοπιμότητες, στείρες αντιπαραθέσεις και στοχευμένες κακόβουλες κριτικές, χωρίς ονοματεπώνυμο».

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Τα πιο σχετικά.